Manus artikkelt opp

Nå er gjenbruk av barneklær lekende lett!

Bare barnemat å bytte ut garderoben med Fiks ferdig

Publisert 26. september 2022 kl. 15.00

Joda, alle barneklærne har blitt for små og må skiftes ut denne sesongen også. Gjenbruk er billig, bærekraftig, og enda enklere enn før. Spar et hav av tid, og bruk den til å dyrke kjærligheten – eller en hobby!

Balanse i både klesskap og regnskap

Kjersti Riise Skallerud bor med mann og to barn på Torshov i Oslo. Smårollingene er henholdsvis ett og tre år gamle, og vokser naturlig nok som ugress. Det å se ungene spire og gro er saktens mye av poenget for mange foreldre, men selv denne medaljen har en bakside.

Faktisk har den (omtrent) nøyaktig tre baksider:

🧑‍🍼 I startfasen vokser barna ut en størrelse i løpet av et par måneder.

👶 De neste tre årene passer klærne i fem-seks måneder av gangen.

🧒 Altså må minst en hel garderobe byttes ut – hver bidige sesong – i minst tre år.

– De vokser så fort! Det er ikke bærekraftig, verken i et klimaperspektiv eller økonomisk, å kjøpe alt nytt, sier Skallerud.

Sesongen som nylig var på trappene er på god vei inn i trappeoppgangen på Torshov, uten at det ser ut til å legge noen demper på stemningen der i gården. To nye vintergarderober koster nemlig familien lite, når de i samme slengen selger unna mye av garderobene fra i fjor. Noe lagres riktignok til minstemann, eller gis videre til familie og venner.

– Alt av barneklær som vi ikke arver, kjøper vi oftest på FINN. Barna våre vokser fra mye før det rekker å bli slitt. Derfor er klærne gjerne i topp stand – både når man kjøper dem, og når man selger dem videre neste sesong. Våre barn har fettere og kusiner som gjerne vil arve, så vi går ikke helt i null, men det er jeg sikker på at man kan, sier hun.

Gjenbruk og Fiks ferdig: Veien ut av tidsklemma

Kunsten å klemme tradisjonell, manuell shopping inn i tidsklemma er neppe barnemat for noen. Selv ikke det å tråle kjøpesentre og nettbutikker etter parkdress, balalaika og Sabeltann-hatt er like gøy hver gang. Kjersti & co. foretrekker i alle fall gjenbruk og sofakrok.

– Det aller meste av klær og utstyr vi trenger er lett tilgjengelig på FINN, gjerne til halv pris eller billigere. Vi sparer ekstremt mye penger, først og fremst, men også tid og krefter. Ikke minst unngår vi å sløse med ressurser når vi kjøper så mye brukt. Bærekraft er selvfølgelig en viktig faktor.

Sesongbaserte klespakker er populære blant småbarnsforeldre på FINN. En typisk sommerpakke kan for eksempel inneholde fem shortser, fem t-skjorter og fem tynne gensere, og koste rundt 200 kroner. For den samme summen ville Skallerud kjøpt ett av plaggene om hun handlet i butikk.

– Om informasjonsteksten og bildene i annonsen er gode, trenger du ikke lenger å gå i dialog med selgeren engang. Det er bare å trykke på Fiks ferdig-knappen, så er både frakt og betaling i orden. Så nå er det faktisk mulig å handle inn barneklær til hele sesongen fra sofakroken – bokstavelig talt med et par tastetrykk, sier hun.

🌱 To generasjoner klimaforkjempere på Torshov

Kjersti og mannen er opptatt av å leve så bærekraftig som mulig. Gjenbruk, særlig av tøy, er blant de mest effektive tiltakene privatpersoner kan bidra med. Familien på Torshov bidrar så det monner.

– Klesindustrien er blant klimaverstingene. Tekstilproduksjon krever enorme ressurser, og bør velge gjenbruk så ofte man kan. Når det gjelder barneklær er valget enkelt. Det er mange i markedet, folk er drevne, og klærne er lite brukt. De fleste er veldig flinke til å beskrive produktene, og klærne man får stemmer som regel med beskrivelsen i annonsen.

Økt fokus på gjenbruk og bærekraft er først og fremst viktig på vegne av de oppvoksende og kommende generasjonene. På Torshov bor det minst én treåring som vet hva som gjelder, og som kan lære oss voksne en ting eller to.

– Treåringen lærer mye når vi snakker om gjenbruk hjemme. Han synes det er kjempestas at «noen babyer som trenger disse lekene skal få dem!» Da er det plutselig ikke så sårt å skilles fra tingene sine likevel.