Barn koder

Lær kid'en din å kode! Her er tipsene

FINN arrangerte i juni kodekursuke for barn av ansatte. Totalt deltok 25 barn av FINN-ansatte på kodekurset. Barna var i alderen 8-14 år, og like mange gutter som jenter.

Publisert 18. februar 2020 kl. 10.42

Lavterskel og "billig"

– Jeg møtte veilederne på stand på Universitetet i Oslo (UiO) på karrieredagene i fjor høst, og det var de som satte oss på ideen å arrangere kodekurs hos FINN. Opplegget er lavterskel, og ikke dyrt. Totalt leide vi inn to veiledere som er masterstudenter ved UiO, samt to assistenter, forteller Sarah Gorden som er prosjektleder for "Kidsa Koder" i FINN. De supplerte også med noen utviklere fra FINN.

Sarah er imponert over samtlige av barna - hvor fort de har plukket opp kunnskap om koding.

Brukte gratis-program

– Selv de barna som knapt hadde tatt i en datamaskin før kurset programmerte spill siste dagen. Det viser at nesten hvem som helst kan lære seg grunnleggende koding. Vi brukte Scratch, slik at barna kan fortsette å utforske mer når de kommer hjem, sier Sarah. Programmet trenger ingen lisens, og skal heller ikke lastes ned. Du går bare rett inn på nettsiden - og følger instruksene der.

På nettsiden til Scratch står det blant annet at...

Veilederne Dawood Ahmad og Aravinth Alvapillai fra UiO tar en master i programmering og nettverk / systemutvikling. De får mye igjen for å være sammen med barn en hel uke.

– Det er en mulighet for oss studenter til å introdusere oss for arbeidsmarkedet, samt at vi får en sommerjobb som er studierelevant. Dessuten er det kult at barn starter med programmering i tidlig alder. Det er og blir teknologi i alt, så fint at de kan litt programmerings-tankegang fra tidlig alder. Koding bør være valgfag på alle skoler, mener Dawood.

Han mener Scratch gjør det lett for barn å komme igang, fordi det ikke er tekstlig kodespråk, men blokker man drar inn. Dessuten blir barna fort interesserte fordi de kan lage mange spill ut av Scratch.

I tillegg til å bruke Scratch anbefaler studentene å besøke nettsidene til Lær Kidsa Koding. Her ligger det oppgaver for de som vil prøve seg selv, og det finnes en veldig god veileder for hvor og hvordan du skal komme igang.