-Sjekker du ikke dette på sykkelen din, kan du havne i en ulykke

-Sjekker du ikke dette på sykkelen din, kan du havne i en ulykke

Sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen (73) viser deg bremsetesten som kan spare deg for både uhell og penger.

Mange nordmenn bruker store beløp på sykler, men glemmer å sjekke bremsene før de legger ut på veien.

  • Jeg har fått inn mange sykler på service hvor belegget på bremseklossene er slitt helt bort. Det er farlig, for da mister du all bremsekraft og kan fort havne i en ulykke, sier sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen, som driver Glåmdal sykkelverksted i Oslo.

Se utvalget av brukte sykler til en rimelig pris på FINN!

De fleste nye sykler kommer med skivebremser, i motsetning til felgbremser, som tidligere har vært det vanligste.

Må du bytte bremseklosser på skivebremsene dine, er dette noe du enkelt kan gjøre selv, ifølge Jan Erik.

Se hvordan du gjør det her (du finner også tipsene nederst i saken):

Slik bytter du bremseklosser på sykkelen

Sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen viser deg hvordan du kan bytte bremseklosser helt selv. Det er litt enklere enn du tror!

LES OGSÅ: Du kan spare mye på å kjøpe landeveissykkel brukt

Folk som leverer sykkel til service, blir overrasket når jeg forteller dem at det ikke er belegg igjen. Mitt råd er å sjekke bremsene to -tre ganger i løpet av sesongen. Husk at belegget slites ned raskere hvis man sykler i dårlig vær.

Slites belegget helt bort vil du høre en høy, skrikende lyd av metall mot metall. I tillegg til at du kan havne i en ulykke, kan du fort ødelegge hele skiva, slik at den også må byttes, sier han.

Her kan du finne barnesykler til salgs på FINN!

  • SLITES FORT: Belegget som sikrer god bremsekraft på skivebremsene bør sjekkes flere ganger i løpet av sesongen, ifølge sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen. Foto: Svein Dybdahl

    SLITES FORT: Belegget som sikrer god bremsekraft på skivebremsene bør sjekkes flere ganger i løpet av sesongen, ifølge sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen. Foto: Svein Dybdahl

Be om hjelp hvis du har brems med hydraulisk løsning

Skivebremsen kommer med enten mekaniske eller hydrauliske løsninger. Hvis din sykkel er utstyrt med en hydraulisk løsning, anbefaler Jan Erik at du får hjelp av en ekspert hvis du skal bytte ut noe på denne.

-Hvis man har en brems med hydraulikk kan det komme bobler i væsken som gjør at bremsene ikke virker som det skal. Så det beste er å oppsøke noen som vet hva de gjør. En mekanisk løsning er lettere å bytte selv.

LES OGSÅ: Slik gjør du sykkelen klar for sesongen

Mye å spare

Sykkel er hvert år blant de aller mest populære søkeordene på FINN Torget.

I 2018 ble det gjort over 650 000 søk etter sykkel på FINN. Det gjør det til det nest mest populære søkeordet på FINN torget – kun slått av «sofa».

  • Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke

    TA VARE PÅ DET DU HAR: Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror det kan bli et enda bedre bruktmarked om flere tar vare på tingene sine. Det er bra for både lommeboka og miljøet. Dessuten er det mange studenter som også sper på inntekten ved å bruke FINN til å selge ting de ikke trenger. Foto: Caroline Roka/FINN

-Mange har innsett at de kan spare mye på å handle både tradisjonelle sykler og elsykler på FINN. En sykkel har lang levetid, hvis den blir godt vedlikeholdt. Derfor er det også penger å tjene for de som vil selge sykkelen sin istedenfor å la den stå ubrukt i boden, sier produktdirektør på FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke.

LES OGSÅ: Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

Huskeregler for bytte av bremsekloss:

Dette utstyret trenger du: En flat skrutrekker og rensemiddel, pluss en ny bremsekloss.

  1. Etter at du har tatt av hjulet, bruk skrutrekkeren til å vri mellom klossene slik at de blir presset fra hverandre.
  2. Fjern pinnen eller skruen som holder bremseklossen og fjæren fast. Fjern bremseklossen og gjør rent inne i hullet med rensemiddelet.
  3. Sett inn den nye bremseklossen og fest fjæren. Deretter sett på plass pinnen eller skruen som holder dem fast.
Se flere på FINN.no