Slik lærer du barna dine å sykle

Slik lærer du barna dine å sykle

Våren er tiden hvor mange barn skal prøve seg på sykkelen for første gang. Her er noen tips og triks om hvordan du enkelt kan lære barnet ditt å sykle.

Mange barn får sin første barnesykkel i 5-årsalderen, etter å ha testet ut trehjulingen et par år.

Det tar tid å lære å sykle på to hjul, og noen trenger mer tid enn andre. Ifølge Mats Larsen i Syklistenes Landsforening, gjelder det å la barnet få tid til å lære i sitt eget tempo og sørge for at han eller hun er komfortabel og trygg.

Her er hans tips før du lar barnet ditt prøve seg på sykkelen for første gang:

  1. Start gjerne med balansesykkel. Barn som har syklet og løpt mye med balansesykkel lærer seg fortere å sykle på sykkel med pedaler. I en kort periode der barnet lærer seg å bruke pedalene til fremdrift, kan man bruke håndtak som kan festes på setepinnen for støtte eller holde barnet i armhulen til det får balansen. Alternativt kan man bruke støttehjul en kort periode.
  2. Finn et område uten andre trafikanter. Når barna skal øve opp sykkelferdighetene er det viktig å finne et område uten andre trafikanter, der barn kan øve og utfolde seg.
  3. La barna leke og øve på en sykkel de liker. For at barn skal like å sykle, er det viktig at de liker sykkelen de sykler på, og at denne gir trygghet og sykkelglede. Husk at sykling i starten handler om lek for barnet. Mye leking med sykkelen i trygge omgivelser gjør at balansen og ferdighetene blir gode. Larsen anbefaler å starte øvingen med lange bukser og hansker. Et skrubbsår kan fort sette en stopper for mer øving den dagen.
  4. Når barnet mestrer balansesykkel, kan pedalsykkel introduseres. Balansesykkel kan barna bruke fra de er 2-3 år, avhengig av lengden og motorikken til barnet. Det varierer hvor tidlig barn kan gå over til pedalsykkel, men mange trenger et år eller to på balansesykkel først. Når barnet tydelig mestrer å trille av gårde uten å ha beina nedi bakken, kan man etter hvert introdusere pedalsykkel.
  5. Gi barnet støtte til han/hun venner seg til bruken av pedaler. Start med å holde bak på sykkelen mens du går i raskt tempo. Barnet skal øve seg på å bremse, stanse og sette ned benet. Det handler først og fremt om balanse når man skal sykle for første gang. Det kan være litt utfordrende i begynnelsen, men det gjelder å ikke gi seg! Gjør det til en morsom opplevelse for barnet som skal lære seg å sykle. Ta noen korte runder flere ganger i uken i stedet for en lang økt. Lag noen oppgaver og utfordringer til barnet som han eller hun kan prøve seg på. Det er med på å gi mestringsfølelse!, sier Larsen.

LES OGSÅ: Pynt opp barnesykkelen!

  • Mestring

For at det skal bli en suksessfull opplevelse for barnet er det vesentlig at sykkelen som brukes er riktig. Her er det flere faktorer som spiller inn.

  • For at barnet skal oppleve sykkelglede er det viktig at sykkelen er riktig og at barnet er komfortabel på den. Den bør være lett og ha barnevennlige funksjoner, forteller Larsen.

Riktig størrelse er viktig

Mange tenker kanskje at en barnesykkel kan vokses inn i, men i dette tilfellet er det bedre å kjøpe brukt (som via FINN torget) og selge igjen når barnet er vokst ut av sykkelen. Det er barnets høyde som avgjør størrelse – ikke alder!

– I dag er det stort fokus på å kjøpe brukt, og vi ser at søkeordet «barnesykkel» er veldig populært hos oss i FINN. Vi synes det er flott at folk kjøper brukt utstyr!, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og kommunikasjonsansvarlig i FINN.

Mange barnesykler kommer med plastpedaler som raskt blir glatte når skosålene er våte. Om pedalene er veldig glatte bør disse byttes slik at barnet har et godt grep uansett vær. I tillegg gjør tynne håndtak på styret det enklere å ha et godt grep for barna.

De må kunne bremse uten at de må strekke for mye på hendene. Et tips er å montere bremsene lenger inn på styret slik at de ikke klemmer lillefingeren mellom spaken og styret.

LES OGSÅ: Gaver til barna under 300 kroner

Unngå for mye luft i dekkene

Et siste tips fra Larsen er å ikke fylle sykkeldekkene med mye luft.

– Vi i Syklistenes Landsforening anbefaler 1-1,5 bar/15-20 psi for barn opp til 30-40 kilo. Det gir bedre grep, komfort og sikkerhet. Myke dekk gjør det også litt enklere å nå ned til bakken, uten at forholdet mellom setet og pedalene endres.

Husk at når man først har lært seg å sykle er dette noe du aldri glemmer!

Barneklær i Sport og friluftsliv

Se flere på FINN.no