7 ting du bør sjekke hvis du skal kjøpe brukt elbil

7 ting du bør sjekke hvis du skal kjøpe brukt elbil

Drift, vedlikehold og service er gjerne mye rimeligere for en brukt el-bil enn for fossildrevne biler, men samtidig er batterihelsen en avgjørende faktor. Dersom du tenker på å kjøpe brukt elbil, er det imidlertid noen ting du bør sjekke før du signerer kontrakten.

Publisert 6. september 2019 kl. 12.56

Erfaringene med moderne elbiler er at batteriene holder bedre enn forventet, særlig i norsk klima. De skal vare ut en el-bil sin levetid med en liten svekkelse i kapasiteten jo eldre den er, sier Petter Haugneland i Norsk elbilforening.

Haugneland mener at en av mange fordeler med bil på elektrisitet er at det er få bevegelige deler, mens en diesel- eller bensinbil har mange. Drift, vedlikehold og service er gjerne mye rimeligere for en brukt el-bil enn for fossildrevne biler, men samtidig er batterihelsen en avgjørende faktor. Dersom du tenker på å kjøpe brukt elbil, er det imidlertid noen ting du bør sjekke før du signerer kontrakten, råder han.

Dette bør du sjekke før du kjøper brukt el-bil:

  1. Sjekk hvor lang garantitid som er igjen på et batteri på den aktuelle elbilen. Normen er i dag 8 år/160 000 km (det som inntreffer først).
  2. Få gjennomført en batterisjekk hos et verksted, med riktig kompetanse og utstyr, før eierskifte. Den vil gi kunnskap om batteripakkens restkapasitet.
  3. Sjekk bilens ladekontakt for eventuelle feil og skader. Om kontakten har vært eksponert for ytre påkjenninger (særlig relatert til vær), kan det øke slitasjen.
  4. Sjekk ladekabler og annet medfølgende utstyr for tydelig slitasje. Standard ladekabel på moderne elbiler har Mode2-kontrollenhet integrert.
  5. Undersøk chassis/bunnplate rundt batteripakken for synlige, utvendige skader.
  6. Vær obs på at faktisk rekkevidde er mindre enn det som oppgis av bilprodusenten under optimale forhold (ifølge NEDC).
  7. Avklar tilgang til lading på daglig basis om du ikke bor i enebolig og kan bestille en hjemmeladestasjon på egen hånd.

Tipsene er hentet fra Norsk elbilforenings hjemmeside.

Populære El-biler som ligger ute til salgs på FINN:

Hva med å sjekke ut Elektrisk SUV/offroad?

Se flere på FINN.no