Fotballtur til Manchester - de beste tipsene

Fotballtur til Manchester - de beste tipsene

Elsker du fotball? Da er Manchester byen for deg. Fotballklubbene har gjort byen verdensberømt.

Publisert 4. mars 2019 kl. 12.47

Ingen by på denne kloden er bedre kjent for sine to fotballgiganter, Manchester United og Manchester City. Fans fra hele verden reiser i titusentall til storbyen hver eneste helg for å se sine idoler live på enten Uniteds hjemmebane Old Trafford, eller Citys Etihad.

Fotball er Manchesters største merkevare, og fører millioner og atter av millioner pund gjennom kassa-apparatene til næringslivet.

Kamp hver helg

Du merker når det er kamp i Manchester. De to toppklubbene spiller, av sikkerhetsmessige hensyn, aldri hjemmekamper på samme helg eller ukedag. Det betyr at det så å si hver eneste helg, fra august til mai, er en toppkamp i Premier League, eller cup, med et av de to lagene i aksjon.

Manchester United er verdens rikeste fotballklubb, verdsatt av Wall Street til 2,3 milliarder dollar.

United ble stiftet av Lancashire og Yorkshire Railway Company, og ble en selvstendig klubb i 1892. I dag eies Manchester United av den mektige amerikanske Glazer-familien, som kjøpte klubben i mai 2005 for 800 millioner pund, på den tiden 1,5 milliarder dollar.

Ærverdig historie

United har lange, ærverdige tradisjoner, og har vunnet alt som vinnes kan for et klubblag. Ingen andre engelske lag kan matche Uniteds trofésamling, som du selv kan ta i øyesyn hvis du unner deg en omvisning på Old Trafford. Denne banen har også en av verdens største Megastores. Her kan du få kjøpt alt som tenkes kan av supporterutstyr. Er du medlem av supporterklubben til Manchester United, får du prosenter, både i Megastore og i en rekke andre butikker og restauranter i Manchester.

United har vunnet ligaen på øverste nivå, Premier League, hele 20 ganger, samt FA-cupen 12 ganger og ligacupen fem ganger. Internasjonalt står United med tre seirer i Champions League (1968/1999/2008), i tillegg til å ha vunnet UEFA cupvinnercup, Europaligaen, UEFA Supercup, Intercontinental Cup og FIFA Club World Cup.

Norsk klubblegende

Klubben har også norske tradisjoner. Ole Gunnar Solskjær er en klubblegende, etter lang og tro tjeneste som spiller. Solskjær ble da også udødeliggjort etter å ha scoret seiersmålet i Champions League-finalen mot Bayern München i 1999. Den gang var også nordmennene Henning Berg og Ronny Johnsen en del av laget.

I dag er Ole Gunnar Solskjær manager i klubben, og den norske United-feberen er sterkere enn noen gang.

Største klubbarena

Old Trafford er Englands største klubb-arena med en kapasitet på 76.212 tilskuere, og ligger i utkanten av sentrum. Det er enkelt å komme seg til Old Trafford fra Manchester sentrum. Trikk eller buss fra Piccadilly Gardens er et godt alternativ, men dersom fire reiser sammen, kan du like gjerne ta en taxi og bli kjørt til døra fra sentrum av Manchester.

Dersom du har kampbillett, bør du ta en tur innom den legendariske puben Bishop Blaze, et par steinkast unna arenaen. Før og etter kamp får du en solid dose av det innerste supportermiljøet til Manchester United. Kampsangene runger fra hundrevis av United-stemmer, gjerne mange timer før kamp. Tips: Møt opp tidlig, gjerne tre-fire timer før kamp!

Manchester United-spiller Juan Mata har sin egen restaurant i Deansgate. Matas restaurant, Tapeo and Wine, får toppscore av kundene, og vær ikke overrasket om det plutselig sitter en verdenskjent fotballspiller ved bordet ved siden av dersom du velger Matas restaurant. PS: Hvis Juan Mata scorer mål for Manchester United, er det gratis drikke på Matas restaurant denne dagen.

City satser stort

Manchester City har ikke like solide tradisjoner som United, men i dag er klubben en av verdens beste, ledet av det spanske manager-ikonet Pep Guardiola. Med en arabisk økonomigigant i ryggen, har klubben satset enormt de siste ti årene, og sakte, men sikkert bygget opp et storlag. City har vunnet den øverste ligaen i England fem ganger, senest i 2018.

I 2008 ble Manchester City kjøpt av giganten Abu Dhabi United Group for 210 millioner pund. Konsernet eies av Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan, som for øvrig er medlem av kongefamilien i Abu Dhabi. Før den tid hadde klubben slitt i flere tiår, og var også detronisert helt ned på nivå 3 i England i sesongen 1998-1999. Araberne kjører nå mengder av investeringsmidler inn i klubben hvert eneste år.

Etihad ligger på østsiden av byen i utkanten av sentrum. Det er enkelt å ta seg til stadion med trikk, buss eller taxi. Dersom du ankommer Manchester med tog fra London, vil du skimte den fantastiske arenaen fra togvinduet.

Kamper i lavere divisjoner

Kanskje er du en ihuga tilhenger av engelsk fotball. Da kan vi anbefale kamper i lavere divisjoner. Greater Manchester og områdene i nærheten bugner av kjente fotballklubber som Burnley (Premier League), Bolton, Blackburn, Huddersfield, Wigan, Oldham, Rochdale, Stockport og Bury. På disse kampene trenger du sjelden kjøpe billett på forhånd. Her er det bare å møte opp og kjøpe billetter på stadion.

Les også:

Været i Manchester de neste 7 dager

  • Fredag 17°
  • Lørdag 19°
  • Søndag 16°
  • Mandag 17°
  • Tirsdag 17°
  • Onsdag 18°
  • Torsdag 15°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.