Slik pusser du opp en kommode eller et skap på 1-2-3

Slik pusser du opp en kommode eller et skap på 1-2-3

Du kan spare mye penger på å kjøpe gamle møbler på FINN og fikse dem selv.

FINN.no: Aleksandra Kulczycka driver nettstedet Aleksandra’s Furniture, der hun viser frem og selger møbler som hun selv har gitt en helt ny look. Hun er lidenskapelig opptatt av å kunne gi nytt liv til gamle møbler, og stilen hennes er full av farger, spennende mønstre og unike design.

- Jeg har alltid vært kreativ, men jeg begynte med oppussing av møbler ved en tilfeldighet. Jeg kjøpte brukte møbler fra Fretex fordi det var rimelig, og ville fornye de slik at de passet mitt eget hjem. I dag kjøper jeg mye brukte møbler fra FINN som jeg kan pusse opp, sier hun.

Se (ferdig monterte!) kommoder til salgs på FINN her.

LES OGSÅ: Slik kan du få drømmesengen til halv pris

 • Skjermbilde fra FINN torget

  PUSSER OPP GAMLE MØBLER: Aleksandra Kulczycka gjør suksess med å pusse opp gamle møbler og selge dem på FINN. Foto: Skjermdump

Her er Aleksandras beste tips til å pusse opp møbler, som kommoder og skap:

Det er noen ganger vanskelig å se for seg hva man vil ha, så for å få i gang kreativiteten anbefaler Aleksandra å sjekke Pinterest, en nettside full av møbelinspirasjon fra hele verden.

Aleksandra anbefaler at du tar utgangspunkt i den originale stilen til sofaen eller kommoden du skal pusse opp.

- Har du for eksempel en kommode fra 60-tallet, bør du tenke deg godt om før du prøver å gjøre den “shabby chic”. Å prøve å gjøre en kommode i barokk-stil hypermoderne er også en svært vanskelig kontrast, sier Aleksandra.

Se brukte skap på FINN!

LES OGSÅ: Lag en unik daybed som tåler vær og vind

Dette trenger du før du starter:

 • Skrutrekker for å demontere og skru løs knotter og håndtak.
 • Sandpapir, gjerne i ulik grovhet slik at du er sikker på at du får pusset godt.
 • Såpe eller white spirit.
 • Pensel til grunning og maling, og eventuelt lakk.

LES OGSÅ: Aleksandra (34) lever av å pusse opp og selge møbler fra FINN!

1. Start i det små når du skal pusse opp en kommode eller et skap

Det lønner seg å starte mindre prosjekt første gangen du skal gjøre om et møbel. Velg noe lite, som for eksempel et nattbord, som ikke er for dyrt slik at du ikke føler for mye press. Start med et enkelt design som ikke behøver for kompliserte teknikker.

2. Plukk alt fra hverandre

Det første du må gjøre er å skru fra hverandre kommoden, et nattbord eller skapet du ønsker å freshe opp. Skru av ben, ta ut skuffer, og skru av knotter og håndtak.

3. Vask godt

Vask kommoden eller skapet med white spirit eller en annen type sterk såpe, slik at alt er helt rent. Da vil malingen sitte bedre, og møbelet vil se penere ut.

Se kommoder til salgs på FINN!

LES OGSÅ: Slik lager du en helt rå hengestol

 • KOMMODE FØR

  KOMMODE FØR

 • KOMMODE ETTER: Her ser man en kommode Aleksandra har fornyet selv. Her har hun malt skapet i en fresh blåfarge med gulldetaljer. Hot tips: Du kan også bruke tapet på innsiden av et skap eller kommode for en detaljert finish. Foto: Aleksandra Kulczycka

  KOMMODE ETTER: Her ser man en kommode Aleksandra har fornyet selv. Her har hun malt skapet i en fresh blåfarge med gulldetaljer. Hot tips: Du kan også bruke tapet på innsiden av et skap eller kommode for en detaljert finish. Foto: Aleksandra Kulczycka

4. Finn frem sandpapiret

Bruk sandpapir og puss alle overflater. Det kan jo hende at under gammel lakk ligger et vakkert treverk du vil vise frem?

5. Bruk grunning før du maler

Skal du male, bør du bruke en grunning som gjør at malingen vil sitte bedre. Det er lurt å spørre betjeningen der du kjøper maling om hvilken grunning som passer best til det materialet du skal male på. Etter grunningen har tørket, kan du male i de fargene du ønsker.

Se brukte sofaer til salgs på FINN!

LES OGSÅ: Slettvoll-ekspertens beste tips til deg som skal kjøpe brukt sofa

6. Mal kommoder og skap i favorittfargen

Aleksandra bruker som regel vanlig maling ment for treverk: - Når malingen er tørr kan du bruke en lakk på de flatene som vil bli mye brukt, for eksempel på toppen av en kommode. Da blir den ekstra slitesterk.

7. Montér og sett på nye detaljer

Når alt er tørt, kan du montere alt tilbake, og vips så har du et helt nytt møbel som passer din stil.

8. Husk håndtakene

Det er ikke bare vask, pussing og maling som fornyer et skap eller en kommode. Et lurt tips er å kjøpe nye knotter eller håndtak. Det er også lett å glemme at vi bruker både utsiden og innsiden av møblene våre.

 • KOMMODE FØR

  KOMMODE FØR

 • Før- og etterbilder, kommode

  KOMMODE ETTER: Et lurt tips for å fornye kommoden, er å kjøpe nye knotter eller håndtak. Foto: Aleksandra Kulczycka

En kommode med skuffer kan også gjøres ekstra fin på innsiden ved å bruke tapet nederst i skuffene.

Dette er en god måte å bruke tapet som du har til overs fra tidligere oppussing. Vil du lage ekstra mønstre, kan du bruke en sjablong, så får du enkelt det mønsteret du ønsker. Nye ben kan også løfte en kommode fra kjedelig til chic.

- Det er så mye man kan gjøre for å freshe opp en gammel kommode, men jeg anbefaler å ikke overdrive med for mange ulike mønstre og farger. Det beste er å holde det enkelt, sier Aleksandra.

FINN en kommode du kan pusse opp her:

Se flere på FINN.no