El-sparkesykkel: Derfor kan det lønne seg å eie fremfor å leie

El-sparkesykkel: Derfor kan det lønne seg å eie fremfor å leie

Det kan fort koste deg over 13.000 kroner i halvåret å leie elektrisk sparkesykkel når du er i byen. For under halvparten kan du kjøpe din egen på bruktmarkedet.

I Oslo har det blitt svært populært å leie elektriske sparkesykler, som låses opp via en mobil-app og kan settes fra seg nesten hvor som helst.

Men visste du at de som leier fort kan bruke langt mer penger på å leie enn det koster å kjøpe din egen brukte elektrisk sparkesykkel på bruktmarkeder, som FINN?

Leier du en sparkesykkel til og fra jobb (f.eks. to halvtimer om dagen) fem dager i uken, vil du i løpet av et halvt år bruke over 13 000 kroner. Det viser et regnestykke vi har gjort basert på priser fra flere av de mest populære tilbyderne i Oslo (se regnestykket nederst i saken).

For rundt halvparten av det beløpet kan du kjøpe en brukt elektrisk sparkesykkel på FINN.

Se brukte elektriske sparkesykler til under 6000 kroner på FINN her!

Elektrisk sparkesykkel: Så mye kan du spare på å kjøpe brukt

Og dette må du huske på hvis du skal kjøpe el-sparkesykkelen brukt. på FINN.no.

Elektrisk sparkesykkel øker i popularitet

Ifølge produktdirektør FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, har antall søk etter elektriske sparkesykler på FINN fordoblet seg i forhold til 2018.

 • Elektrisk sparkesykkel er en flott måte å komme seg frem på i byen uten bil, men mange er ikke klar over at det kan være langt billigere å kjøpe brukt enn å leie hver dag.
 • Kjøper du en brukt elektrisk sparkesykkel kan du - hvis du tar godt vare på den, ha glede av den i mange år. Bruker du den mye, har du raskt tjent inn investeringen kontra å leie hver dag. I tillegg er det bra for miljøet å kjøpe brukt istedenfor nytt, sier hun.

Lysten på elsykkel i steden? Se hvilke som er til salgs på FINN her!

LES OGSÅ: Dette må du passe på når du kjøper brukt el-sykkel

Sjekk dette før du skal kjøpe brukt elektrisk sparkesykkel

Daglig leder Hans Olav Kleven hos elsykkel-spesialisten Soonest, er opptatt av at du sjekker el-sparkesykkelen nøye før kjøp. Hans råd er å alltid be om å få ta en god prøvetur før du kjøper en brukt elektrisk sparkesykkel.

Det er tre ting han mener du bør se ekstra nøye på:

 • Sjekk batteriet: -Elektriske sparkesykler kommer i forskjellige størrelser og med forskjellig batterikapasitet. Å bytte batteri kan fort bli dyrt, så sjekk at det har god effekt og rekkevidde. Be derfor alltid om å få teste det med en lang prøvetur. Husk at et fastmontert batteri gir bedre kjørekomfort, mens et eksternt batteri er lettere å vinterlagre og å bytte.
 • Daglig leder Hans Olav Kleven

  SJEKK BATTERIET: Daglig leder Hans Olav Kleven hos elsykkel-spesialisten Soonest anbefaler at du sjekker batteriet før du kjøper brukt elektrisk sparkesykkel, slik at du finner et kjøretøy som dekker ditt behov.

 • Sjekk bremsene: Sjekk om bremsene er slitt ved å teste dem under prøveturen. Må de byttes kan det gi grunnlag for pruting.
 • Passer sykkelen ditt behov?: Sjekk at sykkelen tåler din vekt og har kraftig nok motor for din daglige bruk. Har du et stort batteri på f.eks. 21 amp så vil dette holde lenger en et på 4.4 amp. Hvor stort batteri som er det rette for deg, avhenger også om du skal kjøre i flatt eller kupert terreng.

Luftdekk gir bedre komfort og er enklere å reparere enn punkteringsfrie dekk. Sjekk også at sykkelen har CE-sertifisering og sjekk om det er lett å få tak i reservedeler i Norge.

LES OGSÅ: -Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel

Alternativer: Elsykkel, elektriske skateboard, hoverboard og airwheel

Usikker på om elektrisk sparkesykkel er det det rette for deg? Da vil du kanskje like en elsykkel, et elektrisk skateboard, hoverboard (balansebrett på to hjul) eller airwheel (ett hjul) bedre

 • Hoverboard

  POPULÆRT ALTERNATIV: Hoverboards er et balansebrett på to hjul, som er populært, særlig blant unge.

-De som vil ha litt elektrisk hjelp til å komme seg frem har aldri hatt mer å velge mellom. Med en elektrisk sykkel for eksempel, kommer du deg jo lett frem der hvor en sparkesykkel gir opp, og det er mange ulike modeller på markedet, også bruktmarkedet, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør for FINN torget.

 • De mindre fremkomstmidlene passer best på flatere strekninger, men har blitt populært, særlig blant barn og ungdommer.
 • De mindre fremkomstmidlene har ikke like lang rekkevidde, men vi ser at mange søker etter dem, fordi de er morsomme å leke med, og er lette å ta med seg når man ikke står på dem, sier Opshaug Bakke.

LES OGSÅ: Du kan spare mye på å kjøpe landeveissykkel brukt

 • Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke

  MYE Å VELGE BLANT: Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier utvalget av elektriske små elektriske fremkomstmidler er større enn noensinne. (Foto: Caroline Roka/FINN)

Så mye koster det å leie elektrisk sparkesykkel:

Beregning for utleiepris for elektrisk sparkesykkel 6 mnd. (to halvtimes turer pr dag, 20 dager i måneden)

Oppstartsgebyr (fra) 10 kr, to ganger pr. dag i 20 dager= 2400 kr

60 minutters leie (fra) 1,5 kr pr minutt pr dag i 20 dager= 10 800 kr

Totalsum= 13 200 kr

FINN el-sparkesykkel her:

Se flere på FINN.no