Høsten er sesong for å bytte til vinterdekk, men mange bilførere er slepphendte når det kommer til å teste om bildekkene de har lagret bør skiftes ut. Folk er ikke flinke til å sjekke sikkerheten i det hele tatt. Én av fire bør bytte ut sine slitte bildekk, men er for dårlige på dette, lyder dommen fra bilmekaniker Aleksander Maksic ved Maks Auto-Servis i Oslo.
Slitte bildekk kan få fatale følger
Det viktigste på et dekk er mønsterdybden (som Aleksander sjekker i bildet i toppen av saken) som sikrer et godt veigrep.
- Minimumskravet for mønsterdybde er 1,6 mm på sommerdekk og 3 mm på vinterdekk. Dersom bilen ikke får grep på grunn av glatte bildekk, kan følgene bli fatale.
- Er bildekkene for glatte sklir du rett av veien. Da hjelper det ikke hvor gode bremser du har i bilen! Dersom du måler mønsterdybden selv med øyemål eller på annen måte, bør du ha strenge krav for å være på den sikre siden. Det anbefales at man bytter allerede ved 3 mm mønsterdybde på sommerdekk og 4 mm på vinterdekk. Er man i tvil, så gå alltid til en mekaniker, lyder den klare oppfordringen fra Aleksander.
- Selv om mønsterdybden ser ok ut, kan du nemlig være nødt til å bytte ut vinterdekkene likevel. Både dekkets alder og generelle tilstand bør også vurderes nøye før man legger ut på vinterføret. Er bildekket mer enn seks år gammelt, bør du byttes det ut. Og sjekk også for flenger i dekket. Det kan fort skje hvis du har kjørt borti noe. Er det synlige merker på dekket, er det skummelt, sier Aleksander.
Anbefaler piggdekk på isete føre
Mens piggfrie vinterdekk fungerer godt for mange, anbefaler Trygg Trafikk piggdekk til de som kjører i isete vær, på hardpakket snø eller på vekslende føre. Sesongen det er lov å ha på piggdekk, varer fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag, med mindre forholdene krever ytterligere bruk. I Nordland, Troms og Finnmark er perioden 16. oktober - 1. mai.
Benny Christensen, bilekspert i TV 2-programmet og nettsiden Broom.no anbefaler helst å kjøpe nye vinterdekk, siden de er så viktige for kjøreegenskapene og tryggheten til bilen, men det er bedre å kjøpe brukte dekk, både sommer- og vinterdekk, enn å kjøre rundt på utslitte, sier han, og legger til at det i så fall er viktig å undersøke bildekkene skikkelig før du kjøper:
- Sjekk mønsterdybden. Minstekravet er 3 millimeter på vinterdekk, men alt under 5 millimeter er slitte dekk.
- Sjekk dimensjonen nøye. Feil rulleomkrets gir feilvisning på speedometer og mangel på evt. EU-kontroll.
- Sjekk datomerkingen. Den er preget inn på dekksiden med produksjonsuke og år. Står det f.eks. 4212 betyr det at dekket er produsert i uke 42 i 2012. Gummi er ferskvare og endrer karakteristikk over tid, selv om mønsteret fortsatt kan være bra. Styr unna dekk som er mer enn 5-6 år er gamle. Pass på at du får like dekk med likt mønster på samme aksel. Det er lov med forskjellig dekkmønster og dekkfabrikat foran / bak, men IKKE lov å blande pigg- og piggfrie dekk.
- Kontroller belasting / vektkoden, som er et tosifret tall f.eks. 96 mot bilens vognkort. For lav vektkode betyr at dette dekket ikke er beregnet for din bil og at faren for skader er stor. Er du i tvil, sjekk med fagfolk før kjøp.
- Sjekk alle dekkene nøye. Se etter skader, også innvendig i dekket, om det ikke sitter på felg. Samt se etter skjev og ujevn slitasje. Følger det med felger som du tenker å bruke, så sjekk nøye at disse passer til din bil.
- Sjekk hvordan dekkene har vært lagret. De bør være lagret mørkt, tørt og kjølig.
De mest populære bilmerker på FINN: