Hvordan unngå møllspiste klær?

Møllspiste klær? Slik unngår du problemet

Det er fullt mulig å forhindre møllangrep på klær. Her er tipsene du trenger!

Klesmøll er ifølge Folkehelseinstituttet det insektet som gjør størst skade på tekstiler i Norge. Du har kanskje opplevd å finne frem ulltøy fra skapet og oppdaget at de har hull i seg som ikke var der da du la dem inn? Møll går etter materialer som stamme fra dyr, som for eksempel ulltøy, filt og pels. De er ikke interessert i bomull og syntetiske stoffer. For å ta vare på tekstiler er det viktig å forebygge møllangrep. Det kan du gjøre med følgende utstyr og på følgende måte:

Dette trenger du:

  • Sedertre møllkuler
  • Nellikspiker
  • Lavendel
  • Eukalyptusolje
  • Små bomullsposer
  • Gode klesoppbevaringsvaner

Slik gjør du:

  1. Rengjør. Sørg for at ullklær er vasket og rene før du legger dem bort for sesongen. Møll foretrekker skitne tekstiler fordi skitt som matrester og svette gir ekstra næring.
  2. Rist og støvsug. Rist utsatte klær godt før du legger dem bort. På den måten får du ristet bort eventuelle møll-egg. Klær som brukes regelmessig er mindre utsatt for møllangrep da eventuelle møll-egg vil ristes av ved bruk. Møll-egg utvikler seg til å bli møll-larver, og det er disse larvene som spiser ullen. Større ulltekstiler som sofaer og tepper bør regelmessig gås over med støvsuger i kriker og kroker.
  3. Bruk lufttette poser. Pakk utsatte plagg inn i lufttette poser før de legges bort for sesongen. Dette er en effektiv metode for å unngå legging og utvikling av møll-egg i klærne.
  4. Legg en pose med innsektsforbyggende blanding i skapet. Finn frem en liten bomullspose og putt oppi en møllkule, fire nellikspirer og en kvast lavendel og drypp over et par dråper eukalyptusolje. Knyt posen igjen og legg eller heng den på en knagg i skapet. Skift ut lavendel og eukalyptus annenhver måned. Bytt ut resten en gang i året.

Obs! Tidligere ble møllkuler laget med stoffet Naftalin, et stoff som er helse – og miljøskadelig i tillegg til at det setter lukt på klærne. Det er derfor viktig å forsikre seg om at møllkulene man benytter ikke inneholder Naftalin.

Denne saken er skrevet av Naturvernforbundet, som samarbeider med FINN om å få folk til å ta bedre vare på tingene sine.

Mer innhold som dette finner du på Naturvernforbundets nettside og på FINN: Ta vare på det du har

  • Ta vare på tingene dine
  • Naturvernforbundet logo

FINN et utvalg i klesposer

Se flere på FINN.no