Geir Petter Gjefsen

FINN jobb misbrukt i svindelforsøk

- De siste dagene har vi dessverre opplevd en helt ny form for svindelforsøk på FINN, sier sikkerhetssjef og leder for Forbrukertrygghet i FINN, Geir Petter Gjefsen.

Publisert 24. januar 2020 kl. 9.47

Det har blitt opprettet falske bedriftsprofiler på FINN jobb, og deretter lyst ut ledige stillinger på FINN i disse bedriftsprofilenes navn. Bedriftene som er utnyttet i svindelen eksisterer og er norske bedrifter, men personene som står bak de falske profilene er svindlere.

I og med at dette er stillinger som ligger ute på FINN jobb, har flere søkt på dem - i god tro om at det er reelle stillinger. Det som skjer videre, er at svindlerne tar kontakt med søkerne via SMS fra et utenlandsk nummer, hvor søkerne blir bedt om å oppgi navn og personnummer.

Teksten i SMS-en lyder som følger: “I samarbeid med DNB har vi utviklet program som du enkelt gir oss tilgang til de opplysninger som vi trenger. For å delta, svar denne meldingen med navn og personnummer”.

Deretter har svindlerne, som er norsktalende, ringt søkerne og utgitt seg for å være personer fra firmaet og bedt søkerne om å godkjenne en Bank ID-prosess via Bank-ID på mobil i forbindelse med en bakgrunnssjekk.

LES OGSÅ: Slik unngår du SMS-svindel på FINN

Dette fører til at en del søkere gir fra seg Bank-ID tilgang, som igjen gir svindlerne mulighet til å forsøke å svindle til seg penger.

Geir Petter Gjefsen, som er leder for forbrukertrygghet i FINN, sier at dette er en sak FINN tar på største alvor, og saken er anmeldt til Politiet.

De berørte bedriftene og søkerne er også informert om saken, og FINN samarbeider med DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3) for å få nullstilt de berørte Bank-ID-ene.

- Vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket eller mistenkelig på FINN om å si fra til oss på Forbrukertrygghetsteamet (forbrukertrygghet@finn.no) så fort som overhodet mulig. Dersom du har gitt fra deg din Bank-ID informasjon er det viktig at du også tar kontakt med banken din. Har du oppdaget at bedriften din har blitt utnyttet og falske stillingsannonser blir lagt ut, oppfordrer vi også til å si fra til oss så raskt som mulig, sier Geir Petter Gjefsen, og legger til:

- Vi jobber nå med å finne løsninger i tjenesten vår som vil stoppe denne typen svindel.