Slettvoll-ekspertens beste tips til deg som skal kjøpe brukt sofa

Slettvoll-ekspertens beste tips til deg som skal kjøpe brukt sofa

Skal du kjøpe brukt sofa, så bør du alltid sjekke dette før du handler.

Slettvoll-sofaer har i flere år vært blant de mest populære produktsøkene på FINN Torget. Fra januar til august i 2019 har det blitt søkt over 213 000 ganger etter møbler fra den kjente produsenten.

Mange nordmenn tråler jevnlig nettet på jakt etter bruktmøbel-kupp, men hvilke eventuelle feil bør man se etter, før man kjøper en sofa på FINN eller andre bruktmarked?

- Sofaer har lang levetid. En sofa fra Slettvoll skal ha en levetid på minst 10 år, og ofte ser vi en levetid som er mye lenger enn dette. Det kommer an på bruken og vedlikeholdet på sofaen, som jevnlig støvsuging og vending av puter, sier kreativ leder hos Slettvoll, Live Slettvoll Myklebust, som er 3. generasjon Slettvoll og kreativ leder for familieselskapet.

Se hvilke Slettvoll-sofaer som er til salgs på FINN!

LES OGSÅ: Slik lager du en helt rå hengestol

De vanligste slitasjepunktene på en sofa er armlenene og sofaputene, ifølge eksperten. I tillegg kan sofaen bli eksponert for solbleking, der den er utsatt for sollys.

 • Skjermdump bruktkupp

  JAKTER BRUKTKUPP: Mange benytter FINN til å søke etter designsofaer til en rimelig pris. Foto: Skjermdump

Forskjell på nye og gamle tekstiler

Mange regner med at slitasje kan løses med å trekke om deler av den brukte sofaen for å gi den nytt liv, men det er ikke alltid like enkelt, ifølge Slettvoll Myklebust.

-En utfordring med å sy opp kun trekk til en eller flere puter, er fargeforskjeller på nye og eldre tekstil. Alle tekstiler vil preges av bruk og eksponering av lys over tid. Dette gjør det vanskelig å treffe på nyansene og omtrekking av hele sofaen vil som regel gi et bedre resultat, sier hun.

-Om vi kan erstatte originaltrekket på en av våre sofaer, kommer an på hvor gammel både sofaen og tekstilet er, og om vi fremdeles har malen på dette i produksjon/på lager. Det kan man finne ut ved å kontakte en Slettvoll-butikk.

Se oversikten over alle brukte sofaer som er til salgs på FINN

LES OGSÅ: Lag en unik daybed som tåler vær og vind

Dette bør du sjekke før du kjøper brukt sofa, ifølge Live Slettvoll Myklebust:

 • Prøvesitt sofaen på ulike steder for å sjekke fjæringen
 • Er det ulyder/knirk i sofaen?: Dette kan tyde på slitasje i selve konstruksjonen/rammen på sofaen og vil være vanskelig/kostbart å reparere om i det hele tatt mulig.
 • Har det vært husdyr i sofaen? Hvordan har den blitt rengjort? Jevnlig støvsuging/rengjøring og snuing/jobbing med puter er nødvendig for at et møbel skal holde seg fint over tid. Snu putene for å sjekke om sofaen er ren.
 • Sofahjørne

  POPULÆRE PÅ BRUKTMARKEDET: Slettvoll-sofaer - som Maddox modulsofaen, er blant sofamodeller det ofte søkes etter på FINN torget. Foto: Slettvoll

- Be om faghjelp før du trekker om sofaen

Hvor mye det koster å pusse opp en brukt sofa, vil variere. Slettvoll Myklebust anbefaler at du ber om faglig hjelp, dersom du har kjøpt en brukt sofa som du vil trekke om. Det vil hjelpe deg med å unngå kostbare feilskjær.

- Den største kostnaden på en omtrekking er pris på det nye tekstilet og her finnes mange valgmuligheter med store prisvariasjoner. Det kan derfor være lurt å kontakte en lokal møbelsnekker eller tapetserer før du begynner. Pris på møbelsnekker/tapetserer som utfører jobben vil også variere.

Se listen over brukte møbler til salgs på FINN

Mange muligheter på bruktmarkedet

Produktdirektør på FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, er imidlertid ikke i tvil om at mange kan spare tusenvis av kroner på å kjøpe brukte møbler.

- Nordmenn elsker å pusse opp, og det betyr at mange bytter ut attraktive møbler, som fortsatt har mange år igjen av levetiden. Gode møbler kan holde lenge, og da er det bra at de blir solgt videre fremfor at man kaster dem.

- Det gir gode muligheter for andre til spare store summer sammenlignet med å kjøpe nytt. I tillegg vet vi at mange er opptatt av å handle brukt for å dempe presset på miljøet, sier hun.

 • produktdirektør hos FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke

  SOFAKUPP: Mange nordmenn er ivrige til å søke etter brukte sofaer, sier produktdirektør hos FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke. Foto: (Caroline Roka/FINN)

- Gjør skriftlig avtale

Du har to års klagefrist når du kjøper noe fra en privatperson ifølge kjøpsloven.

Leder av Forbrukerdialog, avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester hos Forbrukerrådet, Pia C. Høst, anbefaler imidlertid at man tar varen i øyensyn før man kjøper, og gjør en skriftlig avtale i forbindelse med handelen.

- Hvis du kjøper noe brukt står det ofte at varen « selges som den er». Det begrenser rettighetene noe, men selger må fremdeles ha fortalt deg alt som er viktig. Han må holde det som er lovet og varen skal være som du kan forvente deg. Har du kjøpt noe av en privatperson, må varen være vesentlig dårligere enn du kunne forventet deg for at du skal ha grunn til å klage

- Når det blir konflikt mellom privatpersoner er dokumentasjon ofte et problem. Blir det ord mot ord så kan det være vanskelig å komme noen vei, sier hun.

Eksempler på sofaer som ligger ute på FINN Torget akkurat nå

Se flere på FINN.no