Bildegalleri

Roverud Gård | Historisk landbrukseiendom med sentral beliggenhet | 120 daa. dyrket, 440 daa. skog og 611 daa. totalt

Kart med kartnålEenvegen 8 og 10, 2216 Roverud
Prisantydning6 150 000 kr
Totalpris
6 150 000 kr
Verditakst
6 150 000 kr
Kommunale avg.
14 952 kr per år

Nøkkelinfo

Primærrom
536 m²
Eieform
Eier (Selveier)
Areal
536 m²
Byggeår
1800
Energimerking
G - Gul
Tomteareal
611 000 m² (eiet)

Type lokale

Gårdsbruk/Småbruk

Visning

Ta kontakt for å avtale visning.Visningspåmelding

Adresse

Eenvegen 8 og 10
2216 Roverud

Matrikkel

Gnr. 116 bnr. 1 i Kongsvinger kommune

Roverud gård | 119,5 dekar fulldyrket, 444,4 dekar produktiv skog og totalareal på 611 dekar.

Roverud gård har en sentral og flott beliggenhet på solsiden øst for Glomma, en kort spasertur unna Roveruds fineste badeplass. Hovedbygningens utforming og størrelse vitner om Roverud gårds plass i historien, en gård av betydning. Det samme gjør gårdstunet. Eiendommen har i dag en total størrelse på 611 dekar bestående av 119,5 dekar fulldyrket, 414 dekar produktiv skog og 47 dekar annet areal. Den dyrkede marka er fordelt på 4 teiger med jordkvalitet av tørkesterk sandig silt. Jorda er steinfri, og det er ifølge takst ikke behov for grøfting. Per i dag er dyrket mark bortforpaktet på årsbasis og arealet benyttes til korndyrking.
Skogen er fordelt på to hovedteiger og består av 77% høybonitetsskog, 19% oppgis å være i middels boniteter og resterende i lave. I følge skogbruksplan er det en tilvekst på 161 kbm. og en produksjonsevne på 282 kbm. Det er de senere år utført mye planting og kulturarbeid i hovedteigene som nå har en større andel av ungskog og yngre produksjonsskog. Eiendommen besitter også grunn i regulert boligområde, samt fremtidig avsatt område for sentrumsformål.

Roverud har en rik historie som blant annet krongods på 1600 tallet. Gården er nok utgangspunkt for mye av det som er kjent som Roverud i dag. Brorparten av boligene i tettstedet har gårdsnummer 116, da de i sin tid har blitt skilt ut fra hovedbruket.
Dagens hovedbygning er oppført i 1798, og består av etasjenivåer med høyt loft og halv-valmet tak. De symmetrisk plasserte vinduene i empire-stil, er med på å understreke byggets estetiske uttrykk. Tunområdet preges ellers av en sentral allé med hovedbygningen som fondmotiv, og gårdsbygninger som følger aksene på begge sider av den midtlagte alléen. Enhetslåven med nåværende utforming er fra tidlig 1900 tall. Hele bygningsmassen stående på gården i dag er Sefrak registrert og består av hovedbygning, Othiliestua, enhetslåve, stallåve, stabbur, to uthus/garasjer og en fireseters utedo.

Hovedbygningen er den eldste nåværende bygningen på gården, sammen med Othiliestua. Bygget har en estetisk flott utforming med to fulle etasjer og ett boligareal på hele 536 kvm. Bygningens overflater både utvendige og innvendige er av eldre dato og har behov for renovering. Planløsningen er tilnærmet original og har et storgårdspreg med et stort kjøkken, store stuer og to innganger. En hovedinngang for gjester, og en kjøkkeninngang når man kommer fra fjøset eller arbeid. De øvrige rommene i 1. etasje består av en stor hall med trapp til 2. etasje, vindfang, bad, vaskerom og bod. I andre etasje er det en større sal, to stuer, seks soverom og baderom. Salen er et imponerende rom i bygningen som fint huse store selskaper og festlige lag.
Hovedbygningen har som skrevet eldre standard og har stedvis behov for omfattende renovering, men bygningen har flere originale overflater og detaljer som har tålt tidens tann. Huset er i så måte et fint utgangspunkt for å gjenskape kulturhistorien gården representer.

Othiliestua er gårdens bryggerhus og var tidligere en av gårdens bolighus, men er nå matrikulert som landbruksbygning. Bygningen har innlagt vann og strøm, og første etasje består av kjøkken, stue, soverom og lagerrom. I andre etasje er det et uinnredet loft.

Driftsbygningene på tunet er bygget for datidens produksjon og har i dag en begrenset bruksrelevans for dagens landbruksmaskiner. Bygningene, spesielt enhetslåven, stallåven og stabbur har en viktig estetisk verdi for eiendommen, og omrammer gårdens indre tun på en fin måte. Driftsbygningene er tradisjonelle låver med innhold som fjøs, stall og løer . Enhetslåven har kjørebru i byggets lengderetning, med låvebrua plassert på byggets østre gavlvegg. Stabburet er i to etasjer med laftet tømmerkasse fundamentert på pilarer. Bygningen er etter forholdene godt holdt og har et flott potensiale for alternativ utnyttelse. De øvrige driftsbyggene bestående av garasje/vedskjul og uthus fungerer greit til sitt formål. Uthuset blir i dag utleid til lager.

Beliggenhet, adkomst

Eiendommen ligger på Roverud, et fredelig tettsted langs Glommas bredder kun 10 minutter nord for Kongsvinger sentrum. Fra gården har man gangavstand til barnehage, Roverud barneskole og matbutikker. Barneskolen er nyrenovert og ligger vakkert til i landlige omgivelser med kort veg til skog og vann. I Kongsvinger sentrum finnes større handlesentra, ungdomsskoler, videregående, toppidrettsgymnas og ntg-ungdomsskole. Det videre 5 minutters gange til busstopp som tar deg til hhv. Kongsvinger og Flisa.

Avstander med bil:
Kongsvinger sentrum, 10 minutter.
Flisa, 40 minutter.
Kløfta, 59 minutter.
Riksgrensen, 30 minutter
Gardermoen, 65 minutter
Oslo, 1 time og 30 minutter

Type, eierform og byggeår

Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1800

Bygninger og byggemåte

Hovedbygning:
Bygget er i fra ca. 1800 og er senere delvis restaurert og vedlikeholdt. Grunnflaten er på 295 m2 i 2 etasjer som gir et bruttoareal på ca. 590 m2. Bygget har stein på taket, stående kledning og det står på en støpt gråsteinsmur. Bygget er opprinnelig satt opp i laftet tømmer.

Othiliestua/bryggerhus:
Bygget anslåes til å være fra 1750-1850. Bygget har stått ubebodd i lang tid. Grunnflata er på 84 m2. Bygget har ny stein på taket pålagt i 2018, stående kledning og står på en støpt gråsteinsmur. Bygget er opprinnelig satt opp i laftet tømmer.

Enhetslåve:
Bygget har en grunnflate på ca. 638 m2 og er delvis tilgjengelig med moderne maskiner gjennom større porter på framsida. Bygget har en ukjent opprinnelse og har senere blitt påbygd. På taket ligger det stein, veggene har stående kledning og huset står på en støpt gråsteinsmur. Opprinnelig var bygningen satt opp i stein, men denne delen av bygget har nå kledning.

Stallbygning:
Bygget er på ca. 264 m2 og er delvis tilgjengelig med moderne maskiner gjennom en større port. Bygget har en ukjent opprinnelse og har behov for noe vedlikehold. På taket ligger det stein fra 1994-1995. Veggene er av laftet tømmer og huset står på gråsteinsmur.

Stabbur:
Bygget er på 85 m2 og er oppført i tømmer over 1,5 etasjer. Byggeår anslås til 1830-1890. På taket ligger det stein og bygget står på pilarer av tre som igjen står på tregrime og stein. Det er i 2014 gjort noe vedlikeholdsarbeid på bygningen i tillegg til at det er malt. Det er godt vedlikeholdt. Det er innlagt strøm til bygget. Stabburet nyttes i dag til lager.

Vedskjul/garasje:
Bygget er på ca. 40 m2. Byggeår anslåes til 1750 - 1850. På taket ligger det blikkplater. Bygningen er opprinnelig satt opp i tømmer, men er senere påsatt kledning. Bygget står på en støpt gråsteinsmur. Bygget nyttes til garasje og vedskjul og har også fungert som drengestue. . Det er innlagt strøm i bygget. Bygningen har behov for vedlikehold.

Uthus/garasje:
Bygget er på ca. 60 m2 med et tilbygg på 13 m2. Tilbygget er en enkel garasje. Det er et bindingsverkbygg. Byggeår anslåes til å være 1860-1919. På taket ligger det aluminiumsplater. Disse har flasset mye. Veggene har stående kledning og bygget står på en støpt mur.

Arealer og fordeling per etasje

Hovedbygning, 763 kvm BRA-i og 536 kvm P-rom
1.Etasje primærrom: Entre/hall, kjøkken, spiskammers, fem stuer, bad, vaskerom, sekundærentre og gangarealer.
2. Etasje primærrom: Sal/selskapsrom, stue, seks soverom (hvorav ett benyttes som kontor), bad og gangarealer.
Kjeller: Fire kjellerrom
Loft: Uinnredet loftsareal.

Othiliestua/bryggerhus, 84 kvm grunnflate
1. etasje: Kjøkken, stue, soverom, gang og lagerrom.
Loft: Uinnredet loft.

Enhetslåve, 638 kvm grunnflate.
1. Etasje: Tidligere løer og møkkakjeller
2. Etasje: Kjørebru og tidl. fjøs

Stallbygning, 264 kvm grunnflate.
1. Etasje: Tidligere stallrom og lager.

Stabbur, 85 kvm grunnflate.
1. etasje: Lager.
2. etasje: Lager.

Vedskjul/garasje, 40 kvm grunnflate.
1. etasje: Garasje og vedskjul

Uthus/garasje, 60 kvm grunnflate.
1. etasje: Garasje og lager

Utedo, ukjent størrelse
1. etasje: Utedo

Oppvarming

Hovedbygningen er oppvarmet med vedfyring, luft til luft varmepumpe og strøm. På baderommet i 2. etasje er det vannbåren varme.

Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

Areal: 611 000 kvm, Eierform: Eiet tomt

Tun, jord og skog

Tun:
Tunområdet på Roverud er stort og flott inndelt, med en sentrert allé som ender opp i en rundkjøring foran hovedbygningen. Driftsbygninger er plassert på begge sider alleen, og omrammer det indre firkanttunet.

Jord:
Jordvegen på eiendommen består av 119,4 dekar fordelt på fire skifter jamfør kart fra Nibio.
To skifter ligger omkring gardstunet. Et skifte ligger nordvest for gardstunet og et skifte ligger
sør for gardstunet og øst for jernbanen. Jordarten er sandig silt. Jordvegen er tørkesterk og det
er ikke vanningsanlegg til eiendommen. Det er ikke stein. Det er ikke grøftebehov.
Arronderinga er bra for det største skiftet. De andre skiftene er noe mer tungdrevne, særlig til
potetproduksjon. Men det er mulig å bruke ca. 1/3 av jordvegen til potetproduksjon.
Jordvegen er for tiden bortleid for et år om gangen. Jordleier bruker jordvegen til
kornproduksjon. Jordleier har ansvar for jordprøver og gjødselplan. Årlig jordleie er for tiden
kr 36 000,-. Normalt avlingsnivået for korn er om lag 500 kg pr. dekar og ca. 3300 kg pr dekar
for poteter. Det er ikke kjent om det går ledninger i jordvegen som begrenser bruken av den.
Det foreligger kart fra Givas for deres ledninger på eiendommen.

Skog:
Skogbruksplanen er oppdatert i 2023. Skogen består av to større teiger og flere små teiger
inntil jordvegen De to største teigene ligger i Roverudberget øst - sørøst for gardstunet.
Jamfør kart fra Nibio er produktivt skogareal 448,5 dekar. Skogbruksplanen oppgir 414 dekar
produktivt areal. Arealforskjellen skyldes at Nibio tar med en del kantareal på jordskiftene
som produktivt skogareal. Det brukes tall fra skogbruksplanen.

Bonitetsfordelingen er 4 % lavbonitet, 19 % middelsbonitet og 77 % høgbonitet. I
skogbruksplanen oppgis total kubikkmasse til 2708 m3. Fordelingen på treslag er 42 % gran,
34 % furu og 24 % lauv. Tilveksten er anslått til 161 m3 pr år og produksjonsevnen til 282
m3. Hogstklassefordelingen er oppgitt til 11 % i hogstklasse 1, 50 % i hogstklasse 2 , 18 % i
hogstklasse 3, 17 % i hogstklasse 4 og 4 % i hogstklasse 5. Det er ingen MIS-områder i
skogen.

Siden 2003 er det tatt ut ca. 8800 m3 tømmer i skogen. Dette er en del mer enn tilveksten og
det er i dag mindre tømmer og mye mer i de lavere hogstklassene enn i begynnelsen av 2000-
tallet. Planting og skogkultur utføres i samråd med Mjøsen Glommen Skog. Det er utført mye
planting og skogkultur i 2023 og en begynner å komme ajour. Det er ikke noe skoghusvær i
skogen. Det er 10 årig avtale med NVE om lagring av grusmasse i skogen. Avtalen ble
påbegynt i 2017/2018. Årlig inntekt for dette er kr 10.000,-. Grusmassene ligger helt øst i den
største teigen.

Skogen har grei vegdekning. Elgjakt/småviltjakt leies ut til jaktlag/grunneierlag. Det mottas
ca. kr 4,- pr dekar for dette. Saldo på skogfondkonto er kr 54 173,- pr dato.

Informasjon om festetomter

Til Roverud gård ligger det 14 festetomter med en samlet årlig festeleie på kr 49.222,-
Disse festetomtene har gårds- og bruksnummer 116/1 og festenummer 10, 17, 24, 27, 29, 45, 46, 56, 57, 62, 66, 69, 70 og 73 og medfølger i salget av eiendommen.

6 festetomter er nå under fradeling og følger ikke med i salget av eiendommen.
Disse festetomtene har gårds- og bruksnummer 116/1 og festenummer 47, 51, 52, 54, 58 og 63.

Vei, vann og avløp

Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp.
Fra Eenvegen er det privat gårdsvei til tunet.
Eenvegen 6 har tinglyst veirett over deler av gårdsveien til sin tomt. Denne veien følger gårdsalleen et lite stykke og går så nord for stallbygningen og Othiliestua. Veien er også en mye brukt tursti for Roveruds lokalbefolkning, da den fører til Glomma med tilhørende badeplasser.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert (LNRF) område og følger av kommuneplanens arealdel 2019 - 2030.
LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.
Videre grenser eiendommen og er eier av grunn til deler av reguleringsplan, og fremtidig avsatt sentrumsformål. Se informasjon under om fremtidig boligområde og fremtidig næringsområde.

Informasjon om fremtidig boligområde og næringsområde

På Roverud syd i tilknytning til eiendommens søndre skogteigs vestre grense ligger reguleringsplanen Roverud syd 2, med PlanID 3401_7610. Området er i hovedsak regulert for fremtidige boliger. Kongsvinger kommune er per i dag i ferd med å bygge ut infrastruktur til fremtidige boligtomter i området. Roverud gård eier noe av grunnen til tomtearealene som ligger lengst øst i reguleringsplanen, slik tomtene er tegnet inn per i dag.

Helt nord på Roveruds nordre skogteig, mellom Eben-Ezer og Roverud samfunnshus, er det et areal på ca. 4 dekar som er avsatt til sentrumsformål i kommuneplanens arealdel. Videre ligger det et mindre areal som er avsatt til offentlig eller privat tjenesteyting.

Det vil være opp til fremtidig eier av Roverud gård å vurdere mulighetene som ligger i hhv. reguleringsplan Roverud Syd, og de avsatte arealene i kommuneplanens arealdel.

Servitutter og heftelser i grunnbok

1848/900028-1/13 Erklæring/avtale
07.06.1848 Rettsforlik av 5/6 1841.
Gjelder denne registerenheten med flere

1877/900050-1/13 Erklæring/avtale
02.08.1877 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere

1919/900214-1/13 Utskifting
01.04.1919 Utsk.over Lyssanden.
Gjelder denne registerenheten med flere

1922/900002-2/13 Festekontrakt - vilkår
04.01.1922 Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:10
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
Gjelder denne registerenheten med flere

1990/8295-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1923/900015-2/13 Festekontrakt - vilkår
01.02.1923 festetid: 10 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:17
ÅRLIG AVGIFT NOK 2,500
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/174-1/13 ** Nye vilkår
09.01.1991

1923/900324-1/13 Elektriske kraftlinjer
03.04.1923 Gjelder denne registerenheten med flere

1928/900121-1/13 Erklæring/avtale
15.09.1928 Makeskifte.
Gjelder denne registerenheten med flere

1933/900054-2/13 Festekontrakt - vilkår
15.05.1933 Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:24
ÅRLIG AVGIFT NOK 12,033
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1552-1/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1936/300436-2/13 Festekontrakt - vilkår
26.02.1936 Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:27
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
Gjelder denne registerenheten med flere

1990/8296-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1936/300440-2/13 Festekontrakt - vilkår
26.02.1936 Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:29
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSE OM VILKÅR FOR SLETTELSE AV LEIEKONTRAKT
Gjelder denne registerenheten med flere

1951/301301-1/13 ** Nye vilkår
20.06.1951

1990/8290-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1936/300674-1/13 Erklæring/avtale
12.03.1936 Rett for jernbanen til å anlegge sidespor.
Gjelder denne registerenheten med flere

1936/302839-1/13 Erklæring/avtale
30.11.1936 Bestemmelse om planovergang
Gjelder denne registerenheten med flere

1937/902130-2/13 Elektriske kraftlinjer
24.04.1937 Brandval komm.el.nett er reg.
Gjelder denne registerenheten med flere

1948/301042-3/13 Festekontrakt - vilkår
28.05.1948 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:45
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1550-1/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1948/302238-2/13 Festekontrakt - vilkår
02.11.1948 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:46
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1551-1/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1950/300809-2/13 Festekontrakt - vilkår
15.04.1950 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:47
ÅRLIG AVGIFT NOK 1,137
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/818-1/13 ** Nye vilkår
07.02.1991

1951/301051-1/13 Bestemmelse om vannledn.
24.05.1951 Rettighetshaver: Roverud Vannverk.
Gjelder denne registerenheten med flere

1952/302506-2/13 Festekontrakt - vilkår
15.10.1952 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:51
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/3633-1/13 ** Nye vilkår
22.07.1991

1952/302620-4/13 Festekontrakt - vilkår
28.10.1952 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:52
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1548-3/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1953/302154-3/13 Festekontrakt - vilkår
21.08.1953 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:56
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1548-2/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1954/301582-2/13 Festekontrakt - vilkår
12.06.1954 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:57
ÅRLIG AVGIFT NOK 50
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1992/7061-2/13 ** Nye vilkår
21.12.1992 Rettsbok hvorv.festeavg.er forhøyet til kr.900,-pr.år med rett til reg.

1959/300765-3/13 Festekontrakt - vilkår
06.04.1959
festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:62
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1553-1/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1959/303410-3/13 Festekontrakt - vilkår
09.12.1959
festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:63
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1990/8291-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1992/7066-2/13 ** Nye vilkår
21.12.1992 Festeavg. kr. 1.750,- med rett til reg.
Med flere bestemmelser

1961/300979-1/13 Bestemmelse om veg
10.04.1961 rettighetshaver:Knr:3401 Gnr:116 Bnr:68
Gjelder denne registerenheten med flere

1962/300261-1/13 Erklæring/avtale
01.02.1962 Bestemmelse om planovergang
NSBs betingelser vedtas
Gjelder denne registerenheten med flere

1962/301858-3/13 Festekontrakt - vilkår
03.07.1962 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:66
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/1544-1/13 ** Nye vilkår
18.03.1991

1962/302507-3/13 Festekontrakt - vilkår
27.08.1962 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:69
ÅRLIG AVGIFT NOK 900
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1990/8294-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1966/4180-2/13 Rettigheter iflg. skjøte
29.11.1966 Best.om at grunnen m.rettigheter til alle bortfestede tomter følger med i salget.
Gjelder denne registerenheten med flere

1967/222-2/13 Festekontrakt - vilkår
16.01.1967 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:73
ÅRLIG AVGIFT NOK 1,375
Gjelder denne registerenheten med flere

1991/175-1/13 ** Nye vilkår
09.01.1991

1971/2157-1/13 Erklæring/avtale
29.04.1971 Rett for kommunen til å anlegge og vedlikeholde ledninger m.m.
Gjelder denne registerenheten med flere

1971/4330-2/13 Festekontrakt - vilkår
27.08.1971 festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3401 Gnr:116 Bnr:1 Fnr:63
ÅRLIG AVGIFT NOK 850
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1990/8292-1/13 ** Nye vilkår
21.12.1990

1981/2182-1/13 Jordskifte
21.04.1981 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere

1985/18-1/13 Rettighet
02.01.1985 Rettighetshaver:KONGSVINGER MUSEUM

Org.nr: 971493739
LEIEAVTALE
LEIE-TID: 40 ÅR
MØKKAKJELLEREN OG FJØSET SAMT HELE ØVERSTE ETASJE
KALT KJØRINGA
BESTEMMELSER OM FORLENGELSE
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere

1995/5755-1/13 Jordskifte
22.11.1995 Gjelder denne registerenheten med flere

2000/2924-1/13 Bestemmelse om veg
23.06.2000 rettighetshaver:Knr:3401 Gnr:116 Bnr:46
Gjelder denne registerenheten med flere

2001/4333-1/13 Elektriske kraftlinjer
24.08.2001 Rettighetshaver
Hedmark Energi AS.
Gjelder denne registerenheten med flere

2006/431308-1/200 Best. om vann/kloakkledn.
12.09.2006 Rettighetshaver:KONGSVINGER KOMMUNE
Org.nr: 944117784
Rett for kommunen til å anlegge og vedlikeholde ledninger m.m.
Bestemmelse om adkomstrett
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere

2007/193479-1/200 Elektriske kraftlinjer
12.02.2007 Rettighetshaver:EIDSIVA NETT AS
Org.nr: 981963849
Bestemmelse om elektriske ledninger/kabler
Bestemmelse om anlegg og vedlikehold av ledninger m.m.
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere

2018/303067-1/200 Bestemmelse om vannledning
09.01.2018 21:00 Rettighetshaver:GIVAS IKS
Org.nr: 989016245
Avtale om rett til å annlegg og ha liggende vannledning med tilhørende utstyr og kummer, samt el.kraft og ev. signalkabel
Bestemmelse om bebyggelse i nærhet av anlegg
Bestemmelse om (begrensning av) endring i terrenget i nærheten av anlegg
Gjelder denne registerenheten med flere

En kjøper/ långiver må på eget initiativ sørge for å gjøre seg kjent med innholdet i grunnbøkene og samtlige tinglyste heftelser. Alle tilgjengelige servitutter i Statens Kartverk er innhentet av megler, disse kan oversendes på forespørsel.

Ferdigattest

Det foreligger ingen ferdigattester eller midlertidige brukstillatelser i kommunen arkiver.
Det er ikke oppført nytbygg på eiendommen etter 1998.

Kulturminner og fredninger

Hovedbygningen, Othiliastuen, stabburet, stallbygningen og begge uthusene er avmerket med rød Sefrak registering. Enhetslåven er avmerket gult i Sefrak registeret. Hovedbygningen er også registrert som et kommunalt listeført kulturminne.

Informasjon om odelsloven

Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen.

Selger stiller odelsgaranti:
Til Roverud gård er det to kjente odelsberettigede som ikke har fraskrevet seg sin odelsrett. Selger bærer eventuelt tap ved lavere odelsløsningssum enn salgssummen med inntil 15% av salgssummen. Men dersom det blir høyere odelsløsningssum enn salgssummen, skal selger til gjengjeld ha 50% av denne gevinsten ved gjennomført odelsløsning. Med "tap" og "gevinst" menes her kun den rene differansen mellom avtalt salgssum for eiendommen og eventuell odelsløsningssum fastsatt av retten. Ingen andre kostnader eller tidsbruk hensyntas. Det betyr også at selger tillater at det tilbakeholdes 15% av salgssummen på meglers konto inntil det er avklart om odelsløsning blir aktuelt og eventuell odelstakst er rettskraftig.

Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

Prisantydning

6 150 000,-

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Otto Sveen
Takstdato : 20.08.2024
Markedsverdi : 6 150 000,-

Tilstandsgrader

TG3 - STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK:
Utvendig > Veggkonstruksjon
Vegger er oppført av tømmer. Fasader er kledd med stående trekledning av vesentlig alder. Det er ukjent med isolering i konstruksjonene, det er mulig
at det er ingen isolasjon i konstruksjonene. Det er ingen lufting i konstruksjonen.

Vurdering av avvik:
Det er ingen lufting i konstruksjonen. Se tilstandsrapporten for øvrige beskrevne avvik som råte, glipper, løs innfesting m.m.
Konsekvens/tiltak:
Tilstandsrapporten beskriver flere forhold ved hovedbygningens kledning som krever umiddelbare utbedringer. Det må beregnes en helhetlig gjennomgang med behandling av overflater, reparasjoner og utskiftinger. Vegg mot nord bør åpnes for kontroll fra utsiden for å avdekke om det finnes råteskader i bunnstokk.

Kostnadsestimat er usikkert, og satt til rapportens makskostnad: 100.000 - 300.000,-

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Takkonstruksjon av stedsbygget sperretak. Kaldt uinnredet loft. Det er bygget ett rom for lagring av gjenstander på lost. Etasjeskille mellom 2. etasje og loft er tilsynelatende isolert med en form for skum. Produktet er ukjent for undertegnede. Det er forseglet med skum i gjennomføring for en pipe.

Vurdering av avvik:
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
Det er påvist avvik rundt gjennomføringer i takflaten.
Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
Konstruksjonene har omfattende skjevheter.
Konsekvens/tiltak:
Det må forventes at det kan forekomme utettheter der hvor det er lysglimt i konstruksjonene. Dette bør tettes. Utskifting av råteskadet treverk i takutstikk. Det anbefales etablering av ventilering fra loft.

Kostnadsestimat: 10.000 - 50.000,-

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Etasjeskillere av tre med ukjent oppbygging og isolering.

Vurdering av avvik:
Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er skjevheter på gulv i ulikt omfang i alle rom i boligen, stedvis kraftige. Eksempelvis er det en høydeforskjell på gulv i stue mot sør-vest i 1. etasje på ca. 11 cm.
Konsekvens/tiltak:
For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig
som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Sluk, membran og tettesjikt
Sluk av plast. Det er ikke synlig tegn til bruk av membran på gulv. Det er ikke membran på vegger.

Vurdering av avvik:
Det er ikke membran/tettesjikt på våtrommet.
Konsekvens/tiltak:
Rommet kan benyttes slik det er, men rommet kan ikke betraktes som ett tett våtrom etter dagens standard. Bruken må tilpasses deretter.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Overflater vegger og himling
Sluk av plast. Membran på vegger i form av baderomsplater. Det er ukjent med membran på gulv.

Vurdering av avvik:
Det er registrert synlige tegn på fukt-/råteskader.
Det er tegn på fuktskader nederst på våtromsplater.
Konsekvens/tiltak:
Badet/våtsonen står foran en full oppgradering. Utskifting av veggplater.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Sluk, membran og tettesjikt
Sluk av plast. Membran på vegger i form av baderomsplater. Det er ukjent med membran på gulv.

Vurdering av avvik:
Det er rundt sluk påvist en ikke-fagmessig utførelse av membran/tettesjikt/klemring.
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen.
Det er ikke membran i tilslutning til sluk. Fukt og svelleskader på baderomsplater.
Konsekvenser/tiltak:
Renovering av rommet.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Ventilasjon
Det er installert elektrisk avtrekksvifte.

Vurdering av avvik:
Avtrekksvifte er defekt.
Konsekvens/tiltak:
Mekanisk avtrekk og tilluft må etableres. Utføres sammen med renovering av rommet.

Kostandsestimat renovering bad: 100.000 - 300.000,-

Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er ikke tilrettelagt for ventilering av boligen utover mulighet for lufting med vinduer.

Vurdering av avvik:
Ingen ventilering utover åpning av vindu.
Konsekvens/tiltak:
Det anbefales normalt etablering av ventilering som minimum i form av veggventiler i bruksrom. Evt. kan det benyttes vinduer med luftespalter når
vinduer skiftes. Det må vurderes hva som er ønskelig når boligen er noe langt utover hva som er normalt i form av både størrelse og alder.
Kostnadsestimat settes til null da kostnad avhenger stor grad av hvilken løsning som velges.

Tekniske installasjoner > Branntekniske forhold
Det er ikke brannvarsler i kjeller. Det er flere brannvarslere i 1.- og 2. etasje. Det er brannslukker i boligen.
Det anbefales montering av brannvarsler i kjeller.

Tomteforhold > Drenering
Det er ukjent om det er noen form for drenering rundt boligen. Takvann går på noen steder ned i bakken, ukjent hvordan dette håndteres videre.

Vurdering av avvik:
Dreneringen er utilstrekkelig og har idag begrenset effekt.
Konsekvenser/tiltak:
Drenering må skiftes. Dette gjelder for del rundt kjeller av naturstein, der forekommer det vanninnsig. Tilstand på øvrige deler av drenering rundt boligen er ikke kjent. Dersom det etableres adkomst til kryperom kan det ut fra forholdene normalt dannes ett inntrykk av dreneringens funksjon.

Kostandsestimat: 50.000 - 100.000,-

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Bygget er hovedsakelig fundamentert med grunnmurer av naturstein som senere er innstøpt. Tilbygget kjøkkeninngang er tilsynelatende fundamentert
med trestokker direkte mot terreng, mulig på punktfundamenter som har sunket ned i terreng.

Vurdering av avvik:
Det er registrert setningsskader/store riss/sprekker.
Grunnmurer har flere steder kraftige sprekker og kraftige skjevheter. Mosevekst på grunnmur mot nord. Setning og avskalinger på grunnmur mot nord-vest. Utgliding til venstre for entre. Det er synlig begynnende råteskade på fundamenter/gulvkonstruksjon på tilbygget del.
Konsekvenser/tiltak:
Det må påregnes større utbedringer av grunnmurer flere steder. Eksakt omfang kan ikke beskrives før arbeider påbegynnes. De mest utsatte områdene fremstår å være ved hjørne mot nord-vest og til venstre for entre. Der hvor større utbedringer ikke utføres bør det utføres forsegling av sprekker og evt. vedlikehold av overflater. Kostnadsestimat er usikkert, settes til maks for rapporten: 100.000 - 300.000,-

TG IU: KONSTRUKSJONER SOM IKKE ER UNDERSØKT:
Innvendig > Krypkjeller
ingen tilgang. Se vedlagt tilstandsrapport.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Tilliggende konstruksjoner våtrom
Ingen tilgang. Se vedlagt tilstandsrapport.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Tilliggende konstruksjoner våtrom
Ingen tilgang. Se vedlagt tilstandsrapport.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Tilliggende konstruksjoner våtrom
Ingen tilgang. Se vedlagt tilstandsrapport.

TG2: AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK:
Utvendig > Taktekking
Taktekking med takstein. Ut fra hva som er synlig på loft så er det taktro av trepanel og undertak av papp.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. Misfarging og mosevekst på takflater.
Konsekvens/tiltak:
Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Rengjøring og behandling vil øke gjenværende brukstid.

Utvendig > Nedløp og beslag
Takrenner, nedløp og beslag av metall. Det er overgangsbeslag på piper.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag. Det var oppholdsvær på tidspunkt for befaring og det er ikke kontrollert for utettheter.
Konsekvens/tiltak
Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må beslag/renner/nedløp skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

Utvendig > Vinduer
Vinduer i ulike utførelser og aldre. De fleste av tre med enkle glass og varerammer, men det er også skiftet flere vinduer til isolerglass i 2. etasje.
Vurdering av avvik:
Det må forventes luftlekkasjer fra vinduer med enkle glass og varerammer. Fem vinduer er forblendet. Vinduer med enkle glass og varerammer har slitasje og oppsprekking i kitt. Ut fra skjevhetene på bygget så må det forventes at flere av vinduene sannsynligvis er vanskelig og åpne og lukke.
Konsekvens/tiltak
Vinder med enkle glass og varerammer ut fra sin alder, kvalitet og tilstand modne for utskifting, dette kan utføres over tid.

Utvendig > Dører
Tett dør av tre ved sekundærentre. Hovedinngang med to-fløyet dør av tre med glassfelt over dørbladene.
Vurdering av avvik:
Hovedentre: Slitasje og bruksmerker på overflater. Dør må låses fra innside. Sekundærentre: Vrider er løs. Dørblad tar i karm. Dør tetter ikke helt mellom dørblad og karm.
Konsekvens/tiltak:
Hovedentre: Vedlikehold av overflater.
Sekundærentre: Fastmontering av vrider og justering/tilpasning.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Takoverbygget veranda ved entre som er punktfundamentert på punkter av tegl og betong. Veranda er bygget i trekonstruksjoner.
Vurdering av avvik:
Det er slitasje på overflater. Konstruksjonen har kraftige skjevheter. Det er ukjent tilstand på undersiden av gulvkonstruksjonen.
Konsekvens/tiltak:
Vedlikehold av overflater og evt. oppretting av konstruksjoner.

Utvendig > Andre utvendige forhold
Vurdering av avvik:
Det er kraftige skjevheter på kjøkkeninngang. Bygget for øvrig har store skjevheter fra grunnmur, vegger, gulv og takkonstruksjon.
Konsekvens/tiltak:
Skjevhetene i seg selv gjør det ikke nødvendig med tiltak, en det må påregnes av kjøper og utføre flere tiltak for symptomene som forårsaker skjevhetene.

Innvendig > Overflater
Innvendige overflater bestående av i hovedsak gulvbelegg og tregulv på gulv, trepanel og tapet på vegger og trepanel og plater i himlinger. Noen rom har slette malte himlinger med profilert kraftig listverk og rosett i himling.
Vurdering av avvik:
Gulvbelegg løsner i skjøter. Det er stedvis misfarginger på overflater. Stedvis avskaling av maling. Himlinger med slette flater og rosetter har stedvis avskaling og oppsprekking. Overflater i disse himlinger er antagelig av murpuss eller gips. Tapet folder seg og sprekker opp i hjørner. Stedvis rift og sprekker i tapet. Stedvis slitasje og riper i gulv og glipper mellom gulvbord.
Konsekvens/tiltak:
Flere overflater har behov for oppussing/restaurering.
Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000

Innvendig > Radon
Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Det anbefales på generelt grunnlag at det utføres radonmålinger i samtlige boliger i Norge. I tillegg stiller Strålevernforskriften krav om at radonnivået ikke skal overstige 200 Bq/m3 i boliger hvor eier ikke bor eller oppholder seg, det vil si for eksempel i utleieleiligheter.

Innvendig > Pipe og ildsted
Boligen har to stk. piper av tegl, sotluker i 1. etasje.
1. etasje: Stor eldre vedovn for matlaging på kjøkken. Vedovn i hall med metallplate på gulv. Vedovn i stue mot sør-øst med metallplate på gulv. Murt peis med innsats i stue mot sør-vest. Kamin i stue mot vest. Høy vedovn av eldre dato i stue mot vest.
2. etasje: Vedovn med metallplate på gulv i selskapsrom. Vedovn av nyere dato i bruksstue i 2. etasje.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Begge piper er av vesentlig alder og behov for renovering/reparasjon kan raskt oppstå. De fleste ildsteder er av vesentlig alder og behov for tiltak/utskifting kan raskt oppstå. Ovner er kun kontrollert for utvendige sprekker. Det er flere steder sprekker og avskaling av maling på overflater på piper og brannmurer. Kraftig oppsprekking bak høy vedovn i stue mot vest. Kraftig misfarging på overflater ved vedovn i bruksstue i 2. etasje. Det foreligger ikke opplysninger om aktive avvik, pålegg eller fyringsforbud. Vedovn på kjøkken har sprekk i sokkel i fremkant. Vedovn i hall i 1. etasje har sprekk som er reparert på bakside mot vegg. Murt peis i stue mot sørvest har kraftig sprekk i nedre del, noen mindre sprekker for øvrig.
Konsekvens/tiltak:
Kraftig oppsprekking i stue mot vest bør følges med på en periode for å avdekke om det er utvikling. Dersom det er utvikling må det i tillegg til utbedring av overflater også utføres utbedringer med fundamenteringsløsningen. Det er på nåværende tidspunkt ikke nødvendig med utbedring utover forsegling av sprekker og vedlikehold av overflater på peis.
Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000

Innvendig > Rom Under Terreng
Enkel kjeller med betonggulv, murvegger og trepanel i himlinger. Innerste del av kjeller er bygd opp av naturstein med buet himling.
Vurdering av avvik:
Det er tegn til fuktpåkjenninger på overflater i form av misfarging, avskalinger og saltutslag. Råte på dør til del av naturstein. Det er opplyst at det kan forekomme vanninnsig i kjeller av naturstein og at det kan komme inn vann via vinduer mot øst dersom "kasser" over vinduer fjernes. Det er høyt fuktinnhold i konstruksjoner i kjeller, det er målt fuktinnhold i bjelke på ca. 21 vektprosent. Fuktinnhold i treverk på over 20 vektprosent medfører fare for utvikling av sopp- og råteskader.
Konsekvens/tiltak:
Løsning med lysgruber for kjellervinduer bør endres slik at det ikke er risiko for vanninnsig via vinduer. Fjerne råteskadet treverk. De klimatiske forhold bør bedres slik at fuktinnhold i treverk i kjelleren synker til godt under 20 vektprosent.
Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000

Innvendig > Innvendige trapper
Trapp av tre til kjeller. Trapp mot nord av tre med rekkverk mot rommet. Trapp i hall av tre med rekkverk mot rommet. Trapp til loft med vegg på begge
sider, håndløper på en side.
Vurdering av avvik:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Kjellertrapp: Åpninger i rekkverk og mellom trinn er større enn hva dagens krav tillater. Det er ikke håndløper. Trapp mot nord: Det er ikke håndløper på vegg. Høyde på rekkverk er lavere enn hva dagens krav tillater. Åpninger i rekkverk er større enn hva dagens krav tillater. Trapp i hall: Det er ikke håndløper på vegg. Høyde på rekkverk er lavere enn hva dagens krav tillater. Skjevhet på øverste del av rekkverk. Trapp til loft: Det er ikke håndløper på begge sider av trapp. Det er ikke rekkverk på første del av trapp.
Konsekvens/tiltak:
Det er ikke krav om oppgradering av trapper iht. dagens krav.

Innvendig > Innvendige dører
Innvendige dører av tre med speilfronter.
Vurdering av avvik:
Mange dører tar i mellom dørblad og karmer og er vanskelige og lukke, dette er å forvente ut fra alder.
Konsekvens/tiltak:
Det er behov for tilpasninger dersom dører skal benyttes og tettes helt.

Innvendig > Andre innvendige forhold - 2
Skadedyr.
Vurdering av avvik:
Det er tegn til at det har vært mus i boligen.
Konsekvens/tiltak:
Bekjempelse etter behov.

Innvendig > Andre innvendige forhold
Skjevheter.
Vurdering av avvik:
Det er stedvis kraftige skjevheter på gulv, vegger og himlinger.
Konsekvenser/tiltak:
Nødvendige tiltak beskrives under andre punkter.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Overflater vegger og himling
Fliser og trepanel på vegger og trepanel i himling.
Vurdering av avvik:
Sprekk i hardfuger over dør. Stedvis misfarging på overflater og i fuger.
Konsekvens/tiltak:
Utskifting av hardfuge som sprekker.
Rengjøring/utskifting der hvor det er misfarging.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Overflater Gulv
Fliser på gulv. Vannbåren gulvvarme. Hovedsakelig fall på gulv på godt under 1:100. Tett bunnlist mellom dusj og øvrige deler av rommet.
Vurdering av avvik:
Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist sprekker i fliser. Det er sprekk i en flis i dusjsonen. Tett bunnlist hindrer eventuelt lekkasjevann fra andre steder i rommet i å renne til sluk.
Konsekvens/tiltak:
Det bør etableres avrenning inn til sluk for hele våtrommet. Det må etableres åpning i bunnlist slik at lekkasjevann kan renne til sluk fra alle steder i rommet.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Sluk, membran og tettesjikt
Sluk av plast. Det kan ses tegn til mansjett i tilslutning til klemring på sluk, ut fra dette antas det benyttet smøremembran.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen. Utførelse av membran er ukjent og er ikke dokumentert.
Konsekvens/tiltak:
Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tettesjiktet skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Det er ikke nødvendig med umiddelbare tiltak, men rommet har passert forventet brukstid for våtrom og renovering av rommet bør inngå i kjøper sine planer for boligen.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Sanitærutstyr og innredning
Åpen dusjløsning med skyvedør mot rommet, badekar, toalett og servantinnredning.
Vurdering av avvik:
Komponenter på innredninger er nær/har passert forventet brukstid. Det er noe slitasje og bruksmerker.
Konsekvens/tiltak:
Det er foreløpig ikke nødvendig med tiltak.

Våtrom > 2. etasje > Bad > Ventilasjon
Det er naturlig ventilering.
Vurdering av avvik:
Rommet har kun naturlig ventilasjon.
Konsekvens/tiltak:
Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Overflater vegger og himling
Tapet på vegger og takessplater i himling.
Vurdering av avvik:
Mye av overflater er dekket av møbler og gjenstander. Det er fuktskader på veggoverflater ved utslagsvask. Stedvis riss i plateskjøter.
Konsekvens/tiltak:
Reparasjon av veggoverflater.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Overflater Gulv
Fliser på gulv med sokkelflis opp på vegg. Det er varmekabler i gulv. Gulv er tilnærmet flatt. Avvik på gulvflater gjør at det stedvis er fall på gulv i retning bort fra sluk. Laveste punkt på gulv er i ytterhjørne mot nord-vest.
Vurdering av avvik:
Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
Konsekvens/tiltak:
Våtrommet fungerer med dette avviket. Men ved vannpåkjenninger så vil det bli liggende vann på gulv og i ytterste konsekvens kan vann renne ut av rommet via dører. Fallforhold må utbedres ved neste renovering av rommet.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Sanitærutstyr og innredning
Utslagsvask på vegg, opplegg til vaskemaskin og benkeinnredning med servant som ikke er tilkoblet.
Vurdering av avvik:
Komponenter på innredninger har passert forventet brukstid.
Konsekvens/tiltak:
Det er foreløpig ikke nødvendig med tiltak.

Våtrom > 1. etasje > Vaskerom > Ventilasjon
Det er naturlig ventilering.
Vurdering av avvik:
Rommet har kun naturlig ventilasjon.
Konsekvens/tiltak:
Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Overflater Gulv
Fliser på gulv med sokkelflis opp på vegg. Varmekabler i gulv. Gulv er tilnærmet flatt, fall på gulv i dusj mot sluk med varierende omfang.
Vurdering av avvik:
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
Konsekvens/tiltak:
Våtrommet fungerer med dette avviket.

Våtrom > 1. etasje > Bad > Sanitærutstyr og innredning
Åpen dusjløsning med skyvedører mot rommet, toalett og servant.
Vurdering av avvik:
Innredninger har passert forventet brukstid.
Konsekvens/tiltak:
Skiftes normalt ut sammen med renovering av rommet.

Kjøkken > 1. etasje > Kjøkken > Overflater og innredning
Kjøkkeninnredning med dels slette fronter og dels speilfronter. En laminert benkeplate og en heltre benkeplate. Vask i rustfritt stål. Avsatt plass i
innredningen til oppvaskmaskin, ellers frittstående hvitevarer.
Vurdering av avvik:
Enkel standard etter dagens normer. Noe synlig råttent treverk nederst bak benk med vask. Antas å være gammelt.
Konsekvens/tiltak:
Det er ikke nødvendig med tiltak ut fra funksjonalitet.

Tekniske installasjoner > Vannledninger
Vanninntak med måler og stoppekran i kjeller. Vannrør er hovedsakelig av kobber av eldre dato. Noen rør av plast (rør i rør) går opp.
Vurdering av avvik:
Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Ett rør (rør i rør) er avsluttet i rom uten sluk. Det er ikke forsegling på vannrør til kjøkken.
Konsekvens/tiltak:
I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør. Det bør foretas tiltak på anlegget som sikrer bedre løsning på eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Avløpsrør av soil og plast. Stakepunkt i kjeller.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Konsekvens/tiltak:
Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør. Tidspunkt for utskiftning av avløpsrør nærmer seg. Gjelder rør av soil.

Tekniske installasjoner > Andre VVS-installasjoner
Varmtvannsbereder for oppvarmingsvann til gulv på bad i 2. etasje.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid på VVS-installasjoner er oppbrukt.
Konsekvens/tiltak:
Det er ikke behov for utbedringstiltak siden VVS-installasjonen(e) fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre VVS-installasjoner.

Tekniske installasjoner > Vannbåren varme
Vannbåren gulvvarme med plastrør i gulv på bad.
Vurdering av avvik:
Halvparten av forventet brukstid er passert.
Konsekvens/tiltak:
Det bør påregnes utskifting av vannrør ved renovering av rommet.

Tomteforhold > Terrengforhold
Det er varierende terrengforhold rundt boligen, hovedsakelig flatt, men stedvis med lokale nedsenk mot bygg.
Vurdering av avvik:
Det er påvist dårlig fall eller flatt terreng inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
Konsekvens/tiltak:
Evt. tiltak bør vurderes i sammenheng med drenering.

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Stikkledninger er opplyst å være fra begynnelsen av 1990-tallet.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Konsekvens/tiltak:
Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

Energiforbruk og energimerking

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter G

Forsikring

Gjensidige
Polisenummer: 83973424

Kommunale avgifter

Kr. 14 952 pr. år
Komunnale avgifter består av feieavg, renovasjon, eiendomsskatt og vann og avløp (Givas).

Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

Arealangivelser i salgsoppgaven

Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

Diverse

Ved overtakelse av eiendommen blir hovedbygningen overflaterengjort så godt det lar seg gjøre. Kjøper kan ikke påklage selgers utvask ved overtagelse. Bygningen har flere originale overflater med tilhørende slitasje som ikke lar seg vaske. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det de selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

Antikk og løsøre

Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."

Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

Lov om hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.

Beliggenhet

kart

Annonseinformasjon

FINN-kode369239823
Sist endret07. sep. 2024 00:52
Referanse14249046

Rapporter annonse

Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.