3 viktige tips som sikrer barnet ditt på veien

3 viktige tips som sikrer barnet ditt på veien

Det er veldig viktig å sikre barnet når du er ute og kjører. - Folk er blitt flinke, men er fortsatt ikke flinke nok, sier generalsekretær i Personskadeforbundet.

Tusenvis av foreldre frakter hver dag sine unge håpefulle til barnehagen, men fortsatt er det mange som ikke er flinke nok til å tenke på sikkerheten til de små.

- Folk er blitt flinke, men er fortsatt ikke flinke nok. Spesielt er det når folk er stresset. Selv en liten tur til barnehagen eller butikken kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke er konsentrert, sier generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Ingeborg Dahl-Hilstad.

Bilseter og sykkelvogner er populære valg på FINN i forbindelse med barnehagestarten. Nedenfor får du info om hva du bør sjekke før du setter kursen mot barnehagen med de små.

LES OGSÅ: Sjekk dette før du kjøper brukt barnevogn

Sjekk vekten og lengden på barnesetet

Det viktigste du må gjøre før du handler, er å sjekke at vekten beregnet på setet samsvarer med barnets vekt og lengde.

Sjekk også at setet har et Isofix-system som passer i bilen din. Isofix lar deg enkelt montere barnesete i bilen, og finnes i de fleste biler i dag.

Hvis barnet er under 135 centimeter høyt skal det alltid sikres i en barnestol som er godkjent etter europeisk standard.

Trygg Trafikk anbefaler at barn bør sitte bakovervendt i bilen frem til de er fire år. Når barnet har vokst ut av det bakovervendte setet, bør man gå over til en beltestol. Den er forovervendt og bruker bilens belter til å sikre barnet.

Når beltestolen blir for liten, kan man bruke en pute. Husk også at beltet skal sitte stramt over hofte og skulder, både for den som kjører og barna som sitter i baksetet.

- Ikke stress med å få barna ut av barnesetet. Selv om det kan ta litt tid å få det på plass, er det verdt å bruke de ekstra minuttene istedenfor å risikere alvorlige skader fordi barnet ikke sitter godt nok fastspent, oppfordrer Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN.

Trygg Trafikk understreker også at det er viktig å skru av airbagen på siden hvor små barn sitter.

- Sitter barnet foran i bilen i et bakovervendt barnesete, skal en airbag alltid slås av. For de som sitter forovervendt i forsete, anbefaler vi å slå av airbagen frem til barnet er 140 cm høyt.

OBS: Et barnesete har også en viss levealder. Ifølge Trygg Trafikk bør et barnesete ikke brukes lenger etter 8 år, blant annet på grunn av at materialene brukt i setet blir sprø og porøse med tiden. Dette forklarer de mer om i denne artikkelen på KK.no,

Slik fester du barnesetet riktig i bilen

Pass på at barnet ditt sitter trygt.

Sjekk at sykkelvognen er stabil

For unger i barnehagealder kan det å sitte på i sykkelvogn være et fint alternativ til å bli kjørt med bil.

Med det store utvalget av tilgjengelige sykkelvogn-annonser på FINN Torget kan det være mye å spare på å kjøpe brukt.

  • Barnevogn på terrasse

    MANGE MULIGHETER: Sykkelvogner kan brukes til mer enn å frakte barna til barnehagen.

Etter hvert som stadig flere voksne har gått til innkjøp av elsykkel, har vognens vekt fått mindre og si. Men en aluminiumsramme på vognen kan gi god stabilitet samtidig som den ikke føles for tung.

Det er lurt å sjekke om det følger med regntrekk, trekk for oppbevaring og veske for transport, eller om dette kan kjøpes separat. På FINN Torget selges pent brukte sykkelvognmodeller ofte med ekstrautstyret inkludert.

Dersom vognen skal brukes i terrenget bør vognen være dempet. Det er viktig at lufttrykket i dekkene sjekkes regelmessig.

LES OGSÅ: Slik lærer du barna dine å sykle

- Å sykle til barnehagen med ungene i sykkelvogn er både fra for helsen, lommeboken og miljøet. Vi vet at mange er opptatt av å holde seg i aktivitet. Da er det å sykle til barnehagen en perfekt måte å få lagt inn trening i en travel hverdag, sier Kristine Eia Kirkholm, kommunikasjonssjef i FINN.

Vis trafikkvett

Mange små barn reiser også til barnehage eller skole med sykler eller sparkesykler, ifølge med voksne. Også her er det gode muligheter for å spare penger, med nærmere 2000 annonser for barnesykler på FINN Torget. Sparkesykler som koster 1000 kr nye kan man få for rundt 250 kroner.

  • Sparkesykkel

    POPULÆRT VALG: Sparkesykler er et populært fremkomstmiddel blant mange barn, for å komme seg frem i trafikken.

Ingeborg Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN advarer imidlertid om at barna i trafikken stiller store krav til de voksne.

- Foreldrene har ansvar for å lære barna sine å forholde seg til biler og annen trafikk før de slipper dem løs. Og for bilførere er det viktig å tenke på at barn oppfører seg annerledes enn voksne.

- Et barn på sykkel kan plutselig skjene ut i trafikken, og det kan få fatale følger hvis man ikke er observant.

LES OGSÅ: Disse barnesyklene sjarmerer oss i senk

Trygg Trafikk anbefaler at barn kan sykle selv til barnehagen, så lenge foreldrene er med.

- Når barn sykler sammen med foreldrene til barnehagen lærer de både om hvordan de skal oppføre seg på sykkel i trafikken og om farene som finnes i sitt eget nabolag, sier seniorrådgiver Elisabeth Natvig til Bergens Tidende.