Hvordan få god glid på slalåmskiene?

Slik får du bedre glid på slalåmskiene med enkle grep

Du trenger ikke masse dyrt utstyr for å ta vare på slalåmskiene dine og samtidig få bedre glid.

Er du blant dem som klager over at du har dårlig glid i bakken, men sjelden tar service på slalåmskiene, eller orker å gjøre noe med det? Da har vi en gladnyhet til deg - et er faktisk kjempenkelt å gi brukte slalåmski nytt liv og få mye vinterglede til en svært rimelig pris, ifølge daglig leder Petter Schie i butikken Sportslåven.

-Denne ski-behandlingen tar under en halv time, og er ofte nok for de som ikke kjører mye hele tiden. Da vil sålen på en slalåmski holde lengre, og du vil merke at det blir lettere å svinge med slalåmskiene.

-Det beste er å behandle slalåmskiene når skisesongen er over, men du kan også gjøre dette som en «quick fix» for en dag eller to, sier Schie.

LES OGSÅ: - Oppdager du denne feilen på alpinskiene, bør du styre unna


Slik får du bedre glid på slalåmski – steg for steg:


Dette trenger du:

 • Fille, papir eller skirensepapir
 • Gul standard voks
 • Smørejern
 • Sikle
 • Stiv børste

Slik gjør du:

 1. Tørk av sålen med klut eller papir til den er ren.

 2. Varm opp smørejernet og før voksen inntil slik at det drypper jevnt ned på skisålen. Mens det drypper, smør voksen utover med jernet.

  NB! Det er viktig at du alltid holder jernet i bevegelse for å unngå skader på skisålen.
 3. La voksen stivne og kjøle seg ned i minst et kvarter. Når sålen holder romtemperatur er den kald nok til at du kan gå videre.
 4. Bruk siklen til å skrape vekk overflødig voks. Start fra tuppen og jobb deg bakover på skiene.
 5. Hvis du vil, kan du deretter børste skiene for å få frem strukturene på sålen. Det hjelper til med å redusere friksjonen mot underlaget. Når du børster bør du også starte fra skituppen og jobbe deg bakover.

LES OGSÅ: Spør hvor mye selgeren veier når du skal kjøpe brukte langrennski

Godt vedlikehold av slalåmski gir umiddelbar effekt i bakken
Petter Schie i Sportslåven garanterer at du vil merke forandringen på slalåmskiene umiddelbart etter at du har behandlet dem på denne måten:

 • Forskjellen på godt og dårlig vedlikeholdt utstyr er at man bruker mindre krefter når man står på ski. Jeg pleier å si at man blir ikke sliten hvis man har godt utstyr.
 • Gjør du det til en vane å gå over slalåmskiene dine på slutten av hver sesong, vil du ha glede av dem i mange, mange år. Men for hjelp med stålkanter eller veldig slitte skisåler bør man oppsøke en sportsbutikk, sier han.
 • Petter Schie i Sportslåven

  - Gjør du det til en vane å gå over skiene dine på slutten av hver sesong, vil du ha glede av dem i mange, mange år, sier daglig leder i Sportslåven, Petter Schie. (Foto: Morten Vinje/FINN)