- Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel

Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel

Følg disse enkle tipsene for å finne den riktige sykkelen til barnet ditt.

Utvalget av brukte barnesykler er større enn noensinne, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal se etter for å finne riktig barnesykkel til sine barn.

- Sjekk at sykkelen ikke er for stor, og ikke velg for tung sykkel. Da blir det slitsomt for barna å sykle, lyder ett av rådene fra sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen.

Tips til å finne riktig barnesykkel

Sykkelreparatør Jan Erik Gustavsen viser hva du bør tenke på når du skal kjøpe sykkel til barna.

Han får støtte fra Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening, som anbefaler følgende huskeliste når du skal kjøpe barnesykkel:

 1. Sjekk vitale deler som bremser og dekk. Bremser sjekker man ved at ser på om bremseklossene er nedslitte, og ved fysisk prøve bremsene selv for å se om de griper/ fungerer bra. Dette er også noe man kan få et verksted til å sjekke. Dekk sjekker man ved å se at de ikke er nedslitte og gamle, og at de ikke har sprekker/sår i gummien.
 2. Tenk på sykkelens vekt. Mange barnesykler er svært tunge, men det finnes nå vesentlig lettere barnesykler enn det gjorde tidligere, samt noen og noen dyrere modeller. Sykler som veier over 12,5 - 13 kilo er for tunge.
 3. Jo yngre barn, jo enklere girsystem: Kombinasjonen av front- og bakgir er det mange barn som ikke forstår å bruke før de er 8–10 år. Det beste er å ha bare en girskifter å forholde seg til, en som skifter mellom navgirene bak. Da er det mindre for barna å holde styr på, og umulig å lage "feil" girkombinasjon. Dersom sykkelen kun har ett gir, bør det være ganske lett, så barna kommer opp bakkene.
 4. Velg riktig dekk. Til hverdags kommer sykkelen sannsynligvis mest til på bli brukt på asfalt eller gode turveier, da er dekk med små og lave knaster mye bedre enn store «offroad»-dekk.
 5. Ikke velg for stor eller liten sykkel til barna. Sørg for at de yngste barna sitter såpass lavt at de kan ta nedi bakken med beina uten problem. Når barna blir større og håndterer sykkelen godt blir det viktigere å sørge for at sittestillingen gir en god kraftoverføring til pedalene.

Se flere barnesykler til salgs på FINN (til kjempegod pris) her!

 • For stor barnesykkel gir for stor avstand mellom sete og styre og en altfor framoverbøyd sittestilling, noe som føles både ubehagelig og utrygt. Mens for liten sykkel gjør at barnet blir sittende for lavt, noe som gjør det tyngre å sykle.
 • Justerer man setepinnen over maksgrensen, er det fare for at enten rammen eller setepinnen blir ødelagt. Når man maksgrensen på setepinnen, er det på tide å skaffe større sykkel, sier Wold.

LES OGSÅ: Slik lærer du barna dine å sykle

Slik finner du riktig størrelse på barnesykkelen

Barnesykler selges i dag i konkrete alderskategorier, som ofte samsvarer direkte med hjulstørrelsen kan være en bra guide ved sykkelkjøp:

 • De minste barnesyklene, med 16-tommers hjul, er gjerne for de mellom 4 og 6 år, ofte gjerne i en overgangsperiode med støttehjul.
 • Barnesykler med 20-tommers hjul er mest for dem mellom 6 og 8 år.
 • Barnesykler med 24-tommers hjul er beregnet på dem mellom 8 og 12 år.
 • Barnesykler med 26-tommers hjul er for de over 12 år.
 • Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke

  TA VARE PÅ DET DU HAR: Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror det kan bli et enda bedre bruktmarked om flere tar vare på tingene sine. Det er bra for både lommeboka og miljøet. Dessuten er det mange studenter som også sper på inntekten ved å bruke FINN til å selge ting de ikke trenger. Foto: Caroline Roka/FINN

Mye billigere å kjøpe barnesykkel brukt enn i butikk

Produktdirektør på FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at barnesykler er spesielt populære på bruktmarkedet.

Det finnes en mengde forskjellige sykkeltyper å velge i. I tillegg til de klassiske offroad syklene, er hybridsykler og «fat-bikes» med bredere hjul populære blant større barn og ungdommer.

- Barn vokser fort og mange av barnesyklene som blir lagt ut er ofte så godt som nye, men langt billigere enn i butikken. I tillegg til at det å kjøpe brukt er bra for lommeboka, vet vi at mange foreldre også er opptatt av gjenbruk, sier Opshaug Bakke.

LES OGSÅ: Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

- Sjekk sykkelen med egne øyne

Når man har bestemt seg for hva slags barnesykkel man vil kjøpe, anbefaler Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening at man alltid tar en titt på sykkelen med egne øyne.

 • Er du usikker på kvaliteten eller ikke kjenner til sykkelmerket når du kjøper brukt, ring en sykkelforretning og hør om de generelt kan anbefale det merket. I tillegg ligger det ofte tester eller brukererfaringer på nett som det kan være verdt å lese. De beste barnesyklene har som regel en gjennomtenkt og balansert miks av komponenter og en lett ramme, sier han.
 • Husk også sikkerhetsutstyr. Det er viktig for både barn og voksne, oppfordrer han.

Disse sikkerhetstipsene bør du, ifølge Øyvind Wold, tenke på når du kjøper barnesykkel:

 • Barn bør alltid ha på seg en god sykkelhjelm når de sykler
 • Hvis det er aktuelt å sykle i mørket eller i skumring, må sykkelen ustyres med lykt foran og bak.
 • Skjermer, støtte og lås er også praktisk for en god sykkelopplevelse
 • Sykkelhansker er rimelige og kan forhindre vonde skrubbsår i håndflaten ved eventuell velt.

Barnesykkel 2-12 år

Se flere på FINN.no