Svindel header 1

Legg aldri ut annonser for ukjente!

FINN-brukere tror de har fått jobb med å legge ut annonser på FINN - i stedet utnyttes de av kriminelle. Slik unngår du å bli en såkalt “muldvarp”.

En av svindelmetodene vi ser på FINN, er at FINN-brukere legger ut annonser på vegne av andre. Kort forklart går det ut på at FINN-brukere blir “rekruttert” via Facebook til å jobbe for det som ser ut til å være et firma. “Jobben” går ut på å legge ut annonser for dette firmaet. Annonsene er gjerne for populære elektronikk-produkter. Men det hele er altså svindel.

Sikkerhets-sjefen i FINN, Geir Petter Gjefsen, advarer:

– Det er ikke første gang vi opplever såkalte “muldvarp-annonser” på FINN, men akkurat denne måten å gjøre det på er ny. Vi har sett en stor økning av disse tilfellene den siste tiden.

  • Sikkerhetssjef og leder Forbrukertrygghet i FINN, Geir Petter Gjefsen, forklarer hvorfor FINN-kontoen din bør holdes privat.

Han har videre en soleklar oppfordring:

– Aldri legg ut annonser på FINN for noen andre enn deg selv. Dette er brudd på våre retningslinjer, og kan føre til at kontoen din utestenges. Om et firma skal selge noe på FINN, skal dette annonseres via vår bedriftsløsning, og alle firmaer som har tingene sine på stell vil kunne bli kunder hos oss, forklarer Geir Petter.

Å bli utestengt fra kontoen sin kan være ille nok. Du vil for eksempel ikke lenger ha mulighet til å søke jobb eller ta kontakt på en bil du ønsker å kjøpe via FINN. Men å annonsere for varer som ikke eksisterer, kan i verste fall føre til at du blir medvirkende til bedrageri. Dette kan skje hvem som helst, om man ikke er klar over det. Under pandemien har flere sett seg om etter nye arbeidsplasser- og former.

– Dette kan i utgangspunktet skje med hvem som helst. Det er privatpersoner som kommer over jobb-tilbud via Facebook-grupper og blir ansatt i de falske firmaene, sier Geir Petter.

Under kan du se et eksempel på kommunikasjonen en bruker som ble "rekruttert" hadde med "firmaet" da vedkommende meldte interesse for jobben:

  • SVINDEL 2

Hvordan kan jeg som kjøper gjenkjenne denne type svindel?

De som blir rekruttert inn for disse falske firmaene får i oppdrag å legge ut annonser på Facebook-grupper og FINN. Det som annonseres er ofte populære elektronikk-produkter som iPhone og Playstation 5. Virker tilbudet for godt til å være sant? Da er det ofte det.

“Muldvarpene” blir lært opp til å sende de som er interessert i det som annonseres inn til Facebook-siden til det falske firmaet.

Man kommer da til en side hvor det reklameres for produktet, og det ser ut som det er mulig å kjøpe det. Men dersom man betaler, vil man ende opp med å betale for en vare man ikke får.