Slik gjør du sykkelen klar for sesongen

Slik gjør du sykkelen klar for sesongen

For å bevare din sykkel lengst mulig er det lurt å vedlikeholde den på en god måte. Her er våre fem beste tips til å klargjøre sykkelen for sesongen.

Våren er i full anmarsj, sola titter frem og snøen er i ferd med å smelte vekk. Det vil si at det er på tide å finne fram sykkelen etter vinterdvalen.

Men for å bevare en sykkel lengst mulig er det lurt å vedlikeholde den på en god måte.

Jan Erik Gustavsen (72) var leder for Dag Otto Lauritzen under VM i landeveissykling i Barcelona i 1984, og sluttet med proffsykling i 1991. Nå driver han Glåmdals Sykkelverksted i Oslo, og er en av byens mest kjente sykkelreparatører.

Sjekk ut hva du kan finne av sykkelutstyr på FINN torget.

Slik gjør du sykkelen klar for sesongen

Jan Erik Gustavsen fra Glåmdals Sykkelverksted viser hvordan du gjør sykkelen klar for sesongen på 1-2-3.

5 enkle tips for klargjøring av sykkelen til sommersesongen

 1. Vask sykkelen

  Det høres kanskje åpenbart ut, men det viktigste når man skal klargjøre en sykkel for bruk er å gi den en god vask, sier Jan Erik Gustavsen. Start med å fylle en bøtte med vann, og bland i fettløsende middel som for eksempel Zalo. Vask selve sykkelen med en svamp, og bruk gjerne en oppvaskbørste eller tannbørste til drivverket. Til slutt kan du ta rent vann i bøtten og helle den over sykkelen for å få bort det siste av såperestene.

 2. Smør sykkelen

  Smør kjedet med olje. Gustavsen anbefaler å spraye oljen på ei fille og holde den rundt kjedet. Dette gjør at oljen fordeler seg jevnt. Når kjedet har gått helt rundt en omdreining kan du gire opp og ned slik at kjedet berører alle tannhjulene på kassett og krankpartiet. Avslutt med å spraye litt olje på alle bevegelige deler. Styrelager, akslinger, og setepinne er steder hvor mye møkk samler seg.

 3. Fiks bremser

  Dersom sykkelen din har et system med bremseklosser, må du se etter at disse er riktig justert. Bremseklosser som ikke tar likt, må justeres. Vanligvis finner du en skrue på hver bremsekloss som lar deg justere innstillingen. Hvis noen av bremseklossene på en sykkel er helt slipt ned, bør de byttes ut. Sjekk også bremsevaier og strømpe. Stram vaier og sjekk om det er friksjon mellom vaier og strømpe. Dette løses vanligvis ved å smøre vaieren. Når det kommer til sykler med skivebremser anbefaler jeg å ta sandpapir på skivebremsen slik at det ikke ligger et belegg på klossen og skiva. Da bremser det bedre. Det fjerner også den irriterende pipelyden man kan oppleve å få mens man holder inn bremsen, sier Gustavsen.

 4. Sjekk dekkene

  Dekkene blir fort ødelagt om de har for lite luft. Kontroller derfor trykket og pump opp dekkene til anbefalt nivå (anvisning står som regel på siden av dekket). Spinn også hjulene rundt mens du kontrollerer at de er noenlunde rette. Det er viktig at de ikke rører rammen.

 5. Kontroller styret

  Skyv sykkelen fram og tilbake mens du holder godt tak i styret og klemmer inn bremsene. Det skal ikke være bevegelse i styrerøret. Er det bevegelse må det strammes. Løsne skruene på siden av styrerøret, og stram skruen på toppen til den sitter stramt.

Om du er usikker på hvordan noe av dette gjøres, anbefaler vi å besøke et sykkelverksted.

Lykke til!

FINN en tøff sykkel her:

Se flere på FINN.no