Hvordan fikse en ødelagt ledning? Her får du tipset!

Så lett kan du fikse en ødelagt ledning - og få liv i hårføneren igjen!

Dersom hårføneren, strykejernet eller høretelefonene slutter å virke er det veldig, veldig ofte på grunn av en ødelagt ledning.

Eller mer spesifikt: Det er har skjedd noe inni pluggen som går i veggen. Det er ganske lett å fikse selv, men hvis ikke det frister koster det ca 150 kroner for å få det fikset hos en elektroreparatør.

Men altså, har du bittelitt teknisk kunnskap og noe verktøy er dette både lovlig og lett å fikse selv! Og du vet hvordan det er – det du fikser selv, det kaster du aldri.

NB!

Du må ikke fikle med det elektriske anlegget i huset ditt. Sitter det fast i – ikke rør! Du skal heller ikke bytte plugger eller kontakter på apparater som bruker mer enn 25A, som for eksempel en kokeplate. Spør fagfolk hvis du er usikker.

 • Hvordan fikse en ødelagt ledning? Her får du tipset!

Dette trenger du

 1. En liten skrutrekker

 2. En ny plugg (fås mange steder, fks. på Clas Ohlson

 3. En avbitertang

 4. En avisoleringstang eller

 5. En tapetkniv

Ok, la oss gjøre dette her:

Først klipper du av den gamle pluggen. Inni ledningen vil du se tre nye ledninger.
En brun, en blå og en gul/grønn. Den gul/grønne er jording, mens brun og blå leder strømmen.

 • Bilde 2

Først må du ta av det ytterste laget av isolering. Legg ledningen inni den nye pluggen for å se hvor mye du skal ta av. Hvis du ikke har en avisolasjonstang, kan du skjære forsiktg rundt isolasjonen med en tapetkniv. Pass på og ikke skjær inn i ledningene som ligger inni. Knekk litt på ledningen for å få isolasjonen til og åpne seg, og trekk av isolasjonen.

 • Bilde 3

Neste steg er å avisolere de innerste lednigene. Du skal avisolere nok til at de kommer inn i festene sine inne i pluggen. Vært ekstra forsiktig så du ikke skjærer for dypt. Hvis kobbertrådene fra de ulike ledningene kommer borti hverandre vil du få en kortslutning. Les - et smell.

 • Bilde 4

Videre må du åpne den nye pluggen.

 • Bilde 5

Ok. Skru de avisolerte ledningene fast i sine respektive plasser. Den gul/grønne skal i midten. Den blå skal til venstre, og den brune skal til høyre for denne.

 • Bilde 6

Skru igjen pluggen. Voila! Du klarte det! Eller… sjekk at det virker først.

 • Bilde 7

Så kan du rope “HURRA, JEG GREIDE DET!

 • Bilde 8

Stakkars alle rundt deg, for nå skal det skrytes, snappes og fortelles på fest!