Bildet viser en traktor på et jorde i Ringsaker, tatt ovenfra
Foto: Morten Falch Sortland/Moment/Getty Images

– Trygg på at vi slår rekorder i år også

Så langt i 2021 har FINN næring hatt noen måneder med mindre trafikk sammenlignet med i rekordåret i fjor. Bransjeansvarlig Per Arne Berg-Heggelund er optimistisk på tiden mot sommeren, og trygg på at det vil bli slått noen rekorder også i år.

– Fjoråret hadde veldig bra besøkstrafikk til de ulike vertikalene hos Næring. Totalt sett så har vi hatt noen uker med mindre trafikk i år, nærmere bestemt 2 % nedgang så langt målt opp mot 2020, sier bransjeansvarlig for Næring i FINN motor, Per Arne Berg-Heggelund.

Det er derimot ingen dramatikk i dette, påpeker Berg-Heggelund, da Næring er en kategori med naturlige svingninger gjennom året. Han er trygg på at vi også i 2021 kommer til å slå rekorder i både trafikk og antall henvendelser.

– Enkelte av undervertikalene våre har store økninger på ukesbasis, for eksempel Traktor i uke 20 med hele 44 % opp mot samme uke i fjor. Så høy trafikk har vi aldri hatt der tidligere, sier han.

Antall henvendelser fra kjøpere har sett en nedgang på ca. 4 % hittil målt opp mot fjoråret. Enkelte uker, for eksempel uke 14, hadde 21 % flere henvendelser, og vi ser at mai måned også er på vei mot en økning.

– Vi må huske at 2020 var et rekordår, så det er høye tall å slå. Vi fortsetter med det gode drivet inn mot sommeren, og slik det ligger an vil vi nok havne på samme nivå som fjoråret når det gjelder trafikk og henvendelser, sier Berg-Heggelund.

  • Per Arne Berg-Heggelund, bransjeansvarlig for Næring i FINN motor

    Per Arne Berg-Heggelund, bransjeansvarlig for Næring i FINN motor. Foto: Caroline Roka

– Selger de bananene vi har på hylla

Tor Isdahl, salgs- og markedssjef hos H&H Maskin, sier at en av de store utfordringene de har måttet takle i år, er leveringstiden på nye maskiner og utstyr.

– Hvis du bestiller en ny gravemaskin hos oss i dag, må du vente i 30-35 uker. Til sammenligning er normal leveringstid 8-12 uker, så det er lenge å vente! Dette er rett og slett fordi fabrikkene ikke klarer å produsere, mye grunnet pandemien, men også fordi Evergreen-skipet satt bom fast i Suezkanalen. Det hadde større konsekvenser enn mange så for seg, forklarer Isdahl.

Hvordan takler dere denne utfordringen?

– Vi selger de bananene vi har på hylla. Heldigvis har vi en god del maskiner på lager og salget av disse går bra, men dette vil jo etterhvert gå tomt. Vi får innbyttemasiner fra tid til annen, men selger hovedsakelig nytt.

  • Tor Isdahl, salgs- og markedssjef hos H&H Maskin. Foto: Privat

    Tor Isdahl, salgs- og markedssjef hos H&H Maskin. Foto: Privat

Starten på 2021 har, sett bort ifra leveringsproblemer, har i følge Isdahl vært nogenlunde stabilt.
– Bygg- og anleggsbransjen har i bunn og grunn lidd forholdsvis lite under pandemien, synes jeg. Investeringslysten hos kunder er derimot en litt annen enn i tidligere år, sier han.

Isdahl har fått inntrykk av at kundene har satt seg litt på gjerdet. Mange velger å bruke maskiner de allerede har, og venter med å investere i nye. Han ser likevel tegn til at markedet våkner.
– Jeg føler vi er i gang nå, og at vi skimter «normalen» i enden av tunnelen. Det gleder jeg meg veldig til, sier han.

  • Nyhetsbrev naering mai 2021

Kjøpere og interessenter søker etter jevnt over det samme som de gjorde i 2020. «Traktor» troner på førsteplass tett etterfulgt av «gravemaskin», mens «vedmaskin» har gått forbi «minigraver» og er nå på en solid tredjeplass.

– Scania er på topp når det søkes etter lastebil, og John Deere er den mest ettersøkte innen traktor. Det er også litt morsomt at snøfreser fortsatt ligger på en tiendeplass, og viser at vi har hatt en kald start på året, sier Per Arne Berg-Heggelund.

FINN motor minner om at nye maskiner som skal annonseres må ha en reell pris oppført, i henhold til gjeldende regelverk. Les mer om dette her.