Erfaringene med moderne elbiler er at batteriene holder bedre enn forventet, særlig i norsk klima. De skal vare ut en el-bil sin levetid med en liten svekkelse i kapasiteten jo eldre den er, sier Petter Haugneland i Norsk elbilforening.
Haugneland mener at en av mange fordeler med bil på elektrisitet er at det er få bevegelige deler, mens en diesel- eller bensinbil har mange. Drift, vedlikehold og service er gjerne mye rimeligere for en brukt el-bil enn for fossildrevne biler, men samtidig er batterihelsen en avgjørende faktor. Dersom du tenker på å kjøpe brukt elbil, er det imidlertid noen ting du bør sjekke før du signerer kontrakten, råder han.
Dette bør du sjekke før du kjøper brukt el-bil:
- Sjekk hvor lang garantitid som er igjen på et batteri på den aktuelle elbilen. Normen er i dag 8 år/160 000 km (det som inntreffer først).
- Få gjennomført en batterisjekk hos et verksted, med riktig kompetanse og utstyr, før eierskifte. Den vil gi kunnskap om batteripakkens restkapasitet.
- Sjekk bilens ladekontakt for eventuelle feil og skader. Om kontakten har vært eksponert for ytre påkjenninger (særlig relatert til vær), kan det øke slitasjen.
- Sjekk ladekabler og annet medfølgende utstyr for tydelig slitasje. Standard ladekabel på moderne elbiler har Mode2-kontrollenhet integrert.
- Undersøk chassis/bunnplate rundt batteripakken for synlige, utvendige skader.
- Vær obs på at faktisk rekkevidde er mindre enn det som oppgis av bilprodusenten under optimale forhold (ifølge NEDC).
- Avklar tilgang til lading på daglig basis om du ikke bor i enebolig og kan bestille en hjemmeladestasjon på egen hånd.
Tipsene er hentet fra Norsk elbilforenings hjemmeside.