Fenomenet Ford

Fenomenet Ford

Få bilmerker kan vise til et så stort utvalg og en så lang historie som Ford. Da er det kanskje ikke så merkelig at Ford er en av verdens mest kjøpte biler. Du finner til enhver tid et stort antall brukte Ford’er her på FINN.

Fortalte naboen din for hundre år siden at han hadde anskaffet en «automobil»? Da kunne du gå ut fra at det var en Ford, siden 9 av 10 solgte biler i verden var av dette merket. Over 16 millioner T-Ford-er rullet ut fra fabrikken i Michigan i løpet av 20 år. Den dag i dag er Ford Model T med på liste over de mest solgte bilene gjennom alle tider. Grunnleggeren Henry Ford tenkte nytt og annerledes om fabrikkdrift og bilproduksjon. Blant annet var han en av de første til å ta i bruk samlebånd. Resultatet ble biler som var så rimelige at vanlige folk kunne kjøpe dem. Slik ble hverdagen endret for mange mennesker – og grunnlaget lagt for 1900-tallet som bilens århundre.

Etter krigen var det rasjonering av biler i Norge. I 1960 ble det fritt fram å kjøpe. Frislippet medførte at «alle» skulle ha en familiebil, og bilferie ble et nytt begrep. Mange investerte i en Ford Anglia, en Cortina eller en Taunus for jobbreiser, familiebesøk og campingturer. Anglia og Cortina ble laget i England, mens Taunus ble fremstilt i Tyskland og derfor foretrukket av de som var opptatt av tysk kvalitet.

I 1967 kom Ford Escort, en mindre modell som ble produsert i en rekke utgaver helt til 2004. Fortsatt er den ettertraktet på bruktbilmarkedet, blant annet som sports- og rallybil. På 1970-tallet var det økende etterspørsel etter småbiler i Europa, noe som ble forsterket av oljekrisen i 1973. Ford fikk suksess med småbilen Fiesta, som er like etterspurt den dag i dag. Så skjedde det noe tidlig på 1980-tallet. Da kom Sierra, som vakte oppsikt med nytt og mer aerodynamisk design. Mange var skeptiske til å begynne med, men så trykket bilfolket Sierra til sitt bryst. I dag har Sierra legendestatus blant mange bilentusiaster, takket være kombinasjonen design og ytelse. Du finner som regel en god del å velge mellom her på FINN, Norges største bruktbilmarked.

  • Gammel Ford veteranbil - Foto: Getty Images

    Gammel Ford veteranbil - Foto: Getty Images

Er du på utkikk etter en truck som tåler det meste, må du ikke glemme å sjekke hva Ford har å tilby. Amerikanske Ford var tidlig ute med pickup og terrengbiler. Her hjemme er det særlig F-serie og Ranger du bør merke deg hvis du trenger en kraftkar som leverer varene – bokstavelig talt.

Ranger kommer også som SUV, sports utility vehicle. Er det en mindre terrenggående bil du ser etter, kan svaret være Kuga. Også Fiesta og Focus får du som SUV.

Hører du ordet Mustang, eller ser du logoen med en galopperende hest? Da får du kanskje fartsvind i håret eller hører et vroom for ditt indre øre. Helt siden 1960-tallet har denne sportsbilen imponert med både utseende og ytelse. Bilen som er oppkalt etter den amerikanske villhesten er en sammenhengende suksesshistorie – i 2020 også som elektrisk.

Kombi, eller kombikupe, er en biltype som har slått an mer og mer de siste årene. Du kjenner den på den praktiske bakluken, som har gitt betegnelsen hatchback på engelsk. Hatch betyr nemlig luke. Den kommer i 3- og 5-dørs utgaver. I denne kategorien finner du storselgere som Fiesta, Focus, C-Max, S-Max og Kuga. Flere av disse får du også som ladbar hybrid.

Husker du forresten Granada? På 1970- og 80-tallet var det en av de staseligste bilene for familien med barn, hund og mye pikkpakk. I over 20 år er det nå Mondeo og Galaxy som har hatt denne statusen for alle som ønsker en romslig familiebil eller stasjonsvogn av fabrikatet Ford.

Ford er også kjent for sine varebiler. Transit og Tourneo har lenge vært med på å definere markedet for romslige, praktiske nyttekjøretøy. Mange sier til og med Transit når de mener varebil. Både Tourneo og Transit kommer i forskjellige størrelser og lengder. Du finner utgaver med inntil åtte seter, og mange nye modeller er ladbare.

Hva så med fremtiden for Ford? Satsingen på el-biler, hybridbiler og ny teknologi på en rekke områder tyder på at de akter å holde seg i front. Og de vet å finne de beste samarbeidspartnerne. I bilbyen Dearborn utenfor Detroit bygger Ford et kjempemessig forsknings- og innovasjonssenter som er tegnet av Snøhetta Arkitekter.

Noen modeller fra Ford:

Flere Ford annonser på FINN.no

Se flere på FINN.no