Hvordan få Gore-Tex sko til å leve lenge?

Slik får du Gore-Tex-skoene dine til å leve lenger

Enkelt vedlikehold gir Gore-Tex sko eller andre vannavstøtende materialer nytt liv.

Sko med Gore-Tex eller andre vannavstøtende materialer kan fort bli slitt, fordi de ofte brukes i fuktig og hardt vær. Men dersom man er flink til å rengjøre og vedlikeholde skoene, kan man sikre dem lang levetid. Da kan man spare mye penger, sier skomaker Asbjørn Dagestad i Oslo.

Slik får du Gore-Tex-skoene dine til å leve lenger – fire viktige huskeregler:

 1. Utsett ikke skoene for sterk varme: -Sko med Gore-Tex eller lignende membraner bør aldri utsettes for sterk varme. Hvis det skjer, kan de kan de gå opp i limingen. Derfor bør man for eksempel ikke tørke slike sko med varmekabler. Da kan det fort bli veldig varmt, slik at skoene tar skade, sier Dagestad.

 2. Skyll skoene godt både inn- og utvendig etter bruk: Da hjelper du membranen på skoene med å fungere optimalt. Bruk lunkent eller kaldt vann.

 3. Bruk aldri sterke vaskemidler til å rengjøre skoen: - Man bør aldri bruke vaskemidler som Zalo eller salmiakk på sko. Da kan skinnet på skoene bli hardt. Har du en veldig fin sko med skinndeler og bruker slike midler, kan skinnet fort kjennes som knekkebrød. I stedet anbefaler jeg at man blander litt Milo eller annet mildt ullvaskemiddel til å rengjøre skoene, sier Dagestad.

 4. Sjekk at du bruker riktig impregneringsspray: Se etter merke på sprayboksen, som indikerer at den er egnet for Gore-Tex sko og liknende vannavstøtende materialer. Mange sprayer med slikt merke kan brukes både på tøy og sko, men les nøye på beholderen før du begynner og spør i butikken hvis du er usikker.

Slik rengjør du Gore-Tex sko på 1-2-3

Dette trenger du:

 • Kar med lunkent eller kaldt vann
 • Vaskemiddel for ull
 • Oppvaskbørste
 • Håndklær
 • Skoeske eller noe annet stødig til å sette skoene til tørke på
 1. Skyll skoene med lunkent eller kaldt vann.

 2. Bland deretter vaskemiddel for ull og med lunkent eller kaldt vann i en skål og skrubb skoene utenpå og inni med en oppvaskbørste.

 3. Tørk av skoene med et håndkleder. Trykk et tørt håndklede ned i skoen for å klemme ut fuktighet.

 4. Sett skoene til tørk i romtemperatur oppå en skoeske: - Ved å sette sko oppå en skoeske, bøtte eller noe annet høyt, unngår man at de blir utsatt for sterk varme. Dersom sko med Gore-Tex eller lignende membraner blir satt rett på gulv med varmekabler, kan det fort bli så varmt at skoene sklir fra hverandre, sier skomaker Dagestad.

 5. Impregner til slutt skoene med korrekt spray.
 • Gore-Tex spray

  Dette er et eksempel på en spray som er godkjent for bruk på Gore-Tex sko. (Foto: Morten Vinje/FINN)

Har du lyst på Gore-Tex sko?

Se utvalget på FINN!

Se flere på FINN.no