Når du handler på FINN.no:

1. Bruk sunn fornuft

2. Bruk FINN Betalingsgaranti

3. Vær forsiktig med personlige opplysninger

4. Legg ikke ut annonser på vegne av ukjente

Trygg på FINN.no


Over 3,5 millioner personer besøker FINN.no hver måned. De aller fleste er ærlige og er ute etter en hyggelig handel som kjøper eller selger. Men som i alle andre handler finnes det en viss risiko for å bli lurt eller at misforståelse oppstår. På FINN.no utformer annonsør selv annonsen og står ansvarlig for innholdet. Avtaler inngås direkte mellom selger og kjøper.

Retningslinjer for trygg handel

Dersom du følger FINNs Retningslinjeregler for trygg netthandel, er du stort sett alltid trygg når du bruker FINN.no, enten det er som kjøper eller selger:

1. Bruk sunn fornuft
Vær ekstra på vakt dersom du kommer over et tilbud som er for godt til å være sant, eller du får en følelse av at noe ikke stemmer. 
Det er alltid mulig å gjøre gode handler på FINN.no, men er tilbudet for godt til å være sant er muligheten stor for at bli lurt. Dersom du får en følelse av at det er noe som ikke stemmer, bør du være ekstra forsiktig. Undersøk saken nærmere, og la deg ikke stresse til å gjennomføre en handel eller til å gi fra deg personopplysninger så som passord, fødsels- og personnummer, kredittkortnummer og lignende.

2. Unngå forskuddsbetaling – bruk FINN Betalingsgaranti
For å være sikker på at du ikke betaler uten å få varen bør du alltid bruke FINN betalingsgaranti hvis du ikke kan møte selgeren fysisk. 
Når du bruker FINN betalingsgaranti blir kjøpesummen stående på en depositumskonto hos PayEx til kjøper har mottatt varen og godkjenner transaksjonen. Dette skaper større trygghet for både kjøper og selger enn vanlig forskuddsbetaling eller å benytte postoppkrav. Benytt aldri Western Union, MoneyGram International eller andre usikre betalingsmetoder, og vær særlig på vakt overfor utenlandske selgere som foreslår at dere kan bruke et transportfirma eller lignende som mellommann.

3. Vær forsiktig med personlige opplysninger
Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede. 
Selv om kjøper og selger har behov for å vite hvem de handler med, bør du ikke ukritisk oppgi personopplysninger til fremmede. Det er normalt trygt å oppgi navn, adresse og telefonnummer, og hvis du bruker FINN betalingsgaranti er det ikke nødvendig å oppgi annen informasjon til motparten. Ved bruk av betalingsgarantien vil kjøpers og selgers kontonummer oppbevares konfidensielt, slik at det ikke er fare for misbruk.
Vær også på vakt overfor e-poster hvor du blir bedt om å oppgi brukernavn/passord, eller får beskjed om å følge en link for å verifisere dine kontoopplysninger. Seriøse nettsteder sender aldri slike e-poster, og dersom du får slike e-poster bør du varsle nettstedet det gjelder.

4. Legg ikke ut annonser på vegne av ukjente
Husk at du er fullt ut ansvarlig for innholdet i annonser som du legger ut.
Dersom du oppretter brukerprofiler eller legger ut annonser på vegne av andre, risikerer du både erstatningsansvar og straff for medvirkning hvis annonsene viser seg å være svindel. Blir du kontaktet av noen som ber deg legge ut annonser for dem, bør du avbryte all kommunikasjon.
Du finner flere råd om trygg handel i artiklene under "Trygg på FINN", og du må gjerne kontakte vårt kundesenter hvis du har konkrete spørsmål eller trenger mer informasjon.
Du finner flere råd om trygg handel i artiklene på denne siden, og du må gjerne kontakte vårt kundesenter hvis du har konkrete spørsmål eller trenger mer informasjon.


Andre tips:

I linkene nedenfor får du mer informasjon om ulike teamer og problemstillinger.

 Eksterne linker:

Nettvett - Råd og veiledning om sikker bruk av Internett i regi av Post- og teletilsynet.
Forbrukerportalen - Forbrukerrådets nettisder med mengder av råd og tips.
Forbrukerombudet - Fører tilsyn med markedsføring og standardavtaler.
Datatilsynet - Tilsynsorgan for personvern og informasjonssikkerhet.

Aktuelle sikkerhetssaker:

[!] Unngå identitetstyveri 

Vær forsiktig med utlevering av personnummer.
Les mer

[!] Falske e-poster i omløp

Phishingforsøk: Ikke la deg lure av falske e-poster som ber om kredittkortinformasjon.
Les mer

[!] Falske boligannonser 

Vær oppmerksom på falske utleieannonser under "Bolig til leie".
Les mer

[!] Falske betalingstjenester 

Utenlandske svindlere lurer kjøpere og selgere gjennom falske transport-/betalingstjenester
Les mer

[!] Unngå forskuddsbetaling 

Unngå å bli lurt ved forskuddsbetaling av elektronisk utstyr - bruk alltid FINN betalingsgaranti.
Les mer

.