Gaustatoppen - skiferie på taket av Telemark

Gaustatoppen - skiferie på taket av Telemark

Gaustatoppen rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 meter over havet. Det blir av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Ta med hele familien på skiferie til Gaustablikk på taket av Telemark! Her får du FINN Reises tips til skiferie på Gaustatoppen.

Publisert 5. november 2019 kl. 14.47

Skiferie på Rjukan

Rjukan ligger i Tinn kommune i Telemark, rett ved Hardangervidda Nasjonalpark. Stedet står på UNESCO’s verdensarvliste og er best kjent for Gaustatoppen og tungtvannsaksjonen under 2.verdenskrig.

I fjellene og innsjøene rundt Rjukan kan du vandre milevis på merkede turløyper eller med kart og kompass, stå på ski, sykle, ri eller fiske. På vinterstid finner du 85 km preparerte langrennsløyper på Gaustablikk og i området rundt Gaustatoppen. Du finner også flotte løyper på Møsvatn, i Skirvedalen, Tessungdalen og Hovin.

Gaustatoppen – kanskje Norges vakreste fjell

Gaustatoppen rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 meter over havet. Det blir av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Er det klarvær, kan du se en sjettedel av Norge fra toppen – helt til Sverige i øst og kysten i sør.

Gaustatoppen er lett tilgjengelig, og den enkleste måten å komme seg til toppen er fra veien mellom Rjukan og Tuddal med start fra parkeringsplassen ved Stavsro, ca 1100 moh. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er bred og godt merket, og består av både store og små stein.

Når du nærmer deg toppen vil utsikten bli mer og mer spektakulær. Du vil se fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne, samt Hardangervidda som brer seg ut i vest når du når toppen.

Ta Gaustabanen til toppen

Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn. Om dere er ute etter en lettere løsning, kan Gaustabanen frakte dere opp. Dette er en unik bane inne i selve fjellet, og den holder åpent hver dag i sommerhalvåret, samt helger og ferier på vinterstid om vær og snøforhold tillater det.

Kommer dere til toppen av kanskje Norges vakreste fjell, kan dere besøke Gaustatoppen Turisthytte som ligger nesten helt oppe på toppen. Dette er stedet hvor fjellfolk møtes!

Det er mange overnattingsmuligheter i Gaustaområdet. Du finner alt fra hytter, rom og leiligheter i alle standarder og prisklasser.

Unik frikjøring på Gaustatoppen

Off-piste, snowboard og frikjøring i puddersnø rundt Gaustatoppen er velkjent som et fantastisk, men særdeles utfordrende terreng. Du kan ta Gaustabanen opp, og herfra ligger Sør-Norges mest unike frikjøring for dine føtter.

Du finner skikjøring for alle nivåer på Gaustatoppen. “Langefonn” er oppmerket og passer de fleste. Her kan du stå på ski fra 1880 meter over havet. Ønsker du tøffere nedkjøringer finner du dette langs eggen Nordover fra tårnet på toppen. Her er det sju renner østover med variert vanskelighetsgrad, og et gjennomsnittlig fall på underkant av 40 grader. Det er mulig, og det anbefales å bestille guide.

Snøsikre Gausta Skisenter

Gausta Skisenter ligger snøsikkert til kun 15 minutter fra Rjukan sentrum, og bare 2,5 times kjøretur fra Oslo. Skisenteret har 13 heiser og 35 traseer fordelt på 550 høydemeter. Totalt har anlegget 35 km preparert traseer hvorav den lengste er 3,2 km lang. Du finner tre barneområder og to terrengparker, og flere av nedfartene er flombelyst og åpent for kveldskjøring. Ønsker du å prøve deg på off-piste, finnes det flere korte og morsomme frikjøringslinjer. På Gausta finner du noe som passer for hele familien!

Bo på Gaustablikk Høyfjellshotell

Ved foten av Telemarks høyeste fjell, Gaustatoppen, finner du Gaustablikk som ligger 960 meter over havet. Det startet i 1970 som Gaustablikk Fjellstue, og i dag har det utviklet seg til et moderne høyfjellshotell som tilbyr 91 hotellrom, 47 hytter og 22 leiligheter. Du bor i sentrum av Gausta, tett på både Gausta Skisenter og Gaustatoppen. Nyt fjellheimens fantastiske opplevelser rett utenfor døren.

Langrenn i Tuddal

Tuddal i Telemark er et hytteområdet for folk fra Østlandet og Sørlandet. Terrenget er ganske kupert, ca 850 moh. Vil du komme deg litt bort fra det vante langrennssporet, bør du ta turen til Tuddal.

På vinterstid finner du 70-80 kilometer sammenhengende løyper, som prepareres hver helg gjennom hele sesongen. Løypene inkluderer både snaufjell og skog, og passer for skientusiaster i alle aldre. Når snøforholdene tillater det, er det tilknytning til løypenettet på Gaustablikk.

Du kommer deg enkelt til Tuddal via Europavei 134, drøyt to timer å kjøre fra Oslo. På vinterstid er dette eneste bilveien, da veien fra Rjukan/Gaustablikk er vinterstengt.

Les også:

Se været ved Gaustatoppen de neste 7 dagene

  • Tirsdag -4°
  • Onsdag -3°
  • Torsdag -9°
  • Fredag -9°
  • Lørdag -9°
  • Søndag -9°
  • Mandag -7°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.