Finland - de beste tipsene til å oppleve nordlyset

Finland - de beste tipsene til å oppleve nordlyset

Nordlyset er en opplevelse som folk reiser langveis fra for å oppleve, det magiske naturfenomenet Aurora Borealis. FINN reise gir deg tipsene til det du trenger å vite om nordlysparadiset og julenissens hjemby Rovaniemi.

Publisert 25. november 2019 kl. 9.26

Det er mange grunner til hvorfor Rovaniemi i Finland har blitt en megapopulær destinasjon for reisende fra verden over. Det er ikke bare julenissens offisielle hjemby, som er kult nok i seg selv, men også stedet for lapplandske tradisjoner, arktisk safari, hundespann og andre vinteraktiviteter.

Først kan det være interessant for mange å lære mer om regionens historie og kultur, og det er ingen bedre steder å starte enn med disse tre attraksjonene:

Arktikum Museum

Arktikum er et museum og kjemisenter. Utstillingene her vil ta deg med på et eventyr gjennom Lappland og den arktiske regionen.

Korundi Kulturhus

Korundi huser to av landets viktigste kunstinstitusjoner: Chamber Orchestra of Lapland og Rovaniemi Art Museum. Chamber Orchestra er det nordligste, profesjonelle orkesteret i Europa og har konserthallen sin her. Hallen er en klassisk musikkhall med 340 sitteplasser. Den brukes også til å arrangere andre konserter og konferanser. Rovaniemi Art Museum representerer moderne finsk kunst fra 1940 og fremover. Museet huser også internasjonale verk og introduserer besøkende til forskjellige områder innenfor fine art.

Science Centre Pilke

Dette kjemisenteret forteller oss historier fra de nordlige skoger og alt som binder oss til de. Visste du for eksempel at iskrem, festkjoler og medisiner inneholder tømmer og andre produkt fra skogen? Her kan du lære alt av funfacts og gjennom sanser utforske skogen innendørs.

Alle disse tre kulturopplevelsene kan besøkes med en og samme billett - Kulturpasset.

Reinsdyr er ikoniske på Lappland, sammen med huskyene, og det med god grunn - det er nemlig flere reinsdyr enn mennesker! Med mer enn 200 000 reinsdyr mot 180 000 mennesker skal det godt gjøres å ikke møte på det ikoniske dyret, som av og til også vandrer inn i Rovaniemi sentrum. Men for et garantert møte med dyrene er sledeturer og andre attraksjoner svaret, selv om flyvende reinsdyr fortsatt kun er forbeholdt julenissen… Her finner du to av de mange aktivitetstilbudene:

Combination of Top Three - Heldagstur med Sunny Safari

Sunny Safari vil ta deg med på en heldagstur du sent vil glemme. Turen begynner med et besøk til Lapplands VIP beboere - nemlig reinsdyrene og huskyene. På reinsdyrfarmen får du lære om driften, samt motta førerkortet ditt i sledekjøring… Deretter vil du bli mottatt med velkomsthyl av huskyene som er klare for litt kos, og litt mosjon med hundesleden! Etter alt dette får du nyte en deilig lunsj på en koselig restaurant, etterfulgt av en spennende tur på snøscooter! Snøscooterguiden din vil guide deg inn mot den vakre innsjøen og skogen hvor du kan ta inn skjønnheten av Lapplands vinterlandskap. Obs! Barn under 140cm kjører i slede bak guidene. Disse turene kan kun oppleves i vinterhalvåret.

Apukka Reindeer Journey med Apukka Resort

Med Apukka Resort får du sjansen til å reise gjennom den snøfylte skogen på reinsdyrslede! Denne tradisjonelle, arktiske formen for transport lar deg oppleve freden og renheten til den lapplandske naturen som omringer deg. Reinsdyrsleden vil ta deg til en sjarmerende hytte midt i villmarka. Nyt noe varmt å drikke med noe søtt og godt inntil, mens reinsdyrene lader opp til returen. Etter denne turen vil du sitte igjen med mye ny kunnskap om reinsdyrenes liv og om reindriften i Lappland.

Overnatting

Rovaniemi regionen tilbyr nok av overnattingstilbud fra hotell i Rovaniemi sentrum til ferieanlegg i nissens landsby. Men det mest populære tilbudet kan kun oppleves i vinterhalvåret og gir deg den ekte arktiske opplevelsen. Her finner du våre to favoritter av overnattingstilbudene i Rovaniemi.

Apukka Aurora Cabins

Apukka Resort lar deg oppleve den arktiske naturen tett på deg i disse spesialdesignede glasshyttene midt i naturen. De unike hyttene finnes ingen andre steder i verden, og er du heldig får du oppleve nordlyset fra senga! Psst… Apukka Resort tilbyr også is-hytter!

Arctic Fox Igloos

Arctic Fox Igloos ligger langs de fredelige breddene til Ranuanjärvi, langt unna støy, byliv og forurensing. Alle hyttene er spesielt bygd slik at du har en uforstyrret utsikt over innsjøen og lengre ut i horisonten. Alle hyttene har privat bad, vaskerom og egen sauna! Kan det bli bedre enn dette?

Julenissens landsby

Hvem reiser vel til Rovaniemi uten å besøke nissens landsby? Nissen bor 8 km nord for Rovaniemi og kan nås enkelt med de lokale bussene. Du kan komme på besøk hit helt på egenhånd, besøke nissens hovedpostkontor, souvenirbutikker, kafeer og restauranter, samt kammerset hvor nissen tilbringer store deler av dagen sin. Guideservice er tilgjengelig, og med Christmas House Santa får du besøke julenissens ferielandsby, hvor du kan oppleve juleutstillingen som forteller deg alt om juletradisjoner verden rundt. Leier du en hytte i feriebyen kan du booke et privat besøk med nissen for deg og familien.

Nordlys

Trodde du vi skulle glemme den viktigste attraksjonen i Rovaniemi? Ta trodde du feil! Nordlyset, også kjent som Aurora Borealis, lyser opp himmelen i Lappland rundt 150 netter i året. I Rovaniemi kan du oppleve det trollbindende lysshowet fra midten av august til tidlig april. Visste du at ifølge samiske vandrehistorier er nordlyset forårsaket av rev? Det sies at reven løper over fjellene mens halen piskes mot snøen, som sender gnister opp på himmelen. Gnistene former så en fargerik bue av ild som lyser opp det mørke landskapet. Derfor kalles nordlys “revontulet” på finsk, som betyr “revbrann”.

Naturfenomenet krever en klar og mørk himmel, og et utsiktspunkt som ikke er berørt av forurensing. I Rovaniemi trenger du ikke gå langt fra byen for å finne nettopp dette. The Arctic Garden bak Arktikum er en populær spot bare 10 minutter fra byen. Et annet godt alternativ er toppen av Ounasvaara fjellet som er en 45 minutters fottur fra byen. Skulle du ønske å oppleve nordlyset med en lokal guide er dette vår favoritt:

Nordic Unique Travels

Nordic Unique Travels tar deg med på en sledetur med BBQ for den ultimate nordlysopplevelsen. Aurorasleden dras i full fart av en snøscooter gjennom det fantastiske landskapet til en magisk, frossen innsjø hvor en lapplandsk BBQ venter på dere. Grillmaten nytes rundt det deilige, varme bålet mens dere venter på at det magiske nordlyset skal bre seg over himmelen. Om dette ikke står øverst på din bucketlist så vet ikke vi!

Obs! Husk at det ikke er noen måte å garantere når og hvis nordlyset vil ankomme.

Er du like klar som oss for å oppleve dette vinterparadiset, eller kanskje kombinere med noen dager i Helsinki?

Les også:

Været i Rovaniemi de neste 7 dagene

  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.