Gode råd til deg som skal kjøpe bruktbil på FINN

Gode råd til deg som skal kjøpe bruktbil på FINN

Det er mye det er viktig å huske på når man skal kjøpe seg bil. En av de viktigste tingene du bør huske på når du kjøper bruktbil er kjøpekontrakt. Samtidig er det viktig å huske på flere elementer. Her kommer en liten veiledning som du kan bruke i prosessen.

Publisert 6. september 2019 kl. 12.55

Gjør grundige forberedelser

Sett noen kriterier før du går i gang med søket og kjøp av bruktbil til salgs. Bruk FINN.no for å skaffe deg en oversikt over prisspennet på den modellen du ønsker å kjøpe slik at du ikke betaler for mye for en bruktbil.

Skriv kjøpekontrakt

En av de viktigste tingene du bør huske på når du kjøper bruktbil er kjøpekontrakt. Kjøpekontrakten er dokumentet som sier noe om alle forhold ved handelen og din beste måte å sikre at du får det du betaler for. For å gjør det enkelt for deg og selger av bilen har FINN sammen med vår samarbeidspartner, Swiftcourt, laget en digital kjøpekontrakt. Denne finner du inne på alle annonser fra privatpersoner, sammen med "send melding" knappen. Vi setter automatisk opp kontrakten for deg og fyller den ut med alle detaljer fra annonsen, slik at det eneste du og selger trenger å gjøre er å signere. Man kan selvsagt endre på ting, dersom man ønsker det.

Dette får du når du bruker Digital kjøpekontrakt:

IF_Logo.gif

Bilforsikring fra IF

Når du kjøper bruktbil og bruker FINNs digitale kjøpekontrakt får du alltid 1 måned bilforsikring fra IF til kroner 0,-

Hvis du bestiller vil IF kontakte deg for et permanent tilbud, men du står helt fritt til å velge en annen forsikring når perioden løper ut. Det krever kun ett klikk fra deg for å bestille - vi fikser resten.

forbrukerr_det.png

Den beste kontraktsmalen for deg

FINN ønsker å ivareta forbrukerne og samarbeider derfor med Forbrukerrådet. Kontraktsmalen vi bruker i løsningen vår er godkjent av Forbrukerrådet og malen vår er lik deres egen kontrakt.

100% papirløst

Kontraktsløsningen vår har også digital signering, så du slipper å tenke på kulepenn, printer eller scanner. Kontrakten får du av oss på epost når den er ferdig signert.

fjellinjen_logo.png

Enkel tegning av Fjellinjen abonnement

FINN samarbeider med Fjellinjen for å gjøre det enkelt for deg å tegne nytt- eller endre ditt eksisterende abonnement. Husk at du får 10% rabatt på hver bompassering når du er abonnement. Bruk vår digitale kontrakt, så hjelper vi deg med dette.

Sjekk tid for EU-kontroll

Er fristen mindre enn 4 måneder frem i tid er det tillatt å ta EU-kontroll på forskudd. Dette kan du enkelt sjekke i FINN-annonsen eller vegvesen.no. Om en EU-kontroll ikke er nært forestående – spør selger om han vil være med deg til NAF eller et bilverksted for en teknisk gjennomgang av bilen – det er alltid positivt å få en objektiv og kyndig bedømmelse av bilen.

NAF test

Er du usikker på bilens tekniske stand, kan det være lurt å få en faglig vurdering. Da stiller du også sterkere dersom kjøper mener han kan mer om bruktbil enn deg. NAF-test gir en uavhengig tilstandsvurdering av bilen din. Svaret på dette spørsmålet sier mye om bilholdet – en bruktbil som har fått jevnlig stell er alltid å foretrekke. Bruktbiler som har registerreim i motoren skal ofte bytte denne etter 10-12 år eller 120-180.000 km. Dersom du er usikker på om bilen du ønsker å kjøpe har registerreim eller ikke kan du ringe din nærmeste bilforhandler eller verksted.

Gamle biler ruster. Se etter rust i kanaler, på bakluke, hjulbuer eller på understellet. Dekk er viktig, og det kan fort bli kostbart hvis du må kjøpe nye vinter- og/eller sommerdekk. Sjekk mønsterdybden på dekkene ved å kjøpe en måler på Biltema. Den koster omtrent ingenting, og hjelper deg å måle spordybden på dekkene.

Populære firehjulstrekkere på FINN:

Sjekk at en bruktbil ikke har heftelser

Bli enig med selger om at disse slettes ved salg. De fleste banker åpner for at du som kjøper kan betale kjøpesummen direkte til dem og dermed motta bevis på at heftelsene er slettet direkte fra banken. Vi har en lenke inne på alle FINN annonser der du enkelt kan sjekke om det er heftelser i en bruktbil eller ikke.

Prisdiskusjon

Det er alltid fristende å by mindre enn prisforlangende og de fleste selgere forventer det. Skal du by mindre enn prisforlangende? Ha en saklig grunn for hvorfor du gjør det. F.eks. lignende bruktbiler publisert i senere tid til lavere pris. Husk at bud langt under prisforlangende ("skambud") ofte kan gjøre selger fornærmet og virke mot sin hensikt.

Betaling av avgifter

Husk å bli enige om hvem som skal betale omregistreringsavgiften og årsavgiften – dette kan være snakk om en del penger. Totalprisen på FINN annonsen er alltid inkludert omregistreringsavgiften, dersom selger har oppgitt denne.

Populære bruktbiler på FINN:

Hva skal følge med av utstyr?

Ofte kan dette være løsningen når forhandlingene går mot slutten. Er prisen litt over smertegrensen din? Spør om å få med skiboks, sykkelstativ, DVD spiller, skistativ, full tank eller lignende. Slike ting har ofte mindre verdi for selger, men kan få deg som kjøper til å føle deg bedre etter handelen

I gamledager var bytte nøkler mot penger en grei regel, men dette kan bli komplisert når det er snakk om folk fra forskjellige landsdeler, finansiering og lignende. En god regel er at så lenge begge parter har noe «på hånden» til handelen er gjennomført bør begge være fornøyde. Det være seg bilen, deler av kjøpesummen, omregistreringspapirene eller lignende.

Digitalt eierskifte

Visste du at du nå enkelt kan omregistrere bilen på nett? Så lenge man har Min ID eller Bank ID kan dette gjøres på vegvesen.no. Bruk FINNs digitale kjøpekontrakt når du selger bruktbil - så sender vi deg rett til omregistreringen etter at kontrakten er signert.

Bruktbil til salgs på FINN for under Kr. 150.000,-

Se flere på FINN.no