FOTO: Jasmine Folvik

Bli med på Grønn fredag!

DNT Ung inviterer til brukt- og byttefest fremfor kjøpefest på Black Friday.

Publisert 18. november 2021 kl. 11.04

Anna Nes (24) er leder i DNT´s ungdomsorganisasjon DNT Ung.

Siden 2016 har de arrangert “Grønn Fredag”, som et alternativ til kjøpepresset mange opplever rundt den store handledagen Black Friday.

– Med konseptet “Grønn fredag” vil vi at folk skal få øynene opp for brukt turutstyr, forklarer Anna.

– Det arrangeres fysiske arrangementer hos DNT lokalt. Her kan alle som vil komme og kjøpe, selge eller bytte utstyr med andre turglade. Da vi startet i 2016 var det 6 arrangementer, nå er vi oppe i 15, sier hun.

Anna, som til daglig studerer juss i Bergen, er en engasjert dame. Hun har allerede sittet i landsstyret til DNT Ung i 2,5 år - 2 år som nestleder, og det siste halve året som leder.

– Vi driver med tilrettelegging av aktiviteter for ungdom, forteller juss-studenten.

– Med våre 48 000 medlemmer, har vi dessuten en viss påvirkningskraft, og gjør noe politisk arbeid knyttet til miljø og bærekraft.

Men hva er egentlig galt med å handle julegavene billig på Black Friday?

– Det er ikke noe galt i å spare noen kroner. Men du sparer antagelig enda mer på å handle brukt, og dessuten er det utvilsomt bedre for miljøet med gjenbruk, sier Anna.

– Problemet er nok heller at mange ender opp med å kjøpe masse ting de ikke trenger. Nordmenn er i verdenstoppen på forbruk, og friluftsfolket er igjen blant verstingene når det kommer til forbruk av utstyr. Man får nesten inntrykk av at noen er mer “utstyrsfolk” enn friluftsfolk, smiler hun.

Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til pengebruk på sports- og friluftsutstyr. Omsetningen i norske sportsbutikker passerte 21,5 milliarder kroner i 2020. Under pandemien har forbruket av sportsutstyr gått opp i takt med økt interesse for friluftsliv. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge.

– Mange vil ha årets farge på jakken, nye ski til sesongen eller velger å kjøpe en ny skallbukse fordi det er et hull i den gamle. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen. Grønn fredag gir alle en gyllen mulighet til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Anna.

– Dette er noe helt konkret du kan gjøre for minske ditt eget miljøavtrykk. Trenger du en ny ting, trenger ikke tingen være ny! Den kan være akkurat like bra selvom noen andre har brukt den før deg, sier lederen i DNT Ung.

Du er en opptatt dame. Blir det noe tid til å være ute i naturen selv?

– Det blir heldigvis det! Jeg tenker at man må kaste seg rundt og komme seg ut når man har muligheten.

– Det trenger ikke være de lengste turene hver gang! Her i Bergen kan man for eksempel bare ta Fløybanen opp, gå 20 minutter inn i skogen, og så har du uansett en kjempefin tur. Det er så klart noe helt annet å gå en uke på vidda, men jeg er opptatt av at det viktigste er å komme seg ut og være i naturen, avslutter Anna.

– Det trenger ikke være så vanskelig!

Dette er grønn fredag: