Fem tips til vårklar sykkel Getty Images 860423582

Få sykkelen klar til sesongen

Med disse 5 enkle tipsene kan du trygt suse avgårde

Vi lar oss ikke lure av et lite snøfall - det blir vår i år også!
Med andre ord, det er på tide å finne frem sykkelen fra vinterdvalen.

Jan Erik Gustavsen fra Glåmdals Sykkelverksted gir deg sine 5 beste tips for å få sykkelen klar til sesongen.

Da ruller vi i gang!

 1. Vask sykkelen

  Start med å fylle en bøtte med vann, og bland i fettløsende middel som for eksempel Zalo. Vask selve sykkelen med en svamp, og bruk gjerne en oppvaskbørste eller tannbørste til drivverket. Til slutt kan du ta rent vann i bøtten og helle den over sykkelen for å få bort det siste av såperestene.

 2. Smør sykkelen

  Smør kjedet med olje. Spray olje på ei fille og hold den rundt kjedet, så oljen fordeler seg jevnt. Når kjedet har gått helt rundt, kan du gire opp og ned slik at kjedet berører alle tannhjulene. Avslutt med å spraye litt olje på alle bevegelige deler. Styrelager, akslinger, og setepinne er steder hvor mye møkk samler seg.

 3. Fiks bremser

  Sykkel med bremseklosser: Se etter at disse er riktig justert. Bremseklosser som ikke tar likt, må justeres. Vanligvis finner du en skrue på hver bremsekloss som lar deg justere innstillingen. Slitte bremseklosser byttes ut. Stram vaier og sjekk om det er friksjon mellom vaier og strømpe. Dette løses vanligvis ved å smøre vaieren.

  Sykkel med skivebremser:
  Ta litt sandpapir på skivebremsen slik at det ikke ligger et belegg på klossen og skiva. Da bremser det bedre. Det fjerner også den irriterende pipelyden man kan oppleve å få mens man holder inn bremsen.


 4. Sjekk dekk

  Dekkene blir fort ødelagt om de har for lite luft. Kontroller trykket og pump opp dekkene til anbefalt nivå (står som regel på siden av dekket). Spinn også hjulene rundt mens du kontrollerer at de er noenlunde rette.

 5. Kontroller styret

  Skyv sykkelen frem og tilbake mens du holder godt tak i styret og klemmer inn bremsene. Er det bevegelse i styrerøret, må det strammes. Løsne skruene på siden av styrerøret, og stram skruen på toppen til den sitter stramt.

Om du er usikker på hvordan noe av dette gjøres, anbefaler vi å besøke et sykkelverksted.

Lykke til! 🚲