Hender jobber på laptop

Slik velger du det rette fondet for deg

Når du sparer i fond kan du forvente høyere rente på pengene enn om du setter de på konto. Hvilket fond du burde velge avhenger av hvor mye du tåler at det svinger på veien.

Pengene taper seg faktisk i verdi på sparekonto. I fond får du med deg hele utviklingen i økonomien.

Du taper penger på å ha dem i banken, fordi butikk-prisene stiger mer hvert år enn renten på sparekontoen. Skal du spare i noen år er det derfor et vanlig råd å putte pengene i fond. Det virker kanskje uoversiktlig og skummelt. Men så lenge du har en cirka plan på hva du sparer til, er det faktisk ganske lett å kjøpe riktig fond.

I E24 Fondsvelgeren fyller du ut tre felter, og vi viser de beste fondene tilpasset deg.

Hvor mye burde jeg spare i fond?

Det er vanlig å si at de pengene du sparer i fond har du ikke behov for å bruke med en gang. Noe må du jo ha på konto for å betale faste regninger. Men fond anbefales av de fleste som en god form for langsiktig sparing.

Se hvor mye pengene dine hadde vokst om du startet med fondssparing for tre år siden i E24 Fondsvelgeren.

Koster det noe å spare i fond?

Hvert fond har en person eller en gruppe som bestemmer hva fondet skal investere i. Disse tar en viss prosent av det du har investert i fondet hvert år som “lønn”. Avgiften trekkes fra pengene du allerede har satt inn i fondet, så du får ikke en egen regning.

Hvilken kategori av fond burde jeg velge?

Et fond er en pott med penger, som er investert i selskaper og andre ting som skal gi en avkastning. Når du “kjøper fond” kjøper du en andel av denne potten. Denne andelen utvikler seg i verdi hver dag, og dermed pris. Du kan når som helst selge din andel, til den nye prisen!

Alle verdens fond kan deles inn i tre kategorier, avhengig av hva de investerer i.

  • Aksjefond: Investerer i eierandeler i selskaper, kjent som aksjer. Når aksjene gir avkastning stiger verdien på dine fondsandeler.

  • Rentefond: Pengene lånes ut til stater og bedrifter. Renten som statene og bedriftene betaler til fondet gjør at fondet stiger i verdi.

  • Kombinasjonsfond: Investerer i begge deler.

Et vanlig råd er at aksjefond egner seg til sparing over 5 år, mens kombinasjonsfond er bedre for sparing under 5 år.

Historisk har aksjefond levert høyere avkastning enn rente- og kombinasjonsfond. Men det kan også svinge mer. Hvis du skal spare noen år, tåler du i større grad at de svinger. Da kan du time salget slik at du ikke selger på en bunn. Har du planer om å bruke pengene om kort tid er du kanskje ikke interessert i at det skal svinge så mye.

Er det mer jeg burde vite?

Nå kan du det helt grunnleggende om fondssparing. I E24 Fondsvelgeren kan du lære mer, finne fondene som passer deg og komme i gang med fondssparing.


For ordens skyld: FINN.no og E24 er eid av Schibsted.