Slik ser du om antikviteter er ekte

Slik ser du om antikviteter er ekte

Er du på utkikk etter antikviteter så er det fort gjort å bli lurt. Her får du 6 tips som reduserer faren for bomkjøp.

Interessen for gamle møbler, servise og andre antikviteter er stor i Norge, og mange saumfarer jevnlig bruktannonsene på FINN etter spesielle gjenstander til hjemmet sitt.

Ifølge Store Norske Leksikon er en antikvitet en gjenstand som folk har funnet det verd å bevare utover dens naturlige brukstid. Den bør også være over en viss alder, vanligvis ca. hundre år, men det blir stadig flere unntak fra denne regelen; art deco og funkisstilen vekker for eksempel nå interesse hos antikvitetssamlere.

Produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror interessen for brukte kvalitetsgjenstander bare vil bli sterkere i årene som kommer.

- Stadig flere er på jakt etter særpreg i boligen sin, og da kan det være en god ide å for eksempel se etter møbler som ikke produseres lenger. I tillegg er gjenbruk veldig miljøvennlig.

-Vi vet at mange av våre brukere har lagret faste søk, som varsler dem med en gang en gjenstand de er på jakt etter, blir lagt ut for salg, sier hun.

LES OGSÅ: Nesten umulig å se forskjell på ekte klokker og kopier

  • Møbler og gjenstander

    POPULÆRE ANTIKVITETER: Mange nordmenn har lagret søk på FINN for å få varsel når spesielle møbler og gjenstander blir lagt ut. (Foto: Privat/Gjengitt med tilatelse)

Viktig å skille antikviteter fra kopivarer

Populære designgjenstander kan imidlertid bli utsatt for kopiering, noe som betyr at man bør være kritisk før man kjøper, ifølge ekspert på design, kunst og moderne møbler hos Blomqvist Nettauksjon, Tor Henrik Fjelldal.

Se antikke møbler til salgs på FINN akkurat nå!

LES OGSÅ: 5 sikkerhetstips til deg som skal kjøpe noe på FINN

-Designkopier kan være av både god og dårlig kvalitet, men har alltid betraktelig lavere verdi. Når det gjelder antikviteter finnes en del forfalskninger og gjenstander som er modifisert for å øke verdien. Disse bør man se opp for, sier han.

Fjelldal anbefaler at man aldri kjøper et møbel eller en annen historisk antikvitet uten å ta det fysisk i øyensyn først. I tillegg bør man lese seg opp på forhånd for å vite hva man skal se etter.

-Det finnes både bøker og informasjon på internett man kan lete i. I dag er også Instagram blitt et oppslagsarkiv for mange som er interesserte i antikviteter, sier han.

  • STORT UTVALG: Mange nordmenn søker jevnlig etter antikviteter og brukte designmøbler hos FINN. Foto: Skjermdump

    STORT UTVALG: Mange nordmenn søker jevnlig etter antikviteter og brukte designmøbler hos FINN. Foto: Skjermdump

Kunstekspertens tips til deg som skal kjøpe antikviteter:

gamle møbler av høy kvalitet kan du ofte se etter signaturer på innsiden.

På møbler fra 1930-tallet og fremover kan det være etiketter eller et brennmerke på baksiden eller på innsiden av en skuff . Noen møbler kan også ha bli stemplet.

Vet du hvem som har produsert varen du ser på, er det ofte mulig å finne ut hvem som har formgivet den. Dette er viktig hvis du er på jakt etter et produkt fra en bestemt designer.

At alle målene stemmer overens, er en viktig indikator på at det dreier seg om et originalprodukt. I oppslagsverk eller på internett kan man finne de korrekte målene som man kan sammenligne med.

På noen sofaer og stoler kan man kjenne på skinnkvaliteten på putene og studere håndverket, for å se om det virker gammelt.

Er man i tvil om det dreier seg om et originalprodukt bør man konsultere en ekspert før man kjøper.

Se listen over keramikk, porselen og glass til salgs på FINN akkurat nå!

LES OGSÅ: Gull, sølv og diamanter: Dette bør du vite om brukte smykker før du kjøper

Ofte kan man få hjelp til å undersøke en antikvitet ved et auksjonshus, mot betaling eller noen ganger gratis.

-En antikvitet kan som oftest ikke vurderes kun ut fra et foto. Summen man bruker på en slik undersøkelse kan fort lønne seg, hvis man oppdager at den dyre antikviteten i virkeligheten er en billig kopi, sier kunstekspert Tor Henrik Fjelldal.

-Gode muligheter for å spare penger på bruktmarkedet

Det er store muligheter for å gjøre gode kupp på antikviteter og designskatter på bruktmarkedet, ifølge produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke. Hun anbefaler imidlertid å ta produktet ordentlig i øyesyn før man kjøper.

-Jeg oppfordrer alle til å sjekke varen på forhånd selv, før de kjøper. Men for mange nordmenn er bruktmarkedet en perfekt løsning for å skaffe seg elegante løsninger til hjemmet for en rimelig penge.

LES OGSÅ: Kjøpe designervesker brukt? Dette bør du tenke på for å unngå å bli lurt

Her er det antikviteter som gis bort!

Se flere på FINN.no