Bilde nyhetsbrevet

FINN har fulgt Kaja gjennom voksenlivet – det har hatt store miljøeffekter!

Hvis Kaja M. Amundsen Tenfjord har lyst på noe, sjekker hun alltid FINN først. Det har hun gjort de ti siste årene, og på den måten har hun funnet skatter hun ikke ville vært foruten. Kaja er kul, gjør som Kaja.

At FINN-brukere bidrar til å spare miljøet for utslipp er det ingen tvil om. Den nyeste Second Hand Effect-rapporten viser at handel via bruktmarkedet bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 13 måneder uten biltrafikk i Oslo, eller produksjon av 9,2 millioner smarttelefoner. Nordmenns bruk av FINN utgjør en reell forskjell for miljøet, og en av de ivrigste heter Kaja M. Amundsen Tenfjord. Hun har noen ganske så bra ting å si om det å kjøpe brukt.

Ble kvitt ødelagt oppvaskmaskin på under to timer

Når vi snakker med Kaja har noen nettopp være og hentet oppvaskmaskinen hennes; en ødelagt, litt eldre Miele-modell som hun la ut på 'gis bort' på Torget.

– Det er det som er så fint med FINN, at selv om du legger ut noe med en beskrivelse som ikke er spesielt tiltalende, kan annonsen fortsatt få masse trafikk. I dette tilfellet var jeg dønn ærlig på at oppvaskmaskinen var ødelagt og at jeg ikke ante hva som var feil, og likevel var folk superinteressert, forteller hun.

– Jeg tjente ikke noe penger akkurat denne gangen, men dersom noen klarer å fikse oppvaskmaskinen slik at den får et lengre liv hos noen andre, så er det mer enn gevinst nok.

For det er ikke den økonomiske vinningen som er Kajas hovedmotivasjon for å benytte seg av FINN – egentlig tvert imot.

– Jeg er på FINN fordi jeg ønsker bærekraft og gjenbruk. Jeg tror at man må tørre å være litt mindre redd for å kjøpe brukt! Man finner så utrolig mye fint, og kanskje mer enn det man trenger på forhånd, sier hun.

I 2019 hadde FINN over 1,2 milliarder besøk inn til sine nettsider, og på Torget alene ble det lagt ut over 8,1 millioner annonser - en økning på 14 prosent fra 2018. Hver nordmann brukte også over 32 timer i snitt på FINN i løpet av fjoråret.

Fra møblering av første hybel til mannens bryllupsgave

Kaja sitt FINN-eventyr skjøt for alvor fart for ti år siden, da hun flyttet tilbake til Norge som 30-åring etter noen år i England og skulle møblere sin første hybel her.

– Jeg tror at jeg innredet så og si hele leiligheten min med ting fra FINN, alt fra bokhyller, seng, bord og en kjempefin Bolia-sofa som jeg hadde i mange år, sier Kaja.

– Jeg husker også at jeg fikk hjelp av de som solgte sofaen til å frakte den for meg, for jeg hadde verken bil eller henger eller noe slikt. Dette føler jeg at er ganske gjennomgående på FINN egentlig, at folk flest som regel er veldig hjelpsomme.

Siden flyttelasset gikk for ti år siden har mye skjedd, og Kaja har fått seg både barn, hus og mann – alle utstyrt av FINN.

– FINN var helt uvurderlig under småbarnsperioden. Veldig ofte trenger man utstyret kun i en kort periode ikke sant, og det ligger så mye nesten ubrukt ute på FINN fordi situasjonen er den samme for veldig mange andre. Jeg har for eksempel erstattet en ny, dyr og "fancy" barnevogn som bare ikke fungerte, med en brukt jeg fant på FINN som jeg elsker, forteller hun.

Kaja har kjøpt alt fra barnesenger, tripp-trapp stoler, leker og klær til barna sine gjennom FINN.

– Også kjøpte jeg faktisk bryllupsgave til mannen min på FINN torget. Det var en skikkelig fin klokke, så her var jeg nøye med å gjøre god research på forhånd, men handelen gikk veldig fint og jeg fikk med sertifiseringsbevis og alt, sier hun.

 • Her sitter Kaja med favoritt te-settet sitt fra FINN.

  Her sitter Kaja med favoritt te-settet sitt fra FINN.

Kajas FINN-tips

I dag jobber Kaja som markedssjef i nyoppstartede Homely, og bruker gjerne FINN som god avkobling etter en travel arbeidshverdag.

– Jeg elsker den anbefaler-algoritmen til FINN som pøser på med forslag på forslag. En gang satt jeg i timesvis og så på glass!

På spørsmål om hva hun har spart ved å bruke FINN det siste tiåret svarer Kaja som en god FINNoholiker:

– Vinninga går opp i spinninga når jeg selger og kjøper om hverander som jeg gjør, men man kan vel si at miljøet tjener mest.

Med et helt tiår bak seg som aktiv FINN-bruker, sitter Kaja igjen med noen lure triks for hvordan man kan få mest ut av FINN:

 1. Ikke vær redd

  – Noen tenker kanskje “hvilket hjem har dette vært i”, men alt jeg har kjøpt har vært godt tatt vare på, og jeg er ikke redd for å sette barnet mitt i en brukt barnevogn som jeg har kjøpt på FINN, sier Kaja.

 2. Lagre søk!

  – Hvis jeg vet hva jeg har lyst på, lagrer jeg ofte et søk på det på FINN. Da får jeg varsel hvis det dukker opp ting i den kategorien, sier Kaja.

 3. Still de riktige spørsmålene

  – Når du kjøper brukt kan det være lurt å huske og spørre om ting du ellers ikke ville spurt om, som for eksempel slitasje, flekker, årsmodell. Da vet du akkurat hva du får, sier Kaja.

 4. Ta gode bilder til annonsene

  – Bildene er jo det første man ser når man klikker på en annonse - de har masse å si. Jeg pleier ofte å sette tingene jeg skal selge i riktig miljø, slik at jeg hjelper folk til å se tingens potensiale.

 5. Ha riktig innstilling!

  – Jeg har lært meg at det lønner seg å være litt easy og laid back på FINN. Skulle det bli bom en gang, ja, så ble det bom, da.

 6. Bruk kartfunksjonen

  – Jeg kan skjønne at FINN kan oppleves litt "stort" for noen, men da er det veldig smart å bruke kartfunksjonen når du leter etter ting.

TUSEN TAKK, KAJA!<3

(For ordens skyld: Schibsted har en eierandel på 12 prosent i Homely, men Kaja stiller i artikkelen som privatperson og rå FINN-bruker)