Jente sitter i sofaen og smiler mot kamera. Rommet er dekorert med planter.

5 ting du må huske på når du skal leie ut bolig

Skal du leie ut bolig eller vurderer å gjøre det? Les disse tipsene først.

Å leie ut deler av en bolig, eller en sekundærbolig som du eier, er en fin måte å tjene litt ekstra penger på. Det er imidlertid et par ting en bør huske på dersom man vurderer å leie ut. Nedenfor får du noen gode tips fra oss i FINN Eiendom:

  1. Lag en god annonse

    En annonse bør bestå av to ting: gode bilder og en god tekst. Dette er viktig å tenke på:

    • Bilder: Dette skiller en god og en mindre god annonse. Ved salg av bolig legges det veldig stor vekt på bilder for å vise frem boligen, men en normal utleieannonse har mye å gå på her. Vurdér å spandere noen kroner på en flink fotograf.
    • Tekst: En leietaker er ute etter et sted der han eller hun skal bo og trives. Fortell gjerne litt om nabolaget, hva som er i nærheten og hvilke transportmuligheter som finnes. Hver tydelig og åpen på hva som er inkludert i husleien og hva som eventuelt ikke er det, f eks strøm, kabel-TV, internett, trappevask eller parkering. Hvis du vil skille deg litt ut i mengden med en god utleieannonse så kan du gjerne være litt personlig eller bruke humor - disse annonsene er de som får aller mest trafikk på FINN.

    Se på boliger til salgs på FINN eiendom

  2. Sett riktig pris

    Riktig pris er alfa og omega for at akkurat din bolig eller hybel blir leid ut. Dette er viktig å tenke på når du skal sette en pris:

    • Gjør et søk: Beliggenhet, antall soverom, areal og standard vil selvfølgelig stor betydning for hvilken leiepris du bør sette på en utleiebolig. De aller fleste utleieboliger i Norge leies ut via FINN.no og vi anbefaler å gjøre et søk på tilsvarende boliger som din egen for å finne hva en fornuftig pris bør være.
    • Fornuftig pris lønner seg i lengden: Tenk på at du sannsynligvis vil få flere leietakere å velge mellom hvis du annonserer med en fornuftig pris. Et problemfritt leieforhold er ofte mer verdt enn å maksimere de siste hundrelappene på en husleie. Disse hundrelappene kan kanskje ha større verdi for en leietaker enn deg og muligheten for at en leietaker blir boende lenger er større.
    • Prisstatistikk fra sommeren 2019: Da vil det bli enda enklere å sammenligne utleiepris i Norge - da kommer FINN.no til å tilgjengeliggjøre statistikk på utleiepriser i Norge hvert kvartal.

    Her finner du utleieboliger i Oslo og Akershus.

  3. Ha en leiekontrakt

    En leiekontrakt vil være med å sikre rettighetene til deg som utleier og til leietaker. Bruk derfor alltid leiekontrakt og gjerne en digital kontrakt - disse er enkle å fylle ut, lagre og finne igjen senere. FINN.no tilbyr gratis digital utleiekontrakt og disse er juridisk kvalitetssikret for å sikre både utleiers og leietakers interesser.

  4. Opprett en depositumskonto

    Depositum er en sikkerhet i tilfelle leietaker ikke betaler husleie, ødelegger ting eller lar være å vaske ut etter seg når de flytter ut. Størrelsen på depositumsbeløpet varierer, men tre månedsleier er vanlig, og aldri mer enn seks. Opprettelse av depositumskonto betales av utleier, men opprettes i leietaker sitt navn, og alle renter som påløper i leieperioden skal tilfalle leietakeren. Kontoen vil være sperret for uttak i utleieperioden, men når et leieforhold skal avsluttes, må utleier godkjenne at pengene skal frigis og et depositum tilbakeføres til leietaker innen kort tid, så lenge utleier ikke krever å få noe av depositumet på grunn av mislighold.

    Søker du Rom i bofellesskap? Sjekk hos oss på FINN!

  5. Sett deg inn i lover og regler ift. utleie

    Sett deg litt inn i hva som er kravene til en utleiebolig og hvilke skatteregler som gjelder. Nedenfor får du litt mer info:

    • Krav til utleiebolig: Alle boliger som er godkjent til boligformål kan leies ut. Leiligheter i borettslag og aksjelag har ofte restriksjoner på utleie så her bør du sjekke vedtektene eller spørre styret i borettslaget. Når det gjelder utleie av deler av egen bolig så ble kravene faktisk mindre strenge enn tidligere i 2016. Det ble da enklere å leie ut kjelleren, loftet eller andre rom som tidligere ikke hadde tilfredsstilt kravene til oppholdsrom. Således kan det lønne seg å sjekke om du har mulighet til å leie ut deler av egen bolig. Se her for mer informasjon om reglene.
    • Skatteregler: Utleie av bolig- som du selv ikke bor er skatteplitig (22% fra 2019), men du får fradrag for kostnader knyttet til utleien, for eksempel vedlikehold, strøm, kommunale avgifter og eiendomsskatt. Skatteplikten gjelder uavhengig av leieforholdets varighet. Utleie av egen bolig som du selv bor i er skattefritt så lenge du leier ut mindre enn halvparten av boligen.

Her ser du utleieobjekter for eneboliger. Kan din bli bedre?

Se flere på FINN.no