Hvordan fjerne stygge flekker på skinnsko?

Slik fjerner du stygge flekker på skinnskoene

Å kvitte seg med saltrander og andre stygge merker på sko i vanlig og semsket skinn er enklere enn mange tror, ifølge skomaker Asbjørn Dagestad.

Slaps og søle om vinteren kan gå hardt utover skotøyet og raskt gi merker man gjerne skulle bli kvitt.

Ifølge skomaker Asbjørn Dagestad i Oslo kan du med enkle midler friske opp dine brukte sko, slik at de blir som nye.

- Du kommer langt med såpe, vann og noen enkle rengjøringstips. Spesielt gjelder det når man får saltrenner rundt skoene, som er veldig vanlig om vinteren.

Skomaker Dagestad sier det er viktig å velge rett behandling avhengig om det er vanlig eller semsket skinn på skoene:

Slik fjerner du flekker på sko i glatt/vanlig skinn
Du trenger :

 1. Saddle soap - er god til å løsne opp smuss, men bevare fett og fuktighet i skinnet (kan kjøpes i mange dagligvarebutikker)
 2. Skål med vann
 3. Skumgummibit / svamp
 4. Neglbørste eller annen liten børste
 5. Fille og skokrem
 6. Liten plastpose
 • Fukt skoen slik at hele skinnstykket blir vått. For å få best resultat er det viktig at du ikke bare fukter området som har fått flekker på seg.
 • Vasking av sko med saddle soap er enkelt.Det følger som regel med en svamp. Fukt denne i vann, roter i boksen med såpe og påfør skoene. Forsøk å få til at det skummer. Etter påføring med svamp kan du skrubbe grundig med børste.
 • Pakk den fuktige skoen inn i en plastpose og la den stå i den til tørk i noen timer i vanlig romtemperatur. Plasten sørger for at skoen tørker jevnere og reduserer faren for skjolder.

NB!: Ikke la skoene stå til tørk på varmekabler, da risikerer du at de fort kan tørke ujevnt. Plasser de heller på en skoeske eller bøtte i romtemperatur.

 • Ta skoen ut av posen mens den fortsatt er litt fuktig, og puss den med fille og skokrem
 • Skokremtips: Start nederst ved sålen og puss oppover.
  - De fleste legger på mest skokrem på toppen av skoen når de pusser. Men det er ved sålen og på siden det er mest slitasje, og derfor viktigst å pusse, sier skomaker Dagestad.

Slik fjerner du flekker på sko i semsket skinn
Du trenger:

 1. Shampo for semsket skinn
 2. Skumgummidott
 3. Neglbørste eller annen halvmyk børste
 4. Fint sandpapir

Har du fått små overflateflekker på en semsket sko, kan du bruke fint sandpapir, gummibørste eller en messingbørste for å få dem vekk. Har flekken trukket inn, må den vaskes ut:

 • Fukt skoen slik at hele skinnstykket blir vått. For å få best resultat er det viktig at du ikke bare fukter området som har fått flekker på seg.
 • Påfør shampo for semsket skinn med en skumgummidott og skrubb med en neglbørste eller annen halvmyk børste. Du kan få hjelp hos skomaker eller i en skobutikk for å finne riktig middel for dine sko.
 • Tørk skoene i plastpose på samme måte som sko i vanlig skinn (se over). Støvletter bør henges til tørk opp ned på for eksempel et kosteskaft, for å unngå skrukker i støvleskaftet, og vannansamlinger og fuktighet ved sålekanten.
 • Når skoene i semsket skinn har tørket, kan du bruke en børste eller et viskelær for å børste opp skoen. Etterpå anbefaler Dagestad at du bruker en impregneringsspray for å gi dem økt beskyttelse.
 • Skomaker Asbjørn Dagestad

  Skomaker Asbjørn Dagestad oppfordrer alle sine kunder til å velge sko i andre materialer enn semsket sinn når det er vått ute: - Du kan fort få merker som det er vanskelig å rette opp, sier han. (Foto: Morten Vinje/FINN)

- Unngå semskete sko i vått vær
Skomaker Dagestad anbefaler at du unngår å bruke semskete sko i våt og slapsete vær, dersom du ønsker at de skal vare lenge.

- Slike sko er ikke egnet for våt snø. Da kan du fort få merker som er vanskelig å rette opp. Sko i lyse farger er spesielt utsatt. Sko om vinteren bør derfor helst være i mørkt skinn. De er mye lettere å pusse fine igjen, sier han.