Momsfritak på reparasjoner: Derfor sier FINN ja

Momsfritak på reparasjoner: Derfor sier FINN ja

- Naturvernforbundets forslag til Regjeringen er smart og selvsagt, for å få ned det private overforbruket, sier produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Ifølge Naturvernforbundet er husholdningers forbruk ansvarlig for mer enn 60 prosent av klimagassutslippene på kloden, og opptil 80 prosent av verdens vannforbruk.

For å dempe det private forbruket har de derfor bedt Regjeringen innføre momsfritak på reparasjon og utleie. Dette er et initiativ FINN støtter sammen med flere andre bedrifter og organisasjoner, blant annet Bergans, Framtiden i våre hender, Fretex, Forbrukerrådet, H&M, Kappahl, Lindex og Miljøagentene.

FINN og Naturvernforbundet har laget flere artikler og videoer med enkle tips til hvordan du kan ta vare på tingene dine. Se alle tipsene her!

-Momsfritak gjør det enklere å ta vare på tingene dine
– Initiativet til Naturvernforbundet er smart og selvsagt. Hvis vi gjør det billigere for folk å fikse tingene de allerede har, kan terskelen for å få fikset tingene dine være mye lavere enn den er i dag.

– Ved å ta bedre vare på for eksempel klær og mobiltelefoner, blir det også enklere å få videresolgt de - og da forlenger vi produktets levetid. Det er smart både for miljøet og privatøkonomien, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på FINN torget.

  • Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget.

    Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget.

Regjeringen jobber for tiden med en strategi for sirkulærøkonomi, som representerer en ny måte å tenke ressursutnyttelse på.

Sirkulærøkonomi handler om å gå fra å designe produkter som skal selges én gang, for så å bli destruert etter bruk, til å lage produkter som skal vare så lenge som mulig, repareres underveis og resirkuleres når de ikke lenger fungerer. Det åpner for nye forretningsmodeller, produksjonsmetoder, materialbruk, produkter og tjenester.

Les mer om sirkulærøkonomi på Naturvernforbundets nettsider.

En undersøkelse gjort av Opinion og FINN i fjor viser at fire av fem nordmenn tror vi vil bli enda mer opptatt av å ta miljøhensyn i fremtiden enn vi er i dag.

- Bør være rimeligere å reparere enn å kjøpe nytt
Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, mener det derfor er naturlig at man gjør det mer økonomisk gunstig å reparere klærne sine, istedenfor å kaste og kjøpe nytt.

– Det må bli enkelt og rimelig for folk å ta vare på tingene sine. Fritak for moms på reparasjon og utleie er et effektivt tiltak, og det vil føre til reduserte klimagassutslipp.

- Dette vil være et veldig viktig virkemiddel. Sverige innførte momsreduksjon på reparasjon i januar 2017. Nå må Norge følge etter, og norske politikere må ta ansvar, sier hun.

Ved å holde eiendelene dine i god stand øker du også muligheten til å få solgt dem på bruktmarkedet.

Momsfritak kan gi store miljøbesparelser
I FINNs bruktmarkedsundersøkelse for 2019 svarer tre av fem at de tror det blir vanligere å handle brukt fremover. Det kan bety store miljøbesparelser. følge FN kjøper nemlig den gjennomsnittlige forbruker 60 prosent mer klær i dag enn for femten år siden.

- De færreste av oss går fortsatt først til bruktmarkedet når vi skal kjøpe noe - og vi kjøper fortsatt mye mer enn vi trenger. Men alle endringer må starte et sted, nemlig med bevisstheten og ønsket om endring. Da er momsfritak på reparasjoner og utleie et riktig steg på veien, sier produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke.