Bildegalleri
Til bords i Babettes gjestebud
Beskrivelse av varen
Tilstand: Brukt
Til bords i Babettes gjestebud
En kokebok som viser Babettes måltid, men også mye, mye mer
Forfatter: Karen Blixen , Sverre Dag Mogstad og Odd Ivar Solvold
Forlag: Kom forlag
Utgivelsesår: 2004
Språk: Bokmål
Innbinding: Innbundet
Antall sider: 159
«I Norge er der en lang, trang fjord mellom høye fjell. Den heter Berlevåg-fjorden.»
Slik innledes Babettes gjestebud av Karen Blixen. Handlingen er lagt til et nordnorsk bygdesamfunn mot slutten av 1800-tallet. To søstre, døtrene etter den avdøde presten, lever her et ærbart liv i forsakelse sammen med en aldrende menighet.
Inn i den stillferdige tilværelsen kommer en fargerik, fremmed fugl; den franske flyktningen Babette. Rundt disse personlighetene utfolder det seg en vakker, underfundig historie om blant annet hva et måltid kan bety.
Babettes gjestebud er kanskje Karen Blixens mest kjente enkeltfortelling, og bærer preg av hennes sikre, egenartede fortellerklo. På den ene siden er beretningen underholdende og lettlest, men den inneholder også dyperegående refleksjoner over temaer som religion og kunst.
Filmen basert på Babettes gjestebud, regissert av Gabriel Axel i 1987, ble en kritiker- og publikumssuksess. Den vant blant annet Oscar for beste utenlandske film. Fortellingen settes opp på Nationaltheatret høsten 2011.
Til bords i Babettes gjestebud. Forlaget skriver:
I en tid hvor vi svømmer over av kokebøker, har vi underlig nok hatt lite fokus på hva et måltid handler om. Hva er det vi søker bak all denne oppmerksomheten om mat?
"Til bords i Babettes Gjestebud" setter fokus på måltidsfellesskapet og gir leseren både en litterær og praktisk tilnærming til temaet.
I Babettes gjestebud er måltidet den sentrale hendelsen. På en mesterlig måte formidler Karen Blixen innsikt og kunnskap om måltidets muligheter, der både livsglede, fellesskap, skjebne og forsoning er viktige stikkord. Novellen kan leses på mange måter, men felles for alle lesemåter er understrekningen av det under som skjer i fellesskapet mens de spiser og drikker.
I boken beskrives også selve menyen, og til hver rett er det gitt to alternativer tilpasset vår tid. Det finnes ingen fasit i gourmetverdenen, og boken oppfordrer til selv å være søkende etter den gode smak og de gode kombinasjoner. Og la hjertet vise vei.
Men her gis likevel en rekke praktiske råd og vink, om alt fra valg av viner, oppbygging av et måltid og sammensetting av ingredienser til selve gjennomføringen av selskapet. Men kanskje det viktigste handler om åpenhet og fellesskap - og ydmykhet nok til å være den gode vert.
"Til bords i Babettes Gjestebud" er ikke en vanlig kokebok. Det er først og fremst en bok om måltidets muligheter. I en postmoderne tid hvor privatiserings- og individualiseringsprosesser griper om seg, synes det gode bordfellesskapet, både i familien og blant venner å være en sjeldenhet. Derfor blir vi ikke bare mer ensomme, men også mer egosentrert.
Bordfellesskapet har evnen til å omdanne natur til kultur. Det skjer ved at måltidets ingredienser forvandles fra råvarer til vakre og smakfulle retter. Men det skjer i ennå større grad ved at deltakerne forvandles fra en gruppe enkeltindivider til sosiale fellesskap. I dette fellesskapet er det rom for å møtes som den vi er og rom for å nå hverandre som dem vi vil være. Der vi er inkludert og ikke minst der vi er sett.
Vi håper boken kan være en inspirasjon til å dyrke frem bordfellesskapet både i hverdag og fest. Det vil uten tvil gi oss et rikere liv.
Bokens perm har et par små, nesten usynlige skader, se bilder. Ellers er dette en hel, pen og ren bok. Ulest.
Profilinformasjon
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger
InnloggingAnnonsens metadata
Sist endret: 15.6.2024, 10:12 ・ FINN-kode: 354091727