Nei, det er ikke halv skatt i desember!

- Mange aner ikke hva slags forsikring de har

Og de fleste undervurderer hvor mye penger det er å hente på å bytte forsikringsselskap.

Bolig, helse, bil og reise går igjen blant forsikringene folk flest har. Mange har også andre avtaler, som for eksempel verdisak- eller kjæledyrforsikring. 450 000 nordmenn vet imidlertid ikke hvilke forsikringer de har. Over 300 000 vet ikke engang hvor de har forsikringene sine.

– Det er oppsiktsvekkende tall, sier Rune Carr i FINN økonomi.

Tallene kom fram i en tidligere undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 Forsikring, med et landsrepresentativt utvalg på 2 210 personer.

Mye å hente på å undersøke egne avtaler

Carr mener det først og fremst er forsikringsselskapene som tjener på at nordmenn ikke følger bedre med i timen på hva slags forsikringsavtale de har, og til hvilke betingelser.

– Forsikringsselskapene tar den høyeste prisen de kan, og sier ikke nødvendigvis ifra om du har to prikk like forsikringer. Det betyr at du kan ha mye å spare på å ta en gjennomgang.

I tillegg til å tegne forsikringer privat, er det nemlig mange som har avtaler gjennom jobb og fagforening.

– Om du ikke har oversikt kan det godt hende du er dobbeltforsikret gjennom jobben. Her kan du enkelt spare mye penger, mener Carr.

Forsikringseksperten undres over hvorfor ikke flere ønsker lavere priser på forsikringsavtalene sine. Nordmenn brukte i 2015 over 34 milliarder kroner på skadeforsikringer, viser statistikk fra SSB.

– Det er et tankekors at ikke flere av oss er tøffere med forsikringsselskapene, når det utgjør en såpass stor utgiftspost, sier Carr.

Mange tror avtaletiden er bindende

Det mange ikke er klar over er at man kan bytte forsikringsselskap når man selv ønsker, uavhengig av når avtaletiden på forsikringen eller når forfallet for betalinger av den er.

– Etter å ha hjulpet hundrevis av forsikringskunder med å spare penger, ser jeg at dette er en av de viktigste årsakene til at forsikringsselskapene kan ta såpass høye priser.

Carr mener feiloppfatningen blant forsikringstakere danner en slags «fiktiv barriere» for å redusere kostnadene man har til forsikring.

Husk å sammenligne epler og epler

Når du sammenligner priser og betingelser er det viktig at du sammenligner på riktig vis.

– Det er ikke alltid like enkelt, men handler om at man sørger for for at forsikringsdekningen er likest mulig på de avtalene som settes opp mot hverandre, sier Carr i FINN økonomi.

Som eksempler trekker han frem kjørelengde på bilen, størrelse skadedekning, hvilke unntaksregler som gjelder og størrelsen på egenandelen.

– Det hjelper ikke å få en lavere pris på forsikringen, hvis verdien du får av å ha forsikringen faller like mye. Det er viktig at du ikke sammenligner epler og pærer når du er ute i markedet, mener Carr.

Slik rydder du i forsikringene dine

Nyåret er tiden for å rydde opp i gammelt rot fra fjoråret, og etablere en bedre personlig økonomi.

– Det gjelder også forsikringene dine, sier Carr, som oppfordrer alle til å sjekke om de kan skaffe deg lavere premie eller om det er noen forsikringer du kan kutte ut, eller i beste fall begge deler.