Smarte smittevernstips for FINN torget

Smarte smittevernstips for FINN torget

Forholdsregler ved fysiske kjøp og salg på FINN.

Vi elsker brukthandel og vil at det skal være trygt – og at vi skal vise hensyn med tanke på situasjonen vi befinner oss i.

For å hindre spredning og redusere faren for å bli smittet av koronavirus er Folkehelseinstituttet (FHI) en viktig kilde til råd og informasjon. Vi anbefaler derfor alle FINNs brukere å følge FHIs retningslinjer med tanke på smittevern ved eventuelle handler på FINN i tiden fremover:

Les mer på FHI sine nettsider her!

Husk dette hvis du skal kjøpe eller selge noe på FINN nå:

 1. Er den du skal handle med småsyk eller i karantene? Utsett salget!

  Gjør litt research før du gjør en handel. Er personen du skal handle med småsyk eller i karantene er det lurt å utsette handelen. Ellers rådes det til å holde minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig ('Andre forebyggende råd', FHI, 2020).

 2. Skal du kjøpe noe mens du er i karantene? Få det tilsendt!

  Per i dag er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning. Sannsynligheten for at en smittet person forurenser en vare er lav, og risikoen er lav for å bli smittet av viruset som forårsaker covid-19 fra en pakke som har vært eksponert for ulike temperaturer og andre forhold under transport ('Import av varer og mottak av pakker', FHI, 2020).

  Alternativ 1: Be om å få satt varen utenfor døren.
  Alternativ 2: Bruk HeltHjem. Les HeltHjem sine koronatiltak HER.

 3. Har du kjøpt eller vurderer å kjøpe noe på Torget du er redd for å bruke? Vask det!

  Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Hyppig rengjøring av overflater anbefales. Vanlige renholdsmidler kan benyttes ('Rengjøring ved mistanke om koronavirus i hjemmet', FHI, 2020).

 4. Redd for å smitte noen ved overlevering? Vask hendene dine før og etter!

  Følg FHIs retningslinjer vedrørende smittevern. Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk ('Håndvask', FHI, 2020)

 5. Er du i karantene uten symptomer og ønsker å selge noe? Vent!

  Vent med salg/kjøp til du er ute av karantene. Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle, eller siste 14 dager har vært i land som omfattes av karantenebestemmelser siste. Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser og ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre ('Råd til personer som er i hjemmekarantene', FHI, 2020).

 6. Skal du kjøpe eller selge bolig? Mye kan gjøres digitalt!

  Visninger kan fint foregå hjemmefra, både for selger og potensielle kjøpere. På FINN kan eiendomsmegler benytte seg av både videovisning og 360-visning. Les mer om dette HER.

  I tillegg informerer nå hver annonse om hvilke tilpasninger eiendomsmegler gjør for å redusere smittefaren. Denne informasjonen ligger på bilde nr. 4 i bildekarusellen på hver annonse.

 7. Skal du kjøpe eller selge brukt bil, båt, caravan eller MC nå? Gjør research før du handler!

  Finn ut om personen du skal gjøre handel med er i karantene eller føler seg småsyk. Avtal å utsette handelen til karantenetiden er overstått for å unngå fysisk kontakt, slik helsemyndighetene oppfordrer til. Skal dere gjennomføre en handel så har også FINN flere tjenester som minsker kontakt. Vi har blant annet digital kjøpekontrakt med forsikringsbestilling og digitalt eierskifte, og betalingsløsning for bil, båt og MC under kr 100.000,-.

  For deg som har en bil du ønsker å selge raskt uten å være i kontakt med andre:

  FINN samarbeider med Nettbil, som kan fikse dette for deg. Akkurat nå vil Nettbil i flere byer hente bilen helt gratis hjemme hos deg og ta den til sjekk hos et NAF eller Vikingsenter.

  Les mer om Nettbil HER.

  Vil du kjøpe eller selge bil fra forhandler så har også Norges BilbransjeForbund (NBF) gitt sine medlemmer råd om hvordan du som kunde skal kunne gjennomføre en handle på en trygg og smittefri måte. Bare ta kontakt med dem, så vil de hjelpe deg så godt de kan.

 8. Sist, men ikke minst: hold deg oppdatert på FHI sine retningslinjer om smittevern.

  Vi i FINN vil som sagt ellers råde alle FINN-brukere til å bruke sunn fornuft i tiden som kommer, og følge med på FHIs smitttevernsråd og oppdateringer på deres nettsider.