DNT toppbilde

Julegavetips fra DNT og FINN: gi bort en dagstur ute i vinter!

Legg lista lavt, pakk nista god, spenn på deg smilet og husk at utsikten ikke blir finere selv om jakka er ny!

Publisert 25. november 2021 kl. 13.00

Har du noen ganger tenkt at det egentlig hadde vært sjukt ålreit å spise ute i vinter? Altså, ute-ute? Har du kanskje en liten eventyrer inni deg som lengter etter å tørre og fyre opp primusen selv, mens frostrøyken siver stilig ut av munnen og dunjakka sitter godt pakket rundt deg? KULT! DET KAN DU JO! OG DET ER SÅ MYE LETTERE ENN DU TROR! 🥳

Sammen med herlige DNT (Den Norske Turistforening), har vi i FINN lyst til å vise hvor lett det kan være å komme seg ut på tur - og spesielt med tanke på utstyret. Mange tenker kanskje at man trenger så mye greier, og at det blir så dyrt, men nei-nei, tvert i mot! Dette er perfekt å gi bort i julegave til en som sitter med en indre Monsen eller Skog, så værsågod, årets gavetips fra DNT og FINN til deg!

PS: utstyrsliste lenger ned i artikkelen :)

Så lenge du ikke fryser

Josephine Kjelsrud er leder i DNT ung Oslo, styremedlem i landstyret i DNT ung, og kanskje aller viktigst: en skikkelig turentusiast. Hun har noen ganske smarte ting å si om dette med utstyr på tur.

– Det viktigste er å ikke fryse. Fryser man vil man fort kunne gå inn i en negativ tankegang og alt blir tøft. Heldigvis er dette lett å gjøre noe med! Man trenger ikke det nyeste utstyret. En god gammeldags ullgenser og en hjemmestrikket lue er mer enn bra nok, sier hun.

(Gode, gammeldagse ullgensere på Torget til under 200 kr)

– Tenk også at du skal kle deg etter lag-på-lag prinsippet med ull innerst og noe som tåler snø og vind ytterst. Gå gjerne på skattejakt på loftet, bytt eller lån av venner eller sjekk ut FINN! Strikket ulltøy er det gjerne noen som har lagt ned mange timer og kjærlighet for å lage. Ofte er det svært slitesterkt og kan med fordel kjøpes brukt eller arves.

DNT og FINNs utstyrsliste for en dagstur ute i vinter:

Tilleggsopplysning: Snacks på tur er veldig viktig! Kanskje viktigst? Men, du finner nok ikke så mye NonStop og smågodt på FINN torget. Husk likevel å kjøpe det inn før du legger i vei - om det blir et kvarter eller tre timer fra inngangsdøra.

1. Dagstursekk

Josephine: Pass på at sekken sitter godt og har gode justeringsmuligheter. Ofte er den gamle skolesekken mer enn bra nok. Dersom du ønsker å prøve en tursekk har den nasjonale utlånsordningen BUA mange fine. Kontakt din lokale BUA for mer informasjon og utlån.

Se flere på FINN.no

2. Vindtett jakke

Josephine: Den kan gjerne være litt stor slik at du får en tykk ullgenser under. Sjekk FINN før du kjøper nytt. Bruktmarkedet for lite brukt/ubrukte jakker er stort!

Se flere på FINN.no

3. Hodelykt

Josephine: Sjekk at den fungerer og sitter godt før du legger ut på tur. Ta med ekstra batterier. Har du ikke? Spør noen i familien, pappa eller bestefar pleier å ha!

Se flere på FINN.no

4. Termos

Josephine: Test hvor godt den holder på varmen ved å fylle varmt vann på den om kvelden og sjekk temperaturen om morgen. Pass på at den ikke lekker. Fyll med digg drikke som varm saft eller kakao.

Se flere på FINN.no

5. Sitte- eller liggeunderlag (godt å kunne bre seg litt ut)

Josephine: Å sette seg rett på en benk kan fort bli kaldt! Tar du med et liggeunderlag som alle kan dele viser du omtanke for de andre som er med deg på tur. Sjekk loft og kjellere eller kjøp et brukt. De sikreste og enkleste underlagene er de som ikke kan blåses opp og kun består av skumgummi.

Se flere på FINN.no

6. Ullundertøy

Josephine: Her er det viktig å tenke kvalitet. Sjekk at det inneholder ren ull, helst mer enn 70%. Dersom det er hull kan det fint sys, sjekk YouTube om du ikke vet hvordan man syr ulltøy. En life skill som er svært nyttig og som du kan lære bort til andre.

Se flere på FINN.no

7. Dunjakke - uvurderlig til pausen

Josephine: Den kan gjerne være litt stor slik at du får den utenpå alt annet og den kan den godt kjøpes brukt. Sjekk at det faktisk er dun i den. Har den hull kan den fint lappes. Lappesett fås kjøpt på sportsforretninger og i DNT-butikker.

Se flere på FINN.no

8. Primus/brenner

Josephine: Veldig deilig å kunne koke for eksempel varmt vann eller steke pannekaker når man er på tur. Dersom man kjøper brukt primus er det veldig viktig å vite at den er i tipp topp stand og ikke har noen feil eller mangler. Ta den gjerne med til din lokale turistforening for en sjekk slik at du unngår kaldt vann og ulykker.

Se flere på FINN.no

9. Godt skotøy

Josephine: Fryser du på føttene blir du fort kald på resten av kroppen. Dersom du kjøper brukt er det viktig å passe på at skoene sitter godt på foten. Gå de gjerne litt inn før du legger ut på lenger tur og ta med gnagsårplaster.

Se flere på FINN.no

Tusen takk for hjelpen, Josephine! Og god vintertur til alle dere andre! <3