Manchester reisetips - en flerkulturell smeltedigel

Manchester reisetips - en flerkulturell smeltedigel

Reis til Manchester og opplev en moderne europeisk smeltedigel av en storby, full av kultur, historie, sport og shoppingmuligheter.

Publisert 4. mars 2019 kl. 12.53

Kanskje forbinder du først og fremst Manchester med fotball. Byens to store lag, Manchester United og Manchester City, er verdenskjente klubber med fans fra hele verden. Saken er at Manchester er så mye mer. Byen er blant annet viden kjent for sine pop- og rockeband, teatre, museum, konsertarenaer og kulturarrangement.

Havneby i innlandet

Manchester ligger i Nordvest-England, nærmere bestemt ved elven Irwell i Lancashire. Byen ligger cirka 60 kilometer fra vestkysten, men Manchester Ship Canal gjøre det mulig for skip å komme helt opp til byen fra munningen av River Mersey ved Liverpool.

Manchester med sine vel 550 000 innbyggere, er Englands tredje største by etter London og Birmingham. Greater Manchester, som inkluderer alle forsteder, har vel 2,8 millioner innbyggere.


Ting å gjøre i Manchester

National Football Museum tar deg gjennom fotballhistorien, og det er gratis inngang. Her kan du se ballen som ble brukt i VM-finalen mellom England og Vest Tyskland på Wembley i 1966, i tillegg til fotballtrøyer brukt av verdensstjerner som Bobby Moore, Pelé og Maradona. Et sted for fotballelskere på tur til Manchester.

John Rylands Library
er en opplevelse for litteratur-, og arkitekturelskere. Bygningen ligger i Deansgate, og er et viktoriansk, arkitektonisk mesterverk som skiller seg ut fra andre bibliotek. Bygget ser ut som en utsmykket katedral, og tilbyr en rekke arrangement og foredrag. Derfor er det også vel verdt å sjekke timeplanen før et besøk.

Museum Of Science and Industri
viser Manchesters velkjente industrielle arv, deriblant verdens eldste jernbanestasjon. Her får du en gjennomgang av hvordan damp, olje, gass og diesel har vært med på den industrielle utviklingen. I tillegg vil du kunne ta i øyesyn en imponerende samling av dampmøller.

The Manchester Museum
er et av flere museer i Manchester. Samlingen av historiske gjenstander på dette museet er imponerende. Over seks millioner gjenstander fra hele verden er utstilt, og her vil du garantert finne noe som interesserer deg.

Old Trafford er hjemmebanen til Manchester United. Her får du guidet omvisning, og kan besøke klubbens ærverdige museum der alle trofeene står utstilt. Du får også et garderobebesøk, og får komme ned mot gressmatten. Old Trafford er Englands største klubbarena med 76.212 sitteplasser. På Old Trafford kan du også besøke verdens største Megastore. En kjempebutikk som selger alt du kan tenke deg av supporter-artikler.

Etihad
er hjemmebanen til Manchester City. Banen har 61.000 sitteplasser, og ble overtatt av klubben i 2003. På Etihad får du, som på Old Trafford, en reise i klubbens historie, besøke garderobene, selve banen, innbytterbenken og alt som ellers er verdt å se.

Manchester Arena
er den største innendørsarenaen i Europa, med en tilskuerkapasitet på maksimalt 22.000 mennesker. Arenaen blir ofte brukt til konserter med verdenskjente artister.
I tillegg finner du konsertlokalene The Lowry, O2 Ritz, Opera House, Manchester Gorilla og Manchester Academy, i tillegg til jazzklubber og mindre lokaler.

Om sommeren arrangeres også herlige Manchester jazzfestival, som har blitt et årlig festivalinnslag siden oppstarten i 1996.

Lang industrihistorie

Manchester fikk bystatus i år 1301, da som et senter for ull- og linindustri. Byen fikk sitt stort oppsving gjennom innvandring av nederlendere som kunne vevefaget. Bomullsindustrien kom på 1600-tallet, og på 1800-tallet forsynte Manchester nær sagt hele Europa med bomullstøy.
I 1960-årene ble Manchester rammet av den generelle nedgangen i engelsk industri, med svært høy arbeidsledighet.

I nyere tid har Manchester vært gjenstand for solid opprusting, og er i dag en topp moderne europeisk storby. Spesielt i forbindelse med byens to OL-søknader til 1996-OL og 2000-OL ble det gjort store utbygginger og fornyelser.

Byen har siden den industrielle revolusjonen hatt en ledende posisjon når det gjelder forretninger, og i dag er Manchester – i tillegg til London - et sentrum for finans og media i England. Alle de store bankinstitusjonene og mediehusene har kontorer her.

Fotballspillere investerer

Byens tidligere, og nåværende kjente fotballansikter investerer nå bredt i sentrum av Manchester, både i form av restauranter og hoteller. Ryan Giggs, Rio Ferdinand, Gary Neville, Pep Guardiola og Juan Mata er blant de som har investert i Manchester sentrum.

Manchester er byen for party og natteliv. Få, om noen byer i England, bortsett fra London, kan skryte av et bedre natteliv, enten du vil ta deg noen øl på pub, nippe til en coctail og svinge deg på nattklubb, eller gå på konsert. Manchester lever natten gjennom.

Bredt offentlig transporttilbud

Å ta seg rundt i Manchester er enkelt. Greater Manchester er kanskje det området i England med best tilbud av offentlig transport i form av trikk, buss og tog.

Bussene går fra to hovedstasjoner, Piccadilly Gardens og Shudehill Interchange.
Tog er en rask og effektiv måte å ta seg fram på, og intervallene på togene til og fra Manchester er nærmest utrolig for en nordboer å forstå.

Manchester har fire togstasjoner. Manchester Piccadilly, som har adkomster og avganger til og fra Euston London, Manchester Victoria, Oxford Road og Deansgate.

Manchester har også et bredt trikketilbud. Metrolink er byens trikkesystem, og tar deg raskt og effektivt rundt i Manchester.
Tog, trikk og buss er gode alternativ for å komme seg fra Manchester flyplass og inn til sentrum, til for eksempel shopping, for en billig penge.

Les også:

Været i Manchester de neste 7 dager

  • Tirsdag 17°
  • Onsdag 17°
  • Torsdag 15°
  • Fredag 18°
  • Lørdag 21°
  • Søndag 20°
  • Mandag 15°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.