Slik søker du finansieringsbevis og boliglån

Slik kan du sjekke om du har god nok innboforsikring

To av tre aner ikke hva det de eier er verdt, viser undersøkelse.

Nesten 70 prosent har ikke regnet over verdiene av eiendelene i sin husstand. Det er urovekkende nå som vi går inn i sesongen for forsikringsoppgjør.

- Vi går nå inn i perioden med flest skadesaker. I de kaldeste vintermånedene øker brann og vannskader betraktelig, og disse skadene har også stort skadeomfang. Hvis du ikke har oversikt over dine verdier i dag, vet du heller ikke om du er underforsikret hvis uhellet skulle være ute, sier skadeleder i DNB, Anne Stine Eger Mollestad.

Mer i skapet:

- Vi eier mer enn vi tror, sier Anne Stine Eger Mollestad, divisjonsdirektør i DNB skadeforsikring.

En tidligere undersøkelse fra DNB skadeforsikring (gjennomført av Respons Analyse) viste at kun 31 prosent av de spurte har regnet over verdiene av eiendelene i egen husstand. Det er alt for få, ifølge Eger Mollestad.

- De fleste får seg en overraskelse når de går over verdien på klær, sportsutstyr, kunst, elektriske artikler, møbler og annet innbo for å oppdatere sin innboforsikring. Uten rett forsikring står du i fare for å få igjen mindre i erstatning enn det det eier, advarer Eger Mollestad.

Ta en gjennomgang

Det er viktig å gå igjennom eierandelene sine ved jevne mellomrom. Hvis det lenge siden sist du oppdaterte innboforsikringen eller nylig har gått til innkjøpt dyre gjenstander, så er sjansen stor for at du vil være underdekket hvis hjemmet ditt skulle bli totalskadet.

- Nesten alle har i dag tilgang til digitalkamera enten via mobil eller fotoapparat. Da er det fort gjort å dokumentere verdiene, og lett å gå tilbake i ettertid å vurdere verdien av gjenstandene. I tillegg kan du benytte innbokalkulatorer som er til god hjelp.

- Husk bare å lagre bildene utenfor huset, for eksempel ved å laste de opp til en skytjeneste, fotobutikkens backupløsning eller lignende.

Øk beløpet, ikke premien

- Husk at du tegner en forsikring i tilfelle noe skulle inntreffe. Om man er forsikret for kr. 500.000 eller 700.000 kan bety mye hvis uhellet først er ute, men forsikringspremien blir faktisk ikke så mye høyere hvis man øker summen til en million, avslutter Eger Mollestad.

Slik beregner du innbo

Når du skal kjøpe en innboforsikring må du vite hvor mye du skal forsikre. En måte er selvfølgelig å gå gjennom alt du eier, men det kan være litt tungvint. Derfor har Finans Norge en egen innbokalkulator som du kan bruke til å regne ut hvor mye du eier.

Men samtidig er det lurt å ta et ekstra overslag over de dyre tingene du eier, for å sjekke at du har fått omtrent riktig tall.