Søstrene kjøpte sammen

Søstrene kjøpte sammen for å komme seg inn på boligmarkedet

Les hvordan det gikk da de to søstrene Tomine (26) og Sara (25) kjøpte sin første leilighet - sammen!

Et vanskelig boligmarked og høye krav til egenkapital har gjort folk kreative, og det dukker stadig opp nye måter å skaffe seg sin første leilighet på. En løsning er å gå sammen med en venn eller et familiemedlem når man skal kjøpe sin første bolig.

Førstegangskjøperne Sara og Tomine Setran er søstre. De valgte å kjøpe leilighet sammen, da de allerede hadde bestemt seg for at å bo sammen var en god idé. Nå eier de en leilighet på Byåsen i Trondheim. Det er litt annerledes å bo sammen nå enn da de bodde hjemme med resten av familien, forteller de:

– Nå har vi ikke mamma og pappa å sladre til lenger, ler Sara.

– Pleide du å sladre så mye du da? utbryter storesøster Tomine.

Sara flyttet tilbake til Trondheim etter endte studier på østlandet i fjor. På den tiden bodde Tomine i kollektiv. Nå har jentene bodd sammen i denne leiligheten i snart et år.

 • Tomine (26) og Sara (25) er to søstre som har kjøpt sin første leilighet sammen.

  Tomine (26) og Sara (25) er to søstre som har kjøpt sin første leilighet sammen.

– Det jeg mener er at nå er det Tomine og jeg som har ansvaret for denne leiligheten, sammen. Sånn var det ikke sist vi var samboere, utdyper Sara.

Søstrene jobber begge som sykepleiere, og mener dette med turnus kan være en fordel:

– Da blir man ikke gående oppå hverandre hele dagen, sier de i kor.

– Vi kjenner hverandre uansett så godt at vi ikke er redde for å si fra til hverandre om det skulle være noe. Vi har vokst opp med de samme verdiene og prinsippene, så kjernen her er god og stabil.

Koronavisninger

Et møte med banken ga søstrene noe å tenke på.

– Planen var egentlig å leie, forteller Sara.

– Så var det foreldrene våre som foreslo at det gikk an å ta et møte med banken, og se hvor mye vi kunne få i lån. Deretter se på regnestykket

– hvor mye det blir i måneden? Og ganske riktig, så endte det opp med å bli nesten den samme summen som vi hadde måttet betale for å leie et sted, sier hun.

– Da var det bare å komme seg på visning!
Det var Tomine som tok seg av det fysiske oppmøtet mens søsteren fortsatt befant seg i Drammen.

– Det var jeg som fløy rundt på visninger her, ja. Så hadde jeg Sara på Facetime, når hun tok telefonen. Hun er ikke alltid så god på det. Søstrene utveksler noen megetsigende blikk.

– Det var visninger der jeg stod i kø i trappeoppgangen for å komme inn. Det var jo midt under pandemien, så det var ikke mange av gangen som fikk lov å komme inn, husker hun.

– Jeg var på en del visninger, og vi var i 3 budrunder før vi fikk denne leiligheten. Jeg opplevde at det var mange om beinet, en av leilighetene gikk 800 000,- over takst!

Bra trykk i trønder-markedet

Roger Rones, avdelingsleder hos Heimdal Eiendomsmegling, forteller om bra trykk i Trondheim og omegn, spesielt det siste året:

– Det har vært et lavt tilbud over langt tid, noe som har ført til at de boligene som er lagt ut har blitt solgt raskt og til stort sett svært gode priser. Spesielt har vi merket dette på de boligene som vi kaller familieboliger dvs. tomannsboliger, rekkehus og eneboliger. Denne boligtypen bygges det mindre av og derfor blir etterspørselen stor kontra tilbudet.

 • Roger Rones fra Heimdal Eiendomsmegling

  Roger Rones fra Heimdal Eiendomsmegling

At søskenpar kjøper sammen er ikke noe han har sett mer enn et par ganger, men Rones mener det kan være en god idé om forholdene ligger til rette for det:

– At to søsken kjøper sammen tror jeg kan være lurt, så lenge man har tilnærmet lik horisont for boligkjøpet og at man legger en plan for hva man skal gjøre den dagen en av de vil videre i livet, sier den erfarne megleren.

Flest fordeler


De to sykepleierne trives godt med løsningen, og har flere gode tips til andre som vurderer å kjøpe bolig sammen med noen. Selv mener de det er en fordel at de er søstre, men understreker at det kommer an på hva slags forhold man har fra før.

– Jeg ville ikke kjøpt med noen jeg ikke visste om jeg kunne bo med. Det er nok lurt å ha prøvd å bo sammen, før man gjør en så stor investering, sier Tomine.

– Det er snakk om veldig mye penger og ingen angrerett. Derfor er det en dårlig idé å kjøpe leilighet med en ny kompis du egentlig bare har vært på en heisatur til Køben med, ler hun.

– Jeg tror vi deler mer. Vi kjenner hverandre veldig godt, så jeg er mer åpen med Tomine enn det jeg ville vært med ei venninne, sier Sara. Hun fortsetter:

– Men skal jeg trekke frem noen “cons” her, så er det en ting jeg har merket meg

– nemlig at Tomine bruker badet som klesskap!

– Nå er det jeg som stort sett tar meg av klesvasken da, skyter Tomine inn. – Det er bra, det blir så dyrt når jeg krymper klærne dine, svarer Sara og ler.

Jentene er enige om at det er viktig å være rause med hverandre. At man finner sine oppgaver og arbeidsområder litt naturlig – alle er gode til noe, ikke sant?Man deler på oppgaver, og utgifter.

– Vi sitter ikke med lån til oppetter "øran", sier Sara

– Vi har faktisk mulighet til å leve ganske greit også. Det hadde ikke en av oss hatt, om en skulle bodd her aleine.

– Så er det jo hyggelig å ikke alltid komme hjem til tom leilighet!

Søstrene Setrans 5 tips til dere som vurderer å kjøpe bolig sammen:

 1. Prøv å bo sammen før dere kjøper

 2. Lag en samboerkontrakt

 3. Ha ryddig økonomi

 4. Vær rause med hverandre

 5. Øv på å kommunisere godt