Reparer sko med superlim og kontaktlim – tre enkle tips

Reparer sko med superlim og kontaktlim – tre enkle tips

Skomaker Asbjørn Dagestad avslører knepene som får favorittskoene dine til å vare lenger.

Har du opplevd å få en rift eller sprekk i favorittskoene dine, som du gjerne skulle ha reparert? Det er lettere enn du kanskje tror å fikse selv.

Ifølge skomaker Asbjørn Dagestad trenger man ikke være ekspert for å fikse mange av skadene på brukte sko, så lenge man har litt superlim eller kontaktlim for hånden.

-Bruker du riktig lim til riktig materiale og følger noen enkle regler, så kan du sikre dine sko mye lengre levetid, sier han.

 • Superlim passer best til materialer som inneholder mye fett eller plastikk, og passer best til de delene av skoene som er harde, for eksempel hælen. Til veldig bøyelige deler av skoen anbefales ikke superlim.
 • Ta på deg en engangshanske før du begynner å jobbe.
 • Bruk superlimet på små flater om gangen. Det gjør det lettere å unngå feil, som kan være vanskelige å rette opp.
 • Sett området du har limt sammen i klem med tang, stor klesklype eller annet. Vær rask med å sette på klemmene – superlim tørker fort! Ett til to minutter i klem bør være nok.
 • Skal du lime et sted som er vanskelig å sette i klem, som tuppen av skoen, så kan du presse med en skje eller lignende til å klemme i et par minutter.
 • Er det en lang sprekk, bør du lime og klemme på et lite punkt før du gjentar prosessen til du er ferdig.
 • Sko med rift i for

  Skal du lime rifter inni skoen, er det viktig at du lar limet tørke til det har fått satt seg godt. Foto: (Morten Vinje/FINN)

 • Hæyhælt sko

  Har du en mørk sko, som har fått rift på hælen, kan du ta på litt lim og dra skinnbiten på plass, mens skinnet er fuktig. Når skinnet har festet seg, kan du slipe det med sandpapir og farge med tusj for å dekke over riften. På lyse sko anbefaler skomaker Dagestad kontaktlim, fordi det ser penere ut. (Foto: Morten Vinje/FINN)

 • Skomaker Asbjørn Dagestad

  Skomaker Asbjørn Dagestad sier noen dråper med lim kan være gull verdt hvis du får en skade på skoene dine. (Foto: Morten Vinje/FINN)

Nødtriks: reparer høyhælte sko med lim
Mange kvinner har opplevd å få stygge rifter bak på sine høyhælte sko. Da kan også litt superlim eller kontaktlim være en reddende engel, ifølge skomaker Dagestad.

 • Ta på litt lim og dra skinnbiten på plass mens limet fortsatt er fuktig. På mørke sko kan du bruke superlim. Når skinnet har festet seg, kan du slipe det med sandpapir og farge med tusj for å dekke over riften.
 • På lyse sko er dette vanskeligere. På lyse høyhælte sko vil jeg også anbefale å bruke kontaktlim, fordi det ser penere ut. Er du i tvil om hva du bør gjøre, spør om råd hos en skomaker eller annen ekspert før du begynner, sier Asbjørn Dagestad.

Ønsker du å gjøre et kupp på sko?

Se utvalget på FINN!

Se flere på FINN.no