Opplev de fantastiske julemarkedene i Wien

Opplev de fantastiske julemarkedene i Wien

Wien er uten tvil en av Europas vakreste hovedstader, og den er perfekt for både julestemning, julefeiring og alt annet som hører julen til. Byen fylles med julearrangementer, fra julemarked og klassiske konserter, til kunstinstallasjoner og skøytebaner. Her finner du med andre ord noe alle vil nyte, og FINN reise gir deg her en oversikt over Wiens beste julearrangementer.

Publisert 12. november 2019 kl. 16.50

Freyung Julemarked

Freyung er et noe mer sofistikert og tradisjonelt julemarked, til forskjell fra noen av de større markedene som for eksempel Schönbrunn. Det er det eldste av alle julemarkeder i Wien og har eksistert helt siden 1722. Markedet holder dukketeater for barn og musikkforestillinger hver ettermiddag etter kl.16:30. Resten av året er det Bondens Marked som holdes her, men i julehøytiden fylles matbodene med helt spesielle delikatesser som røkt kjøtt og ost.

Schönbrunn Julemarked

Hver jul forvandles gårdsplassen til det fantastiske palasset Schönbrunn om til et stort og elegant julemarked. Palasset i seg selv er et blikkfang og er også kjent for sine uforglemmelige jule- og nyttårskonserter. Det er lite som topper Schönbrunn markedet. De omlag 80 bodene former en gigantisk sirkel rundt gårdsplassen, og tilbyr bod etter bod av høy kvalitet kunst og håndverk. Blant de mest populære; glassblåsing, treskjæring og keramikk. Markedet er også kjent for sin gourmetmat. Schnaps og salami, pepperkaker med syltetøy og ost og sennep er blant favorittene. Det er omtrent umulig å gå rundt uten å kjøpe noe å spise, så hvorfor ikke nyte en deilig bakt potet eller nydelige dumplings mens du tar deg av juleshoppingen i Wien? Selv foretrekker vi jordbærene dyppet i varm sjokolade…

Belvedere Palass Julemarked

Belvedere holdes under hele adventstiden, til og med julaften, og er et av de nyeste og mindre kommersielle julemarkedene i byen. Markedet er derfor en mer intim og koselig opplevelse, perfekt for kjærestepar. Markedet holdes rett foran det nydelige barokkslottet Belvedere fra det tidlige 1700-tallet. Palassets fasade lyses opp og de mange bodene holder seg til tradisjonell kunst og håndverk, østerrisk mat og drikke, og ikke minst julepynt. En mer romantisk setting skal man lete lenge etter.

Rathaus Julemarked (Christkindlmarkt)

Det er mange som er mer for mindre og mer kulturelle marked som Schönbrunn, men det som får mest oppmerksomhet og besøkende er dette digre markedet på Rathausplatz. Et julemarked i Wien som har blitt arrangert på dette torget siden 1975, men dateres helt tilbake til det 18.århundre. I løpet av årene har det kommet opptil 3,5 millioner besøkende i året, og har med tiden bare blitt bedre og bedre, da det ikke lenger selges plastleker av dårlig kvalitet, men heller - som mange av de andre markedene - kunst og håndverksprodukter som julepynt og glasskunst av høyeste kvalitet. I de mange matbodene får magen også kost seg, med alt fra stekte kastanjenøtter til kremfylte bakverk og gigantiske dohnuts. Var det bare vi som fikk vann i munnen nå? Tips! Ikke glem en kopp deilig julepunsj også!

Karlplatz Julemarked

Julemarkedet på Karlplatz arrangeres av en gruppe profesjonelle håndverkere som kaller seg Divina Art. Alle varene som selges her må gjennom en komité, og må være laget av selgeren selv, slik at du kan være sikker på kvaliteten på varene. Tradisjonelle kaker, gløgg og punsj, live musikk og forestillinger for barn hører også hjemme på dette kunstneriske markedet. Du finner det foran en av Europas vakreste barokkirker, nemlig Karlskirche, som bør oppleves når man er i Wien.

Skøytebaner i tradisjonen tro

Wien sin befolkning er glad i å stå på skøyter, så derfor settes det såklart i stand skøytebaner rundt om i byen i vintermånedene. Blant noen av de beste inkluderer hagen til Wilhelminenberg, og foran Rathaus hvor arrangementet Ice Dream holdes for skøyteløp og curling. I juletiden settes det opp en 6000 kvadratmeter stor skøytebane mellom konserthuset og InterContinental Hotel som er svært populær. Du kan leie skøyter for noen få euro, og bare så det er sagt; når i Wien er dette en obligatorisk juletradisjon.

Er du klar for litt julestemning på ekte wienersk vis?

Les også:

Se været i Wien de neste 7 dagene

  • Tirsdag 14°
  • Onsdag 13°
  • Torsdag 19°
  • Fredag 20°
  • Lørdag 22°
  • Søndag 22°
  • Mandag 20°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.