Lær barna brukthandel!

Sånn gjør du brukthandel med barna gøy!

Det er mye god læring i å kjøpe og selge selv - spesielt når det er brukt.

Først: All aktivitet og kommunikasjon bør skje gjennom mamma eller pappa sin konto med nøye oppfølging. FINN har 15 års aldersgrense og vi oppfordrer til å vise varsomhet ved bruk av bilder med barn i annonsene.

Verdien av å lære seg om verdi

Et barnerom kan fort fylle seg opp med ting som bare var spennende et øyeblikk, som egentlig aldri falt helt i smak eller som man har vokst litt fra. Og det er jo helt greit!

Men hvis det er i god stand, kunne det ikke vært litt kult å lære lille-store og selge det videre? I tillegg til å faktisk bli kvitt overflødige leker og greier, kan man legge inn litt læring, tanker og refleksjoner rundt miljø, lommebok og sirkulærøkonomi i samme slengen. For; er det ikke det vi går for, a? Bittelitt mer grønne og gjennomtenkte avgjørelser i hverdagen? Yes sir! Her får du noen gode tips til hvordan du kan lure frem minis indre kremmer:

Lær barna brukthandel:

 1. Så mye hadde jeg

  Start på starten. Du har sikkert sånn semi-oversikt over nedstøvede barneleker, men har barna det? Eeeller kanskje de egentlig har bedre oversikt enn deg?

  Tips:
  Spør barna om de kan komme på noe de har som de ikke bruker lenger. Kanskje de kommer på masse! Ta en samlerunde og bli enige om f.eks 5 ting barna er sikre på at de ikke kommer til å savne.

  Ting man kan tenke på:
  Behøver vi egentlig så mange ting? Hva er positivt med å selge videre det vi ikke bruker lenger? Tenk litt på tilstanden til tingene du har funnet: ville du kjøpt disse selv?

  Læring:
  Her kan barna få et bevisst forhold til bruk-og-kast. Leker er ikke brukt opp selvom de har blitt kjedelige. Noen andre kan få stor nytte av dem, du kan tjene penger på dem, og hvis flere kjøper brukt kan miljøet bli skånet for produksjon av nytt.

 2. Så mye ga jeg bort

  Ok. De 5 tingene er funnet og skal nå legges ut for salg på FINN.no - sweet! Det kan tenkes det er lurt å legge ut én ting først, for å få litt trening. La barna ta styringen, men sørg for at du som forelder har full kontroll på bilder som legges ut og eventuell kommunikasjon (hvis dere ikke bruker Fiks ferdig).

  Tips:
  ▪️ Sørg for at tingen som selges er i god stand og ren og pen
  ▪️ Ta gode bilder til annonsen: fra flere vinkler, men også av eventuelle feil og mangler - Det er ikke vits for barn å bli med på bildene selv!
  ▪️ Sett en god pris: se litt rundt på FINN etter like ting som blir solgt og legg deg på samme nivå - eller litt under! PS: med Fiks ferdig får er prisen udiskuterbar og man slipper å prate med noen!
  ▪️ Beskriv tingen godt, med alt av funksjoner, batterier, ladere etc som hører med, og kanskje også hvorfor grunnen til salg; "har vokst fra den" er en veldig god grunn.

  Ting man kan tenke på:
  Hvordan var det å bruke tid på å kvitte seg med noe du ikke bruker, kontra å bare legge det i en gi-bort pose eller kaste det? Gikk det fort eller sakte å selge? Eller gikk det ikke i det hele tatt? Hva kan være årsaken til det?

  Læring:
  Legger man inn en innsats, får man noen igjen. I dette tilfellet tjener man penger på å lete etter ting, gjøre de i stand og legge ut annonse.

 3. Så mye fikk jeg igjen

  Hvis barna fikk til et salg, har de tjent sine egne penger! Disse kan jo forvaltes akkurat som ønskelig, men hva med å se på FINN etter noe de ønsker seg, som de kan kjøpe med pengene de tjente? Man kan for eksempel lage et FINN-budsjett med 'solgt' og 'kjøpt', der man får oversikt over hvor mye man har tjent - og også kjøpt igjen på FINN.

  Ting man kan tenke på:
  Hvilken følelse får vi av nye ting, og trenger de egentlig å være nye fra butikken? Eller holder det i massevis med 'ny for meg'? Føles det annerledes å kjøpe noe brukt på FINN for penger du selv har tjent, enn å å noe nytt? Hva er positivt med å kjøpe brukt?

  Læring:
  Det føles bra å legge inn en innsats for å tjene egne penger. Det kan gi god mestringsfølelse å fullføre hele prosessen selv, fra å ville kvitte seg med noe, til å ende opp med penger på konto og kanskje noe nytt brukt fra FINN.

Da er det vel bare å lage et FINN-budsjett og sette i gang? Lykke til! <3