- Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel

Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel

Følg disse enkle tipsene for å finne den riktige sykkelen til barnet ditt.

Publisert 16. mars 2022 kl. 14.38

Utvalget av brukte barnesykler er større enn noensinne, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal se etter for å finne riktig barnesykkel til sine barn.

- Sjekk at sykkelen ikke er for stor, og ikke velg for tung sykkel. Da blir det slitsomt for barna å sykle, lyder ett av rådene fra sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen.

Tips til å finne riktig barnesykkel

Sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen viser hva du bør tenke på når du skal kjøpe sykkel til barna.

Han får støtte fra Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening, som anbefaler følgende huskeliste når du skal kjøpe barnesykkel:

  1. Sjekk vitale deler som bremser og dekk. Bremser sjekker man ved at ser på om bremseklossene er nedslitte, og ved fysisk prøve bremsene selv for å se om de griper/ fungerer bra. Dette er også noe man kan få et verksted til å sjekke. Dekk sjekker man ved å se at de ikke er nedslitte og gamle, og at de ikke har sprekker/sår i gummien.
  2. Tenk på sykkelens vekt. Mange barnesykler er svært tunge, men det finnes nå vesentlig lettere barnesykler enn det gjorde tidligere, samt noen og noen dyrere modeller. Sykler som veier over 12,5 - 13 kilo er for tunge.
  3. Jo yngre barn, jo enklere girsystem: Kombinasjonen av front- og bakgir er det mange barn som ikke forstår å bruke før de er 8–10 år. Det beste er å ha bare en girskifter å forholde seg til, en som skifter mellom navgirene bak. Da er det mindre for barna å holde styr på, og umulig å lage "feil" girkombinasjon. Dersom sykkelen kun har ett gir, bør det være ganske lett, så barna kommer opp bakkene.
  4. Velg riktig dekk. Til hverdags kommer sykkelen sannsynligvis mest til på bli brukt på asfalt eller gode turveier, da er dekk med små og lave knaster mye bedre enn store «offroad»-dekk.
  5. Ikke velg for stor eller liten sykkel til barna. Sørg for at de yngste barna sitter såpass lavt at de kan ta nedi bakken med beina uten problem. Når barna blir større og håndterer sykkelen godt blir det viktigere å sørge for at sittestillingen gir en god kraftoverføring til pedalene.

Se flere barnesykler til salgs på FINN (til kjempegod pris) her!

LES OGSÅ: Slik lærer du barna dine å sykle

Slik finner du riktig størrelse på barnesykkelen

Barnesykler selges i dag i konkrete alderskategorier, som ofte samsvarer direkte med hjulstørrelsen kan være en bra guide ved sykkelkjøp:

Mye billigere å kjøpe barnesykkel brukt enn i butikk

Produktdirektør på FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at barnesykler er spesielt populære på bruktmarkedet.

Det finnes en mengde forskjellige sykkeltyper å velge i. I tillegg til de klassiske offroad syklene, er hybridsykler og «fat-bikes» med bredere hjul populære blant større barn og ungdommer.

- Barn vokser fort og mange av barnesyklene som blir lagt ut er ofte så godt som nye, men langt billigere enn i butikken. I tillegg til at det å kjøpe brukt er bra for lommeboka, vet vi at mange foreldre også er opptatt av gjenbruk, sier Opshaug Bakke.

LES OGSÅ: Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

- Sjekk sykkelen med egne øyne

Når man har bestemt seg for hva slags barnesykkel man vil kjøpe, anbefaler Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening at man alltid tar en titt på sykkelen med egne øyne.

Disse sikkerhetstipsene bør du, ifølge Øyvind Wold, tenke på når du kjøper barnesykkel:

Barnesykkel 2-12 år

Se flere på FINN.no