Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

Hva gjør du om uhellet skulle være ute og du punkterer? Her får du tips til hvordan du bytter sykkelslangen enkelt og raskt.

De fleste som har en sykkel har opplevd å enten punktere eller måtte bytte dekk på grunn av slitasje. Heldigvis er dette en relativt enkel oppgave, og noe alle kan lære seg å gjøre selv.

Vi har tatt en prat med sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen (72), som deler tipsene du trenger for å skifte dekk på enklest mulig måte. 72-åringen (på bildet i toppen av saken) var leder for Dag Otto Lauritzen i VM i Barcelona og sluttet med proffsykling i 1991. Nå driver han Glåmdals Sykkelverksted i Maridalsveien i Oslo, og er en av Oslos mest kjente sykkelreparatører.

LES OGSÅ: Slik gjør du sykkelen klar for sesongen

Punktert? Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

Så enkelt fikser du et punktert dekk.

LES OGSÅ: Dette må du passe på når du kjøper brukt el-sykkel

Her er Gustavsens “bytte sykkelslange”-tips:

  1. Få hjulet av sykkelen. Start med å løsne hele hjulet fra sykkelen.
  2. Få slange ut av dekk. Når du har fått av hjulet bruker du dekkspake til å ta tak i kanten på dekket. Hjulet sitter som regel hardt på og kan være vanskelig å få av felgen. Derfor anbefaler jeg at man bruker to dekkspaker i stedet for én. Noen centimeter unna den første dekkspaken bruker du den andre dekkspaken til å få enda mer av dekkets kant over felgkanten. Når du har fått av noen centimeter fortsetter du rundt resten av hjulet til du har fått av hele den ene siden av dekket, sier sykkelreparatør Gustavsen.
  3. Trekk ut slangen. Ta tak ved ventilen (hvor du fyller luft) og trekk den gamle slangen ut av dekket.
  4. Fjern møkk. Fjern alt som kan føre til en ny punktering. Sjekk innsiden og utsiden av dekket om det sitter fast en skarp gjenstand som i dekket. Obs: Vær forsiktig så du ikke kutter deg.
  5. Få på ny slange. Gustavsen anbefaler å fylle litt luft inn i den nye slangen før du tar det på. Dette gjør at du får den lettere på plass. Legg slangen inn i dekket hele veien rundt. Lirk slangen forsiktig på plass på felgen. Det blir som regel vanskeligere jo mer slange du får på dekket, men prøv å unngå dekkspaker siden dette kan skade slangen. Bruk helst bare fingrene, da er det minst risiko for å ødelegge slangen. Blir dekket for stramt kan du bruke dekkspaken og forsiktig presse det på plass. Det er ikke så mange som lapper et punktert dekk lenger, fordi det er lettere og nesten like billig å skifte hele slangen, sier Gustavsen. Om du ikke har en ekstra slange for hånden, kan du likevel lett reparere det punkterte hjulet. Da må du først finne hullet og tette det. Det enkleste er å holde slangen under vann, og se hvor luften kommer ut. Husk å lime boten godt fast før du setter slangen på plass igjen.
  6. Pump opp. Når dekket er på plass, forsikrer du deg om at det ikke er noen bulker og ujevnheter. Pump opp dekket til det har riktig trykk. Ett stykk punktering er nå reparert. Hold hjulet med begge hendene og gi det en snurr for å se etter høydekast. Sett hjulet på sykkelen igjen.

Rull av gårde!

Søk og FINN sykkeldeler her:

Se flere på FINN.no