Hipp hurra, søling er bra! Og flekkfjerningstips er enda bedre!

Hipp hurra, søling er bra! Og flekkfjerningstips er enda bedre!

Ketchup, is, brus eller sminkeflekker på bunadsskjorta? Ikke noe problem med disse lure tipsene!

De som ikke søler koser seg ikke ordentlig! Neida, men det er faktisk veldig fort gjort at det faller en flekk her og der i ny og ne – spesielt i lystige lag, og spesielt når vi helst skulle ha unngått det.

Hipp hurra! Her er derfor noen smarte tips til hvordan du kan redde bunadsskjorten din hvis du skulle finne på å kose deg ordentlig!

PS: vi har alliert oss med bunadsekspert Ane Marte Wold i Heimen Husfliden, så disse tipsene er gode som gull.

1: For fruktsyreflekk (bær, ketchup, vin og lignende):

- Her er kokende vann din beste venn. Hold en hvit serviett bak flekken og press på det kokende vannet med en annen serviett, til flekken er borte.

2: For fettflekk (sennep, is, dressing og lignende):

- For å fjerne fettflekker bør du bruke en bunadssåpe, eller en annen mild, fargeløs såpe eller sjampo.

- Når du oppdager flekken, børst først av så mye du klarer. Trykk deretter på varmt vann med en hvit serviett. Ta litt såpe og vann på fingeren og smør på flekken, skyll av med vann. Deretter presser du ut så mye du klarer med en ny hvit serviett.

  • TO SERVIETTER OG KOKENDE VANN: Har du fått en flekk som inneholder fruktsyrer, kan du fjerne mye av den ved å ha på kokende vann og bruke to hvite servietter på hver side av stoffet. (Foto: Svein Dybdahl)

    TO SERVIETTER OG KOKENDE VANN: Har du fått en flekk som inneholder fruktsyrer, kan du fjerne mye av den ved å ha på kokende vann og bruke to hvite servietter på hver side av stoffet. (Foto: Svein Dybdahl)

  • BRUK SÅPE PÅ FETTFLEKKER: Har du fått en flekk som inneholder sennep, bør du bruke en mild, klar såpe eller sjampo sammen med varmt vann og en klar/hvit serviett til å presse ut så mye av flekken som mulig, sier bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden (t.h.). (Foto: Svein Dybdahl)

    BRUK SÅPE PÅ FETTFLEKKER: Har du fått en flekk som inneholder sennep, bør du bruke en mild, klar såpe eller sjampo sammen med varmt vann og en klar/hvit serviett til å presse ut så mye av flekken som mulig, sier bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden (t.h.). (Foto: Svein Dybdahl)

3: Vask alltid skjorten etter bruk

Uansett om du har synlige flekker eller ikke, mener Wold at du alltid bør gå over bunadskjorten etter bruk, som på 17. mai. Hun anbefaler også at du alltid vasker skjorten etter bruk. Har du fått flekker i nakken på skjorten, anbefaler hun at du lar litt Zalo eller bunadsåpe virke på flekken i 30 minutter før du vasker den - enten for hånd eller i maskinen.

- Nye flekker er alltid lettere å få vekk enn gamle flekker. Men det er viktig at du ikke bruker sterke vaskemidler eller klor. Det kan lage egne flekker og forringe skjorten. Jeg vasker selv alltid skjorten for hånd, og da er det viktig å skylle mange ganger til all såpen vekk.

4: Ta forholdsregler mot "umulige" flekker

Noen flekker er så godt som umulige å få vekk fordi de inneholder sterke farger eller kjemikalier, ifølge Wold. Det gjelder blant annet kaffe, leppestift og brunkrem.

- Vær stolt og vis respekt for bunaden, du skal jo bruke den hele livet. En ny bunadskjorte kan koste opp mot 15 000 kroner, så det kan fort bli dyrt om man får mye brunkrem eller sminke på den.

- Et godt tips er å bruke et putevar over hodet når man tar på eller av bunadskjorten. Da unngår man at leppestiften eller brunkrem i ansiktet setter merker, sier Wold.

Damebunader til salgs:

Se flere på FINN.no

Herrebunader til salgs:

Se flere på FINN.no