Manchester reisetips - en flerkulturell smeltedigel

Manchester reisetips - en flerkulturell smeltedigel

Reis til Manchester og opplev en moderne europeisk smeltedigel av en storby, full av kultur, historie, sport og shoppingmuligheter.

Kanskje forbinder du først og fremst Manchester med fotball. Byens to store lag, Manchester United og Manchester City, er verdenskjente klubber med fans fra hele verden. Saken er at Manchester er så mye mer. Byen er blant annet viden kjent for sine pop- og rockeband, teatre, museum, konsertarenaer og kulturarrangement.

Havneby i innlandet

Manchester ligger i Nordvest-England, nærmere bestemt ved elven Irwell i Lancashire. Byen ligger cirka 60 kilometer fra vestkysten, men Manchester Ship Canal gjøre det mulig for skip å komme helt opp til byen fra munningen av River Mersey ved Liverpool.

Manchester med sine vel 550 000 innbyggere, er Englands tredje største by etter London og Birmingham. Greater Manchester, som inkluderer alle forsteder, har vel 2,8 millioner innbyggere.

 • Canal St. Gay village i Manchester

  Canal St. Gay village i Manchester - Foto: Getty Images

Ting å gjøre i Manchester

Om sommeren arrangeres også herlige Manchester jazzfestival, som har blitt et årlig festivalinnslag siden oppstarten i 1996.

 • Skyline i Manchester

  Skyline i Manchester - Foto: Getty Images

Lang industrihistorie

Manchester fikk bystatus i år 1301, da som et senter for ull- og linindustri. Byen fikk sitt stort oppsving gjennom innvandring av nederlendere som kunne vevefaget. Bomullsindustrien kom på 1600-tallet, og på 1800-tallet forsynte Manchester nær sagt hele Europa med bomullstøy.
I 1960-årene ble Manchester rammet av den generelle nedgangen i engelsk industri, med svært høy arbeidsledighet.

I nyere tid har Manchester vært gjenstand for solid opprusting, og er i dag en topp moderne europeisk storby. Spesielt i forbindelse med byens to OL-søknader til 1996-OL og 2000-OL ble det gjort store utbygginger og fornyelser.

Byen har siden den industrielle revolusjonen hatt en ledende posisjon når det gjelder forretninger, og i dag er Manchester – i tillegg til London - et sentrum for finans og media i England. Alle de store bankinstitusjonene og mediehusene har kontorer her.

Fotballspillere investerer

Byens tidligere, og nåværende kjente fotballansikter investerer nå bredt i sentrum av Manchester, både i form av restauranter og hoteller. Ryan Giggs, Rio Ferdinand, Gary Neville, Pep Guardiola og Juan Mata er blant de som har investert i Manchester sentrum.

Manchester er byen for party og natteliv. Få, om noen byer i England, bortsett fra London, kan skryte av et bedre natteliv, enten du vil ta deg noen øl på pub, nippe til en coctail og svinge deg på nattklubb, eller gå på konsert. Manchester lever natten gjennom.

 • Castlefield canal i Manchester

  Castlefield canal i Manchester - Foto: Getty Images

Bredt offentlig transporttilbud

Å ta seg rundt i Manchester er enkelt. Greater Manchester er kanskje det området i England med best tilbud av offentlig transport i form av trikk, buss og tog.

Bussene går fra to hovedstasjoner, Piccadilly Gardens og Shudehill Interchange.
Tog er en rask og effektiv måte å ta seg fram på, og intervallene på togene til og fra Manchester er nærmest utrolig for en nordboer å forstå.

Manchester har fire togstasjoner. Manchester Piccadilly, som har adkomster og avganger til og fra Euston London, Manchester Victoria, Oxford Road og Deansgate.

Manchester har også et bredt trikketilbud. Metrolink er byens trikkesystem, og tar deg raskt og effektivt rundt i Manchester.
Tog, trikk og buss er gode alternativ for å komme seg fra Manchester flyplass og inn til sentrum, til for eksempel shopping, for en billig penge.

Været i Manchester de neste 7 dagene

 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag 14°
 • Søndag 11°
 • Mandag 11°
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.