Rød bil på vei mellom trær i vinterlandskap

Billånstracker 2021: dette er folks vaner ved kjøp av bil

Hvilke planer har folk for bilkjøp? Hvordan vil vi finansiere bilkjøp, og hvordan velger vi bank? Få svarene fra vår rykende ferske undersøkelse!

Hvert år gjennomfører vi en undersøkelse blant befolkningen for å avdekke planer knyttet til kjøp og finansiering av bil, posisjonen til låneaktører, og hva som er viktig for valg av aktør. Undersøkelsen er utført i år for ellevte gang av Schibsted Marketing Services i samarbeid med Norstat. Utvalget var på 1191 respondenter med planer om å kjøpe bil — en økning fra i fjor, noe som gir grunnlag for mer solide resultater.

Hvem er dagens bilkjøpere?

I årets undersøkelse svarer 36 prosent av respondentene at de planlegger å kjøpe bil innen 12 måneder. Sammenlignet med i fjor var det en økning på 4 prosentpoeng. 6 av 10 skal finansiere hele eller deler av bilkjøpet, og vi ser en økning sammenlignet med siste år.

I 2020 så vi at de yngste og eldste i høyere grad vurderte å kjøpe bruktbil. Fjorårets undersøkelse ble gjennomført midt oppi første nedstengning av samfunnet, og man kan derfor tenke at det påvirket spesielt den yngste gruppen sine fremtidsutsikter med et mer usikkert jobbmarked, mindre oppsparte midler, og lignende. Selv om det fortsatt er de yngste som kjøper mest brukt, så ser vi ingen ytterligere økning i bruktkjøp sammenlignet med i fjor — tvert imot er det nedgang i andelen som vil kjøpe brukt blant de aller yngste. Vi ser i tillegg en økning i andelen som vurderer ny bil blant de på 35-54 år.

Finansiering av bilkjøp

7 av 10 tenker å finansiere minst halvparten av bilkjøpet med lån. Kontant eller lånefinansiert bilkjøp er mest populært både når vi spør hvilken finansieringsform de vurderer, og hvilken de faktisk velger. 6 av 10 velger å finansiere gjennom et eget billån, mens 1 av 3 velger å bake det inn i hus- eller rammelån. Svært få velger andre finansieringsformer, og nivåene er nesten identiske med det vi så i fjor. Halvparten ser for seg en nedbetalingsperiode på 4-6 år, mens 1 av 3 vil bruke 7 år eller mer.

Konkurransen om billånskundene

Når det gjelder hvilke banker vi vurderer når det gjelder billån, så ser vi et par signifikante endringer; Sparebank 1 og Sbanken vurderes av flere enn i fjor. DNB er fortsatt den banken som vurderes av flest.

  • Pøs nyhetsbrev mars 21

Hvordan orienterer vi oss?

Vi spurte også om hvordan bilkjøpere orienterer seg om bankenes tilbud, og delte det opp i to spørsmål; hvor det er relevant for de å motta informasjon/tilbud om bilfinansiering, og hvilke steder de aktivt oppsøker for å orientere seg om bilfinansiering.

Når det gjelder hvor det er relevant å motta informasjon, ser vi en signifikant endring både for bankens hjemmesider og for kjøp og salg-tjenester som FINN.no, med økning hos begge kanaler fra i fjor.

  • Pøs nyhetsbrev mars 212

Bankenes hjemmesider er der flesteparten orienterer seg om bilfinansiering, etterfulgt av eksisterende bankforbindelser og via bilforhandlere. Vi ser en signifikant endring fra i fjor både for søketjenester, og kjøp og salg-tjenester.

  • Pøs nyhetsbrev mars 213

Dette er viktigst når vi skal velge bank for billån

Renten er det suverent viktigste for valg av billån, og relasjonen til banken og bilforhandlerne har også en viss innflytelse. Resultatene er tilsvarende de vi så i fjor, med unntak av at lokalbanken har blitt viktigere for folk. Dette er i tråd med hva vi ser i andre bransjer; det lokale og norske har blitt viktigere for oss.

  • Pøs nyhetsbrev mars 214

Vil du høre mer om Billånstracker 2021? Snakk med din kundekontakt i Schibsted eller FINN personlig økonomi.

Vi gleder oss til å gi deg enda flere spennende funn neste år!