Mann kjører bil

Gode tider for bruktbilmarkedet

Bruktbilmarkedet har tatt seg voldsomt opp etter noen tøffe tak midt i den verste delen av koronakrisen. Gjennom sommeren har antallet besøkende på bilannonsene på FINN ligget på mellom 20 og 30 prosent foran fjoråret. Det selges også fortsatt flest dieselbiler.

Økt salg av bruktbil

Antall biler til salgs på FINN motor kan si noe om temperaturen i bilmarkedet. Koronakrisen har gitt ulike utslag økonomisk og et av dem er økning i kjøp av brukte biler. Antall nyregistreringer av biler har ifølge OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken) vært lavere enn i fjor, så det ser ut til at bruktbilmarkedet har kommet bedre ut av koronakrisens økonomiske utfordringer enn nybilsalget.

– Antall eierskifter har i sommermånedene ligget på rundt 27 prosent høyere enn samme tid i fjor, ifølge OFV. Dette samsvarer godt med FINN sine tall på økning i antall solgte bruktbiler, uttaler produktdirektør for FINN motor, Eirik Håstein.

Dieselbiler holder stand

Når vi ser på de forskjellige drivlinjene, ser vi at diesel fremdeles er hovedmarkedet og at det selges flere dieselbiler i år sammenlignet med 2019.

– I juli i fjor ble det solgt 9990 dieselbiler, mens det ble solgt hele 12 886 dieselbiler i juli i år. Dette er en interessant utvikling, spesielt siden salget av nye dieselbiler fortsetter å falle, forteller Håstein.

  • Eirik Håstein, produktdirektør i FINN motor

    Eirik Håstein, produktdirektør i FINN motor

Mest populære bilmerker

I bruktbilmarkedet på FINN har BMW vært på en suveren førsteplass når man ser på hvilke bilmerker FINN-brukerne oftest søker etter. Denne tendensen ser vi gjennom sommeren 2020 også. Den eneste endringen vi ser innenfor søkestatistikk er at Mercedes Benz har tatt kraftig innpå, og er nå en god nummer to på søk. I juli var de veldig nærme med sine 729.000 søk mot BMW sine 731.000. Likevel er bilene det har blitt solgt mest av på FINN motor i sommer, de samme merkene som i fjor:

  1. Volkswagen
  2. Toyota
  3. VOLVO
  4. BMW
  5. Mercedes Benz

I likhet med resten av markedet fikk elbiler også et betydelig dropp da koronapandemien startet, men mye har endret seg den siste tiden.

– Vi ser at nivået på antall elbiler til salgs på FINN motor de siste tre månedene, er tilbake til slik det var i 2019. I år som i fjor er det Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf, Tesla Model S og BMW i3 det finnes mest av på bruktmarkedet, forteller produktdirektøren.

Salget av brukte hybridbiler har også økt i sommer, men tiden det tar å selge øker også. Det tyder på at markedet begynner å mettes og/eller at brukte hybridbiler ikke er like aktuelt å kjøpe som nye hybridbiler.

Bruk av FINNs kjøpekontrakter øker

For to år siden startet FINN motor med kjøpekontrakter som gjør både kjøp og salg enklere og tryggere for privatpersoner. Kontrakten er selvfølgelig digital og baserer seg på kjøpsloven. En kjøpekontrakt trygger både kjøper og selger ved en eventuell tvist.

– Antallet signerte kjøpekontrakter på FINN er høyere enn noen gang før, og har vært det gjennom hele sommeren. Veksten i bruk av kjøpekontrakt er på rundt 25 prosent målt mot fjoråret, forteller Håstein.