Getty Images 892457770

Kjære hjerne: hvorfor gjør du ikke som jeg sier?

En bitteliten endring i vane kan ha en veldig stor effekt.

Dårlige vaner er lette å endre - og enda lettere å ta tilbake

De fleste av oss har nok erfart hvor lett det er å endre en dårlig vane – for en kort tidsperiode. Om det gjelder å slutte og spise godteri i ukedagene, bli flinkere til å lese bok før man legger seg, eller vaske stekepannen umiddelbart etter at man er ferdig med å lage mat.

De første dagene - eller kanskje til og med ukene og månedene - kan det gå lett som en lek, før hjernen bare “haha slutt og tull, det her er vi ikke vant til, så det gidder vi vel ikke?”, og du bare “åja, digg da slipper jeg, det var egentlig litt slitsomt”. Paradoksalt nok er det den samme hjernen som bestemmer at vi ønsker å gjøre en endring, som også forteller oss at vi ikke trenger å endre vanen vår likevel (illuminati is real?).

Mennesker er late vanedyr

Vi mennesker er vanedyr enten vi liker å innrømme det eller ei. Vi er til og med litt late av natur, og dette er det forsket mye på. Hjernen vår velger som regel minste motstands vei, og det er tryggest å gjøre som vi alltid har gjort, si!

Dette er kanskje grunnen til at man kan føle seg nærmest paralysert i sofaen foran TV-en på den tredje uka i sitt “nye, sunnere liv”, når man egentlig skulle vært ute og løpt en tur; kroppen føles ut som om den har fylt seg med bly, unnskyldningene som surrer i topplokket er så mange at de har laget sitt eget køsystem, og den der morgendagen som alt utsettes til begynner å bli rimelig fullbooket.

Så rart å ville noe så mye, men gjøre det i så liten grad?

En vaneendring for alles beste

For det er hardt å endre vanene sine, det krever masse av oss! Dessuten er det ikke sikkert at alle uvaner er til for å endres heller, vi er jo det vi gjør, og som regel er vi mer enn gode nok! Likevel finnes det et par ting som kan være verdt å ta en ekstra runde på, spesielt hvis det gagner flere enn deg selv. :

Neste gang du har lyst på en ny sommerkjole, barneklær, shorts, telefon eller jakke, hadde det ikke vært kult å prøve og legge om vanen din og sjekke FINN først? Ja, filtrene er litt forskjellig fra en klassisk nettbutikk, men så er jo ikke FINN en klassisk nettbutikk heller. På FINN.no må du søke på en litt annen måte for å finne akkurat det du vil ha, men tenk hvilken effekt det har på miljøet (og ikke minst lommeboka) hvis vi rullerer litt mer på eiendelene våre.

Kjære hjerne: har du hørt om Fiks ferdig? Det er hittil den enkleste og tryggeste måten å kjøpe og selge brukt på. Du slipper til og med å prate med noen! Tenk å kunne endre en vane så enkelt, fra komforten av din egen sofa, om du vil. Tung som bly kan du også være.

Lykke til!